• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Grafika - 2d na 3d? C++

0 głosów
1,166 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2016 w C i C++ przez kacperdyba Gaduła (3,290 p.)
Cześć,

Zapewne wielu z was będąc młodszymi grało w polularną wtedy grę o nazwie "Minecraft". Ja równierz jako szkrab zabawiałem się w kwadratowym świecie. Gra, oparta była na Javie, i miała pewien element który mnie interesuje. Otóż wszystkie jej textury wykonane były w 2d. I tu rodzi się moje pytanie - czy istanieje jakać biblioteka (lub funkcja) w C++ aby grafikę 2d wyświetlać jako 3d? I jak stworzyć taką grafikę?

Zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam,

Kacper

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 maja 2016 przez niezalogowany
O ile tekstury były w 2D to nie były w żaden magiczny sposób zamieniane na 3D, po prostu był tworzony cube, który był obudowywany dwuwymiarowymi teksturami (zgaduję że lib był dedykowany dla 3D), więc nic trudnego i wymagającego jakiejś biblioteki.

Jeżeli chciałbyś się pobawić wyświetlaniem 2D jako 3D, tzn czymś co jest jest faktycznie grafiką 2D ale odpowiednio zdeformowaną poprzez przekształcenie matematyczne to openGL pozwala zejść na tyle nisko aby się tym pobawić (ale tutaj czuje się matmę: zabawy na macierzach to tutaj podstawa)
komentarz 28 maja 2016 przez kacperdyba Gaduła (3,290 p.)
Czyli innymi słowy nie potrzebuje do tego żadnej specjalnej biblioteki? Korzystałem z Irlicht, ale ona nie przyjmie mi formatu. Jak dane elementy wyświetlić?
komentarz 28 maja 2016 przez niezalogowany
No tak, oczywiście musisz sobie te obrazki odpowiednio wyciąć, bo jest wiele tekstur w jednej, ale to powinno się dać zrobić bez większego problemu w kodzie.

Z Irlicht nigdy nie korzystałem, ale dokumentacja mówi że można wczytywać grafikę 2D: http://irrlicht.sourceforge.net/docu/example006.html
+1 głos
odpowiedź 28 maja 2016 przez criss Mędrzec (172,570 p.)
Nie bardzo wiem o co ci chodzi. Tekstury to "obrazki" nakładane na trójwymiarowe modele. A obrazki są dwuwymiarowe. Po prostu. Co do biblioteki, to każda biblioteka graficzna oferująca 3D. Np. jak mówi Szymon, OpenGL (baaardzo niski poziom) i pewnie zdecydowana większość silników graficznych jakie znajdziesz jest oparta na OpenGL.
komentarz 28 maja 2016 przez kacperdyba Gaduła (3,290 p.)
Ale np w blendrze tworzysz odrazu tekstury 3D. I takie tekstury zazwyczaj mogłem wczytać. Więc jak wczytać te 2D? tak abny wyświetlać je jako 3D? Po prostu nie chcę się bawić w grafikę 3D, o wiele chętniej pisze kod daltego wolę stworzyć ją w 2D
komentarz 29 maja 2016 przez criss Mędrzec (172,570 p.)
Nie wiem, bardzo słabo znam blendera. I nie wiem co masz na myśli przez tworzenie tekstur 3D. Jak wczytać?.. No najpierw musisz się zdecydować z czego chcesz skorzystać... FreeImage, SOIL do wczytywania. To nie jest temat na jeden komentarz

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 240 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2020 w Ogłoszenia, zlecenia przez Honzu Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 447 wizyt

93,743 zapytań

142,684 odpowiedzi

323,305 komentarzy

63,330 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...