• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Co oznacza taki zapis w JavaScript ---> persist: true?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
428 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2016 w JavaScript przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
zamknięte 3 czerwca 2016 przez Krzysiek_34

Co oznacza taki zapis w JavaScript ---> persist: true ?

To oznacza, że dane zdarzenie powtarza się bez przerwy i nie ma końca?

komentarz zamknięcia: Nadal nie ma skutecznego rozwiązania w tym temacie (punkt nr 2).
komentarz 2 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Zależy mi na dwóch bajerach w tym temacie:

1. ustalanie wysokości wyświetlanych obrazków (to działa)

2. przesuwanie obrazków w lewo bez końca (niestety to nie działa).

Rozwiązałeś punkt nr 1, który umieściłem we wczorajszym temacie.smiley

Niestety punkt nr 2 nadal nie działa, czyli po przesunięciu 3 obrazków następuje koniec przesuwania.

Wiesz, niby wszystko dobrze skopiowałem z Twojego kodu umieszczonego na jsfiddle.

komentarz 2 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Na JSFiddle Ci działa, a z komputera nie? Hmm... a patrzyłeś na różnych przeglądarkach?

Dlaczego w ogóle stosujesz to marquee? Robisz to dla siebie, czy to jakieś zlecenie lub projekt dla kogoś? Bo jeśli dla treningu, to zrób to w samym CSS i JS (czy nawet w jQuery), bo marquee nie zaleca się stosować.

https://www.w3.org/wiki/HTML/Elements/marquee

https://www.w3.org/TR/html5/obsolete.html#obsolete

Więc szkoda Twojego czasu na poznawanie tego :)

komentarz 2 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Na JSFiddle działa mi to, a z komputera nie. Robię to dla siebie. Używam przeglądarki - Mozilla Firefox.
komentarz 2 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Moje rady: sprawdź na innych przeglądarkach -> sprawdź, czy konsola pokazuje jakieś błędy -> poczekaj na wypowiedzi innych użytkowników -> porzuć marquee.

komentarz 2 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Zapis marquee w stylu:

<marquee behavior="scroll">Przesuwający się tekst</marquee>

daje niezbyt dobry efekt, bo przesuwający tekst tnie się co kilka sekund i nie wygląda to przyjemnie dla oka.

Ale metoda, jaką wysłałeś mi na JSFiddle, jest wręcz profesjonalna, bo obrazki przesuwają się płynnie i wygląda to super.

Kwestia tylko tego przesuwania się obrazków w lewo bez końca, aby było 100% rezultatu.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 2 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Aktualny kod: (..)

Aaa, korzystasz z marquee. Dlaczego :)?

Może te linki coś Tobie pomogą:

http://www.plus2net.com/html_tutorial/html_marquee_repeat.php

http://help.dottoro.com/ljlpxtag.php

W każdym razie persist: true, o ile znalazłem dobre źródło http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex2/crawler/, oznacza:

Specifies whether each crawler should remember and resume the last scroll position of the content when the page is revisited within a browser session. Defaults to false.

komentarz 2 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

OK, dzięki za podpowiedź.

Zastosuję zapis: loop="infinite", czyli nieskończona pętla.

komentarz 2 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Próbowałem różnych sposobów z tym loop="infinite", ale niestety nie działa to nieskończone powtarzanie.

Umielibyście przerobić podany powyższy kod, aby zadziałało to nieskończone powtarzanie?

Będę bardzo wdzięczny.

komentarz 2 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Sorki, ale ja robiłem nic w marquee, więc tutaj nie pomogę.

komentarz 2 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Założę nowego posta w tym temacie, a tego zamknę, abyście nie mieli pretensji do mnie, ok?smiley

komentarz 2 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Pretensji? O co? :) Założyłeś temat 2 godziny temu, poczekaj jeszcze na inne odpowiedzi.
komentarz 2 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Staram się przestrzegać tutejszego, dość rygorystycznego regulaminu.laugh

komentarz 2 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Ok i który punkt Twoim zdaniem teraz łamiesz :)?

Zadałeś pytanie. Dopytałem konkretnie w czym jest to persist: true. Odpowiedziałeś, ja znalazłem coś na ten temat - nie pomogło. Teraz czekaj na pomoc innych, a w między czasie Google'uj dalej :)

komentarz 2 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Jakby ktoś umiał rozwiązać ten problem, to już rozwiązałby go :)
komentarz 2 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Są jakieś błędy w konsoli?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 939 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2016 w C i C++ przez Konrad Nabożny Stary wyjadacz (13,460 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 150 wizyt
pytanie zadane 12 stycznia 2019 w C i C++ przez Alan Kruszyński Obywatel (1,410 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 186 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2020 w C i C++ przez Adalm Początkujący (290 p.)

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...