• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

<input type="date"> w firefox'e i przemiana formatu daty

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,408 wizyt
pytanie zadane 29 maja 2016 w JavaScript przez niezalogowany

Witam! Najpierw przedstawię kod:

<input type="date" id="kalendarz"> 
<input type="button" id="przycisk" onclick="funkcja()"> 
function funkcja(){
				var data = document.getElementById("kalendarz").value;
				alert(data);
			}

Mam dwa problemy: 

1. Data wyświetla mi się w formacie: rok-miesiąc-dzień, a ja potrzebuję aby wyświetla się w formacie miesiąc/dzień/rok

2. Kalendarz niestety wyświetla się tylko na paru przeglądarkach, a nie wyświetla się na bardzo popularnej firefox. http://caniuse.com/#feat=input-datetime Czy mogę zrobić coś aby działał ten input na wszystkich przeglądarkach?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 29 maja 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
wybrane 29 maja 2016
 
Najlepsza
Takie rzeczy to tylko w JS ;) http://jqueryui.com/datepicker/
komentarz 29 maja 2016 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
I to jest aż tak wielkim problemem użyć kilku funkcji w SQLu, albo jednej klasy w PHPie, dzięki której możesz wykonać jakiekolwiek operacje na dacie?
komentarz 29 maja 2016 przez niezalogowany
Nie, ale zawsze zadaje pytania "czy można zrobić tak:" i uważam to za swoją zaletę, a Ty na mnie naskakujesz. :P
1
komentarz 29 maja 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
To już ten etap. Znamy wszystkie "jak" i stąd wiemy dlaczego wszystkie sposoby ssą, a ten jeden najmniej :P
komentarz 29 maja 2016 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Każdą wartość przesłaną z klienta, przed włożeniem do bazy danych, należy zwalidować i sformatować po stronie serwera. Po wyjęciu danych z bazy należy przygotować je do dalszych operacji, np. wyświetlenia. Dane przesyła się do bazy w takim formacie, aby po wyciągnięciu było jak najwygodniej na nich operować. Należy pamiętać, że baza danych może współpracować z innymi aplikacjami i narzędziami (np. PHPMyAdmin), które mogą wprowadzać dane w różnych formatach. I właśnie dlatego konieczne jest upewnienie się, że dane pobrane z bazy będą w oczekiwanym przez nas formacie. Data i czas jest tutaj właśnie bardzo dobrym przykładem.
komentarz 30 maja 2016 przez niezalogowany
Dziękuję za wytłumaczenie. Muszę przerobić cały swój skrypt :( bo daty były w stringu (varchar) i wygodnym dla mnie formacie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 475 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2018 w HTML i CSS przez halotelefonek Bywalec (2,410 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 276 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2019 w HTML i CSS przez Mesne191 Początkujący (460 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 346 wizyt
pytanie zadane 11 lipca 2019 w HTML i CSS przez Mesne191 Początkujący (460 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...