• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[CR] HTML (#2): Budowanie struktury strony www

Object Storage Arubacloud
+6 głosów
11,306 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2016 w Nasze poradniki przez Mirosław Zelent Nałogowiec (34,750 p.)

CR = Code Review. O co chodzi? Zajrzyj tutaj
Pełna lista wszystkich Code Review? Zajrzyj tutaj

https://www.youtube.com/watch?v=2nWSCxIpHfc

Plik divy.html:

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<title>Najlepsze seriale - subiektywne TOP 5!</title>
	<meta name="description" content="Serwis prezentuje subiektywne top 5 seriali telewizyjnych. Sprawdź, czy znasz je wszystkie" />
	<meta name="keywords" content="top 5, serial, seriale, najlepsze, ciekawe, oglądaj, kinomaniak" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	
	<style>
	#container
	{
		width: 1000px;
		margin-left: auto;
		margin-right: auto;
	}
	#logo
	{
		background-color: black;
		color: white;
		text-align: center;
		padding: 15px;
	}
	#nav
	{
		float: left;
		background-color: lightgray;
		width: 120px;
		min-height: 620px;
		padding: 10px;
	}
	#content
	{
		float: left;
		padding: 20px;
		width: 640px;
	}
	#ad
	{
		float: left;
		width: 160px;
		min-height: 620px;
		padding: 10px;
		background-color: lightgray;
	}
	#footer
	{
		clear: both;
		background-color: black;
		color: white;
		text-align: center;
		padding: 20px;
	}	
	</style>

</head>

<body>

	<div id="container">
	
		<div id="logo">
			<h1>Najlepsze seriale - subiektywne TOP 5!</h1>
		</div>
	
		<div id="nav">
			Dr House <br />
			True Detective <br />
			Breaking Bad <br />
			Big Bang Theory <br />
			Z Archiwum X <br />
		</div>
		
		<div id="content">
			<h2>Dr House (ang. House; House, M.D.)</h2>
			
			amerykański medyczny serial telewizyjny produkowany dla stacji telewizyjnej Fox. Zadebiutował na antenie 16 listopada 2004 roku. Fabuła serialu koncentruje się na osobie dr. Gregory'ego House'a (Hugh Laurie), niekonwencjonalnego, szalonego, a zarazem genialnego lekarza, kierującego zespołem diagnostycznym w fikcyjnym Szpitalu Klinicznym Princeton-Plainsboro (PPTH) w New Jersey. W każdym odcinku dr House wraz ze swoim zespołem próbuje zdiagnozować i wyleczyć pacjentów przejawiających rozmaite objawy, niewyjaśnione wcześniej przez innych lekarzy. 
			<br /><br />			
			W pierwszych trzech seriach zespół dr. House'a tworzyli: dr Allison Cameron (Jennifer Morrison), dr Robert Chase (Jesse Spencer) i dr Eric Foreman (Omar Epps), od czwartej serii dr Chris Taub (Peter Jacobson), dr Lawrence Kutner (Kal Penn) oraz dr Remy "Trzynastka" Hadley (Olivia Wilde), w siódmym sezonie w zespole pojawiła się Martha Masters (Amber Tamblyn), a w ósmym do zespołu dochodzą dr Chi Park (Charlyne Yi) oraz lekarka z więzienia dr Jessica Adams (Odette Annable). Ponadto serial ukazuje prywatne życie House'a i członków jego zespołu, najlepszego i jedynego przyjaciela dr. Jamesa Wilsona (Robert Sean Leonard), ordynatora oddziału onkologii, oraz dr Lisy Cuddy (Lisa Edelstein), dyrektor szpitala Princeton‑Plainsboro.
		</div>
		
		<div id="ad">
			<img src="reklama.jpg" />
		</div>
		
		<div id="footer">
			Najlepsze seriale - TOP 5! &copy; Wszelkie prawa zastrzeżone
		</div>
	
	</div>

</body>
</html>

Plik tabele.html:

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<title>Najlepsze seriale - TOP 5</title>
	<meta name="description" content="Serwis prezentuje subiektywne top 5 seriali telewizyjnych. Sprawdź, czy znasz je wszystkie" />
	<meta name="keywords" content="top 5, serial, seriale, najlepsze, ciekawe, oglądaj, kinomaniak" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />

	<style>
		h1, h2
		{
			color: white;
		}
	</style>
</head>

<body>

	<table width="1000" align="center">
		<tr>
			<td colspan="3" align="center" bgcolor="black">
				<h1>Najlepsze seriale - subiektywne TOP 5!</h1>
			</td>
		</tr>
		<tr>
			<td width="140" valign="top" bgcolor="lightgray">
				Dr House <br />
				True Detective <br />
				Breaking Bad <br />
				Big Bang Theory <br />
				Z Archiwum X <br />
			</td>
			<td width="680" valign="top">
				<h3>Dr House (ang. House; House, M.D.)</h3>
			
