• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Insert into w sql

0 głosów
688 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2016 w SQL, bazy danych przez Iras Obywatel (1,800 p.)

Cześć,

Mam taki problem potrzebuje zrobić dynamiczny skrypt wielokrotnego użytku z insertem do wpisywania poszczególnych wierszy z wyświetlaniem monitu tylko mam jeden problem gdy napisze:

Insert into my_employee
values (&id,&lname,&fname,substr(fname,1,1)||substr(lname,1,7),&salary,default);

to wyświetla mi błąd przy tych funkcjach jak zrobię pojedynczy apostrof na lname i fname to chodzi ale wyświetla mi tylko flname

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak mam to zrobić 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 28 maja 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Może się mylę, ale mam wrażenie, że w php  znak & jest oznaczeniem referencji do oryginału...
komentarz 28 maja 2016 przez Iras Obywatel (1,800 p.)
Ale mi chodzi o SQL
1
komentarz 28 maja 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Może jak byś podał cały przykład to wiadomo było by o co chodzi...  na razie nie masz na wartościach apostrofów, masz jakiś znaczek & cholera wie do czego ci to.. do tego po co wstawiasz całą funkcję do sql? takie coś obrabia się wcześniej;]
komentarz 28 maja 2016 przez Iras Obywatel (1,800 p.)

faktycznie tutaj ich nie wpisałem ale u siebie w bazie miałem.

Dobra w każdym bądź razie to tak 

stworzyłem tabele o nazwie my_employee i potrzebuje zrobić raport lub dynamiczny monit który będzie wyświetlał mi okienka o id,nazwisko,imie i pensje, a kolumne userid ma uzupełniać pierwsza litera imienia i pierwszymi siedmioma nazwiska, a data to defaultowo

create table my_employee(
  Id  number(4) not null,
  Lname varchar2(25),
  Fname varchar2(25),
  Userid varchar2(8) unique,
  Salary number(9,2) check(salary between 1000 and 2000),
  Insert_date date default sysdate);

Insert into my_employee
values (&id,'&lname','&fname',substr(fname,1,1)||substr(lname,1,7),&salary,default);

Te znaczki ampersandu są do wyświetlania monitu i to jest napewno dobrze ale błąd jest w tej kolumnie userid bo ta funkcja blokuje wykonanie tego insertu

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 663 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2018 w SQL, bazy danych przez DinapeS Początkujący (340 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 741 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2017 w SQL, bazy danych przez chmod96 Obywatel (1,380 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 2,272 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2017 w SQL, bazy danych przez Szczur Nowicjusz (190 p.)

93,735 zapytań

142,671 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,297 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...