• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak otworzyc plik? c++?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
3,171 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2016 w C i C++ przez sprytny22 Obywatel (1,130 p.)
Witam,

Mam pytanie jak otworzyć plik w c++? Ale nie chodzi mi o plik z kropką, do rzeczy!

Chce otworzyc za pomoca konsoli plik w którym sa pliki np mam na pulpicie plik "rzeczy" w którym są pliki dane.txt i pesel.txt i chce aby w konsoli wyswietliła sie zawartosc pliku "rzeczy". Jak to zrobic? :/
komentarz 28 maja 2016 przez arkus Bywalec (2,160 p.)
Chcesz zaimplementować czytanie z pliku .txt w C++ czy po prostu wyświetlić zawartość pliku w konsoli?
komentarz 28 maja 2016 przez niezalogowany
Chodzi ci o folder, a nie plik i chcesz wyświetlić jego zawartość?

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 28 maja 2016 przez Bondrusiek Maniak (61,440 p.)

Witam,

Chce otworzyc za pomoca konsoli plik w którym sa pliki np mam na pulpicie plik "rzeczy"

Tu chyba chodzi o folder rzeczy.

Procedura jest prosta:

Podajesz drogę bezwzględną do pliku. Warto to używać gdy program nie jest przenoszony. Tak by to u mnie wyglądało.Należy jeszcze powtórzyć akcje dla pesel.txt.

std::fstream plik;
plik.open( "C:\Users\Przemysław\Desktop\rzeczy\rzeczy.txt", std::ios::in | std::ios::out );
plik.getline( dane, 255 );

Podajesz drogę względną do pliku. Gdzie plik .cpp(gdzie jest funkcja int main()) jest odniesieniem do położenia.

Np plik cpp jest w folderze rzeczy. Należy również powtórzyć dla pesel.txt.

std::fstream plik;
plik.open( "rzeczy.txt", std::ios::in | std::ios::out );
plik.getline( dane, 255 );

Np plik cpp jest nad folderem rzeczy

std::fstream plik;
plik.open( "rzeczy/rzeczy.txt", std::ios::in | std::ios::out );
plik.getline( dane, 255 );

Plik cpp jest pod folderem rzeczy.

std::fstream plik;
plik.open( "...\rzeczy.txt", std::ios::in | std::ios::out );
plik.getline( dane, 255 );
0 głosów
odpowiedź 28 maja 2016 przez sprytny22 Obywatel (1,130 p.)
Chodzi mi tutaj taki sam efekt jak wykonanie funkcji system("dir c:\rzeczy...") czy da sie zrobic to jakos inaczej czy tylko za pomoca powyzszej fukncji?
0 głosów
odpowiedź 28 maja 2016 przez niezalogowany
#include <iostream>
#include <dirent.h>

int main(){
  DIR* dir;
  dirent* ent;
  if((dir = opendir("ścieżka do folderu")) == NULL){
      std::cerr<<"ERROR\n";
      return 1;
    }
  else{
    while((ent = readdir(dir)) != NULL)
      std::cout<<ent->d_name<<'\n';
    closedir(dir);
  }
}

 

komentarz 29 maja 2016 przez sprytny22 Obywatel (1,130 p.)
dziekuje :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 778 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,302 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 316 wizyt

92,839 zapytań

141,780 odpowiedzi

320,855 komentarzy

62,171 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...