• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

nauka JavaScript na SPOJ

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+2 głosów
1,855 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2016 w JavaScript przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
Witam, zastanawiam się aktualnie nad taką sprawą - chcę uczyć się JavaScriptu i aktualnie czytam książkę na jego temat ale wiadomo - z samego czytania nic nie będzie. I tu pierwsze pytanie do was - jaką metodę polecacie. Wiem, że najlepiej po prostu pisać programy ale skąd brać na nie pomysły? Najlepiej żeby było to jakoś usystematyzowane, a nie szukanie każdego zadania oddzielnie w internecie. Osobiście myślę o zadaniach na SPOJ i tu moje główne pytanie - czy JavaScript nadaje się do tego? Wiem, że się da ale czy to ma sens na dłuższą metę i czy faktycznie (bo tak słyszałem) można swoje osiągnięcia (rozwiązane zadania) w tym serwisie dodać do CV i ktoś zwróci na to uwagę?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 31 maja 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Osobiście ze SPOJ-a korzystałam tylko wtedy, jak zaczynałam naukę programowania, a co za tym idzie - rozwiązywałam zadania algorytmiczne. Wydaje mi się, że możesz od tego zacząć, ale warto żebyś sobie wymyślił projekt, który chcesz realizować i go realizował. To może być jakaś gra, prosta aplikacja - co tylko chcesz. Na początek - stoper, minutnik, generator silnych haseł, loginów, może gra w statki, jakieś proste gry literowe - tego typu przykładów, jest cała masa. Wszystko zależy od tego, co cię interesuje. Pozdrawiam
1
komentarz 31 maja 2016 przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
Dzięki za odpowiedź, zadanka na SPOJ już kiedyś robiłem ale głównie w C/C++ i C# więc samej nauki podstaw programowania raczej nie potrzebuje. Z tego powodu pytałem czy nadaje się to też do nauki JavaScriptu czy faktycznie raczej przede wszystkim ,,programowanie ogólnie" (zadanka tam robiłem dość dawno więc nie byłem pewien). Projekty na pewno są dobrym sposobem więc może faktycznie pokuszę się o zrobienie jakiejś prostej gry w przeglądarce (tym bardziej że html i css również uczę się ostatnio dość intensywnie). Fajnie by było jak by ktoś jeszcze odniósł się co do sprawy  SPOJ i CV. Z tego co wiem pracodawcy często poza znajomością samego języka chcą sprawdzić też nasze ,,myślenie programistyczne" a te zadanka zdaje się że dość dobrze to oddają.
komentarz 31 maja 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Dla mnie teraz jest gorący czas rekrutacyjny - praktyki i staże. Więc widzę jak wygląda proces rekrutacyjny w wielu firmach. Część z nich wysyła specjalny test na Codility do rozwiązania z właśnie takimi zadaniami algorytmicznymi, ale większość jednak pyta o konto na githubie i zrealizowane lub realizowane projekty. Na jednej z rozmów sami zaczęli mnie wypytywać o projekty z githuba. Warto coś robić i to się zwraca.
0 głosów
odpowiedź 31 maja 2016 przez ribeiro Stary wyjadacz (11,440 p.)

Jeśli masz ochotę uczyć się JavaScript w podobny (bardziej rozrywkowy niż skupiony na projektach) sposób, to warto rozważyć dosyć spory kurs z wieloma pomysłami na projekty na KhanAcademy (https://www.khanacademy.org/computing/computer-programming). Nie są to raczej zadania algorytmiczne jak na SPOJ, ale też JS nie do tego służy. Do CV strony jak SPOJ możesz dodać jako dowód na zainteresowanie programowaniem, ale dopóki nie będziesz naprawdę dobry w zadaniach algorytmicznych liczyć się będą przede wszystkim wykonane przez Ciebie projekty i to one powinny być priorytetem.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 1,147 wizyt
pytanie zadane 2 października 2017 w JavaScript przez emczek Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 234 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2020 w C i C++ przez Codename Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 217 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2018 w SPOJ przez Scutis Nowicjusz (120 p.)

93,176 zapytań

142,185 odpowiedzi

321,980 komentarzy

62,506 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1637p. - dia-Chann
  2. 1614p. - Łukasz Piwowar
  3. 1599p. - CC PL
  4. 1597p. - Łukasz Eckert
  5. 1537p. - Łukasz Siedlecki
  6. 1531p. - rucin93
  7. 1356p. - ssynowiec
  8. 1351p. - Tomasz Bielak
  9. 1328p. - Michal Drewniak
  10. 1288p. - rafalszastok
  11. 1273p. - Adrian Wieprzkowicz
  12. 1232p. - Mikbac
  13. 1169p. - Grzegorz Aleksander Klementowski
  14. 1155p. - Piotr Aleksandrowicz
  15. 1149p. - Michał Telesz
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...