• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak używać Google Maps API?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,802 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
Witam, mam następujący problem - chcę dodać na mojej stronie mapę google z zaznaczonymi na niej wieloma punktami. Mapa ta ma być statyczna, tak naprawdę wystarczył by po prostu screen ale wiem że tak nie można (i było bo to trochę nie profesjonalne). Z tego co się dowiedziałem do tego celu używa się google maps API - wszystko fajnie tylko dokumentacja na stronie google to jedna wieka ściana tekstu. Niby wyczytałem, że jest to w tym wypadku (nie potrzebuje jakiś zaawansowanych funkcji) darmowe ale pewności nie mam. Jest tam np coś o liczbie wejść na stronę ale nie wiem czy po przekroczeniu jakiegoś limitu opłaty zaczynają naliczać się same? Postanowiłem zaryzykować i założyć tam.. no właśnie nawet nie wiem co - dostałem jakiś klucz i nie wiem co z tym dalej. Wiem że trochę głupio pytać o coś co teoretycznie jest napisane ale naprawdę pogubiłem się w tym i nie mam pojęcia jak tego używać tym bardziej że to co jest mi z tego potrzebne to zdaje się najprostsza funkcja. Znacie jakieś miejsca gdzie jest to przedstawione jasno, w skrócie albo jest tu ktoś kto mógł by mi to wyjaśnić?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 czerwca 2016 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)

https://developers.google.com/maps/documentation/javascript/tutorial#The_Hello_World_of_Google_Maps_v3

http://gmapsapi.com/

http://grafmag.pl/artykuly/mapa-na-stronie-internetowej-przy-wykorzystaniu-google-maps-api/ 

Tutaj w sumie wszystko opisane jak dodać: 

<div id="map"></div> //dodajesz diva w którym bedzie wyswietlana mapa
    <script>
      var map;
      function initMap() {
        map = new google.maps.Map(document.getElementById('map'), {  //chwyta te mape
          center: {lat: -34.397, lng: 150.644},    // to są współrzędne środka mapy
          zoom: 8                                    //powiekszenie mapy 
        });
      }
    </script>
    <script src="https://maps.googleapis.com/maps/api/js?key=YOUR_API_KEY&callback=initMap"
    async defer></script> //tutaj ładuje sie api w miejsce YOUR_API_KEY wklejasz ten klucz który dostałeś

Po więcej opcji przeglądnij linki które podałem ;) 

Osobiście nie zrobiłem nic więcej niż dodanie mapy i ustawienie mniej więcej znacznika (tej strzałeczki) :D Chciałem żeby łapało mi firmę dodaną w google maps, ale pomimo przeszukiwania przez ponad 2 godziny dokumentacji nie potrafiłem tego zrobić (co ciekawe super to działało jako iframe, ale jest to gorszy sposób na dodanie mapy) 

 

komentarz 2 czerwca 2016 przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
Dzięki wielkie, wygląda na to że powinno wystarczyć.
+1 głos
odpowiedź 2 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
edycja 2 czerwca 2016 przez ScriptyChris

chcę dodać na mojej stronie mapę google z zaznaczonymi na niej wieloma punktami.

Czyli chcesz po prostu pokazać mapę jakiejś okolicy (np. miasta, czy dzielnicy) i pokazać tam punkty oznaczające jakieś budynki albo ulice?

Przykład: http://jsfiddle.net/T78Hd/49/

 Jest tam np coś o liczbie wejść na stronę ale nie wiem czy po przekroczeniu jakiegoś limitu opłaty zaczynają naliczać się same?

