• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jakie elementy użyć do "Przypominajki" w Visual Studio ?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
155 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2016 w Visual Basic przez wojtekw0703 Użytkownik (960 p.)
edycja 28 maja 2016 przez wojtekw0703
Witam wszystkich.

Mam pytanie. Z jakich elementów dokładnie składałaby się taka aplikacja "Przypominajka" na PC ? (jakie funkcje czy biblioteki oraz inne niezbędne rzeczy) Chodzi mi o to,że użytkownik wpisałby godzinę czy nawet datę i za jakiś czas aplikacja przypomniała by o nadchodzącym wydarzeniu. Musiałaby chodzić w tle,żeby odliczać czas. Aby zrobić podstawę tej aplikacji trzeba być zaawansowanym programistą czy może to "ogarnąć" początkująca osoba ? Proszę o wyrozumiałość i pomoc.

Dziękuję ! :)

P.S Da się w ogóle coś takiego zrobić w CODE::BLOCKSIE ?
komentarz 28 maja 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)


P.S Da się w ogóle coś takiego zrobić w CODE:BLOCKSIE ?

Code::Blocks, czy Visual Studio to "tylko" IDE. To tak, jakbyś zapytał czy długopisem Parkera można napisać tak samo dobrą książkę, jak długopisem za 40 groszy. Odpowiedź brzmi: oczywiście, tylko Parkera wygodniej się trzyma (no i jest "szpanerski").

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 28 maja 2016 przez Shiro Stary wyjadacz (10,300 p.)
Wiesz co ja bym zrobił to tak że napisał bym algorytm, który wyliczył by ile do tego czasu zostało sekund. Np jeśli jest 15:00, a user wpisał 15:05 to ten algorytm  zwrócić miałby 300.

Potem bym wziął timer i ustawił częstotliwość na 1000ms (1s) a w jego ciele napisałbym że za każdym razem ma zrobić dwie rzeczy
po pierwsze zdekrementować (zmniejszyć wartość o jeden) zmiennej gdzie siedzi nasze przykładowe 300
po drugie sprawdzić czy zmienna z naszym 300 nie równa się 0 bo taki if spełni się gdy czas się skończy no a wtedy trzeba dać znać userowi

można przez dzwięk "SndPlaySound([link do wav'a lub mp3],SND_ASYNC);" z tym że zamiast SND_ASYNC możesz dać SND_SYNC
różnica jest taka że gdy dasz np dwa lub więcej takich wywołań dźwięku to w zależności jakiej wersji użyjesz program albo wywoła je od razu i nałoży na siebie jeśli będzie to konieczne lub też zanim odtworzy drugi dźwięk poczeka aż zakończy się odtwarzanie po przedniego (odsyłam do odcinka 11 kursu OPP pana MZ po głębsze zrozumienie)

Pozdrawiam Shiro!
0 głosów
odpowiedź 28 maja 2016 przez wojtekw0703 Użytkownik (960 p.)
Dzięki wielkie za odpowiedzi ! :) Tylko teraz pojawia się mały problem... Co zrobić,aby ta aplikacja działała w tle,bo jeśli user wpisze,że np.: o 15:10 ma włączyć się alarm i wyłączy aplikację (chociażby ze względów estetycznych. Po co miałaby działać na pasku zadań jak można to "ukryć")  to ten alarm nie włączy się o 15:10. Chodzi mi o to,żeby działała w tle a o odpowiedniej godzinie włączył się alarm...
komentarz 16 czerwca 2016 przez Rafał Matuszczak Początkujący (340 p.)
Najprościej możesz wykorzystać kontrolkę NotifyIcon, oprogramować formę, że klikając przycisk "ukryj" wywołujesz form.hide, oczywiście NotyfiIcon wyświetla się w pasku tray obok zegara... ale ktoś zawsze może skilować proces i ogólnie nigdy nie masz pewności że osoba docelowa zobaczy info o danej godzinie...

Ja bym to zrobił na niezależnej usłudze Windwos która kontrolowała by czas do wyświetlenia informacji no i dodatkowo zbudowałbym jakis interfejs ustawienia czasu i zapisu np. do pliku parametrów... usługa we wątku pętlą while odczytywałaby czas reakcji i jeśli by był równy z  celem uruchomiłaby aplikację RING RING ... :-D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 186 wizyt
pytanie zadane 23 września 2016 w C# przez Geek1234 Użytkownik (570 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 425 wizyt
pytanie zadane 10 września 2017 w Visual Basic przez poksy Nowicjusz (120 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...