• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Coś jak "string" zapisany w Tablicy???

Object Storage Arubacloud
0 głosów
289 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2016 w C i C++ przez xjakubekx Obywatel (1,280 p.)
Witam,

Potrzebuję stworzyć typ, który będzie przechowywał wiele danych logowania(wiele loginów i haseł), chodzi mi bardziej o Tablice, takie jak np. "int tablica[5];"  Ponieważ chce stworzyć pętle która będzie zbierała wszystkie loginy i hasła do zmiennych a następnie np. sprawdzała czy dany login jest w bazie danych

Jeżeli coś jest niejasne, odpiszę od razu! Jak ktoś chce kod to ostrzegam ze na razie panuje w nim chaos :D
komentarz 30 maja 2016 przez xjakubekx Obywatel (1,280 p.)

http://wklej.org/id/2477816/ - nieogarnięta wersja kodu w fazie testów laugh

komentarz 31 maja 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
A nie lepiej użyć wyciągania tych danych z pliku?
komentarz 31 maja 2016 przez xjakubekx Obywatel (1,280 p.)
No wyciagam te dane z pliku i zapisuje do zmiennych

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 30 maja 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
wybrane 30 maja 2016 przez xjakubekx
 
Najlepsza
A słyszałeś o strukturach? Każde konto mogłoby być obiektem takiej struktury, a wszystkie konta trzymałbyś w jakieś tablicy, czy kontenerze.
komentarz 30 maja 2016 przez xjakubekx Obywatel (1,280 p.)
Oj jeszcze nie słyszałem o Strukturach, wlasnie jestem na 7 odcinku C++, pozdrawiam Pana Zelenta!
Byłbym wdzięczny za owego gotowca takiej struktury to spróbowałbym ją zastosować w kodzie ze zrozumieniem
1
komentarz 30 maja 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Mówisz, że spróbujesz go zrozumieć...

struct Konto
{
	std::string login;
	std::string haslo;
};

int main()
{
	Konto tablica[10];
	for(int i = 0; i < 10; i++)
	{
		std::cin >> tablica[i].login;
		std::cin >> tablica[i].haslo;
	}
	//...
}

 

komentarz 30 maja 2016 przez xjakubekx Obywatel (1,280 p.)
Dobra za pół godziny wkleję efekty mojej pracy, chyba będę musiał od nowa przepisac program xD
komentarz 30 maja 2016 przez xjakubekx Obywatel (1,280 p.)
Jak mogę sprawdzic czy prawdą jest, że spośród wielu zmiennych z Tablicy chociaż jedna ma taką samą wartość?
 
TUTAJ chciałem napisać, że wpisana zmienna (login) nie jest w bazie danych to napisz ze nie ma takiego loginu :
if (login != uzytkownicy[].login)
        {
            cout << "Nie ma takiego loginu\n";
        }
Takie cos mi nie dziala, a nie mam pomysłu jak to napisac
1
komentarz 31 maja 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
int licznik = 0;
for(int i = 0; i < WIELKOSC_TABLICY; i++)
{
	if(login != uzytkownicy[i].login)
		licznik++;
}

if(licznik == WIELKOSC_TABLICY)
	std::cout << "Nie ma takiego loginu\n";

 

komentarz 31 maja 2016 przez xjakubekx Obywatel (1,280 p.)
Działa pięknie <3

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 214 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 187 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,897 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2020 w C i C++ przez dario Nowicjusz (200 p.)

92,656 zapytań

141,547 odpowiedzi

319,986 komentarzy

62,024 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...