 Jako użytkownik "standardowy" (czyli bez żadnych opłat) możesz dokonać 2500 zapytań dziennie - czyli możesz np. "zapytać" o dekodowanie 2500 adresów dziennie (pokazać je na mapie).

https://developers.google.com/maps/documentation/geocoding/usage-limits

Users of the standard API:

  • 2,500 free requests per day

Co do klucza. Z tego co się orientuję, to obecnie, gdy skorzystasz z Google Maps API bez klucza - dostaniesz w konsoli ostrzeżenie (nie błąd), że zaleca się korzystać z klucza. Podobno w przyszłości ma to zostać zablokowane, ale jeśli piszesz swój skrypt "na chwilę" to możesz pominąć rejestrowanie klucza. W przeciwnym wypadku, w prosty sposób możesz za pomocy konta na Gmail sobie zarejestrować klucz do API Google i wtedy dopisujesz go do skryptu JS, którym uruchamiasz API na stronie. Czytałem też gdzieś, że klucz wymagany jest tylko przy niektórych funkcjonalnościach API. Ja korzystałem z Geocoding i Reverse Geocoding oraz z biblioteki do obliczania odległości od punktów Geometry Library - tam nie potrzebowałem klucza.

komentarz 2 czerwca 2016 przez Alwox Gaduła (4,840 p.)

Czyli chcesz po prostu pokazać mapę jakiejś okolicy (np. miasta, czy dzielnicy) i pokazać tam punkty oznaczające jakieś budynki albo ulice?

Dokładnie to mapę Europy z zaznaczonymi miastami. Z tymi zapytaniami oznacza to że 2500 osób dziennie może to zobaczyć? Co się stanie jeśli ten limit zostanie przekroczony?

komentarz 2 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Nie ma znaczenia czy Europa, czy inny kontynent. Limit 2500 zapytań dziennie oznacza, że w ciągu 24 godzin możesz np. ustalić adres dla 2500 lokacji, albo wywołac inną funkcję z tego API 2500 razy. Pokazanie znacznika, to dodatek, bo najpierw musisz znać adres gdzie chcesz umieścić znacznik, czyli wywołać funkcję, która przetworzy albo dane GPS na "ludzki adres" albo w drugą stronę - postawienie znacznika wymaga danych w formacie GPS, czyli longtitude latitude.

Ogólnie rzecz biorąc jeśli 100 użytkowników użyje tego API na Twojej stronie 24 razy, to już będzie 2400 zapytań, czyli w danym dniu zostanie Ci 1000 zapytań wolnych.

P.S. Do swojej odpowiedzi dodałem przykład w Jsfiddle z 1 znacznikiem na mapie.

komentarz 2 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Przeoczyłem:

Co się stanie jeśli ten limit zostanie przekroczony?

Otrzymasz komunikat OVER_QUERY_LIMIT w konsoli i po prostu więcej adresów nie przetworzysz (i nie pokażesz):

https://developers.google.com/maps/documentation/javascript/3.exp/reference#GeocoderStatus

komentarz 2 czerwca 2016 przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
Dzięki, mam jeszcze jedną małą wątpliwość - użycie API przez użytkownika oznacza np samo wejście na stronę gdzie wyświetlana jest mapa?
komentarz 2 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

API podczepiasz do strony, którą wyświetlasz. W momencie, gdy użytkownik wejdzie na Twoją stronę, to naturalnie (jeśli nie wyłączył obsługi JavaScript) uruchomi mu się Google Maps API i pokażę mapa. Jeśli nie dodałeś tam pół typu <input>, do których można wpisać nazwę miasta, czy czegoś do wyszukania, to każdorazowe wejście na stronę będzie korzystało z tego limitu 2500 zapytań na dzień - czyli tak, wystarczy że użytkownik wejdzie na stronę i skrypt będzie "wyczerpywał" Twój limit. Tak samo, jeśli Ty sobie testujesz stronę to również korzystasz z API, a co za tym idzie zużywasz swój limit.

komentarz 2 czerwca 2016 przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
Dzięki wielkie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,233 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2019 w JavaScript przez cyrus33 Użytkownik (680 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 372 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2017 w JavaScript przez chmod96 Obywatel (1,380 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 171 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2017 w Inne języki przez ebo96rok Bywalec (2,980 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...