					amerykański medyczny serial telewizyjny produkowany dla stacji telewizyjnej Fox. Zadebiutował na antenie 16 listopada 2004 roku. Fabuła serialu koncentruje się na osobie dr. Gregory'ego House'a (Hugh Laurie), niekonwencjonalnego, szalonego, a zarazem genialnego lekarza, kierującego zespołem diagnostycznym w fikcyjnym Szpitalu Klinicznym Princeton-Plainsboro (PPTH) w New Jersey. W każdym odcinku dr House wraz ze swoim zespołem próbuje zdiagnozować i wyleczyć pacjentów przejawiających rozmaite objawy, niewyjaśnione wcześniej przez innych lekarzy. 
					<br /><br />			
					W pierwszych trzech seriach zespół dr. House'a tworzyli: dr Allison Cameron (Jennifer Morrison), dr Robert Chase (Jesse Spencer) i dr Eric Foreman (Omar Epps), od czwartej serii dr Chris Taub (Peter Jacobson), dr Lawrence Kutner (Kal Penn) oraz dr Remy "Trzynastka" Hadley (Olivia Wilde), w siódmym sezonie w zespole pojawiła się Martha Masters (Amber Tamblyn), a w ósmym do zespołu dochodzą dr Chi Park (Charlyne Yi) oraz lekarka z więzienia dr Jessica Adams (Odette Annable). Ponadto serial ukazuje prywatne życie House'a i członków jego zespołu, najlepszego i jedynego przyjaciela dr. Jamesa Wilsona (Robert Sean Leonard), ordynatora oddziału onkologii, oraz dr Lisy Cuddy (Lisa Edelstein), dyrektor szpitala Princeton‑Plainsboro.
			</td>
			<td width="180" valign="top" bgcolor="lightgray" align="center">
				<img src="reklama.jpg" />
			</td>
		</tr>
		<tr>
			<td colspan="3" align="center" bgcolor="black">
				<h2>Najlepsze seriale - TOP 5! &copy; Wszelkie prawa zastrzeżone</h2>
			</td>
		</tr>		
	</table>

</body>
</html>

Paczka z odcinka: POBIERZ​

komentarz 25 maja 2021 przez Fura777 Nowicjusz (100 p.)
Mam problem otóż wszystko zakodowane na filmie  i mimo to nie pokazuje divów obok siebie tylko pod sobą pracuje na Adoble Dremwawer 2021 z góry dziękuje za pomoc

 

<!doctype html>
<html lang="pl"
<head>
    <meta charset="utf-8">
    <title>Najlepsze niemieckie auta z lat 1999/2000</title>
    <meta name="description" content="Poznaj Topwe marki aut z lat 1999/2000 niemieckiej motoryzacji"/>
    <meta name="keewords" content="Top 5 aut,auta niemieckie,niemiecka motoryzacja" />
    <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=Edge,chrome=1"/>
    <style>
    #container
    {
    width: 1000px;
    margin-left: auto;
    margin-right: auto;        
    }
    #logo
    {
    background-color: black;
    color:white;
    text-align: center;
    padding:15px;
    }
    #nav
    {
        float: left;
        background-color:lightgray;
        width:120px;
        min-height:620px;
        padding:10px;
    }
    #content
    {
        float: left;
        padding:20px;
        width:600px;
    }
    #ad
    {
        float: left;
        width:120px;
        min-height:620px;
        padding:10px;
        background-color:lightgrey;
        
    }
    #footer
    {
        clear: both;
        bacground-color:black;
        color:white;
        text-algin:center;
        padding:20px;
    }
    
    </style>
</head>

<body>
    <div id="container">
        
        <div id="logo">
            <h1>Najlepsze niemieckie auta z lat 1999/2000</h1>
        </div>
        
        <div id="nav">
             Audi A4 B5 <br/>
            Volkswagen Passat <br/>
            Audi A4 B6 <br/>
            Audi RS 7 <br/>
            Volkswagen Bora <br/>
        <div/>
        
        <div id="content">
            <h2>Audi A4 B5 – ogólne informacje<h2/>
Debiut Audi A4 B5 miał miejsce w 1994 roku. Model bazował na nowej płycie podłogowej VAG PL45. <br/> Auto dostępne było z silnikami benzynowymi o pojemnościach: 1,6, 1,8, 2,4, 2,6 i 2,8 l lub w dieselu o pojemności 1,9 lub 2,5 l.<br/> Samochody charakteryzowały się napędem na przednie koła. Z czasem wprowadzono silniki 1,8 turbo oraz 2,6. Pojawiła się także wersja quattro z pełnym napędem. Godnym uwagi był model S4 z doładowanym silnikiem o mocy 265 KM i pojemnością 2,7 l. <br/> <br/> Rynek amerykański oferuje Audi A4 z silnikiem 1,8 T i 170 KM, natomiast w Europie dostępne jest także Audi TT z silnikiem o mocy 180 KM. Auto posiadało skrzynię biegów Tiptronic, umożliwiającą wybór automatycznego lub manualnego trybu pracy. W 1996 roku pojawiło się Audi A4 Avant – wersja kombi.
    </div>
            
    <div id="ad">
    <img src="reklama jpg.jpg">        
    </div>
    
    <div id="footer">
    Najlepsze samochody z lat 1999/2000! &copy; Wszelkie prawa zastrzeżone         
    </div>
    
    </div>
    
    
</body>
</html>
komentarz 25 maja 2021 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Prosimy wstawiać kod na forum w przeznaczony do tego bloczek: https://forum.pasja-informatyki.pl/faq#jak-wstawic-kod-zrodlowy Ponadto w przypadku gdy masz swój konkretny problem, coś nie działa, to najlepiej utworzyć nowy temat z opisem konkretnego problemu. Tutaj w komentarzu raczej jest miejsce na dyskusje o tym konkretnym code review, a nie rozwiązywanie pobocznych problemów. A poza tym temat jest już stary i pewnie mało kto zauważy Twój komentarz.

A tak na szybko zerkając: div o id nav nie jest zamknięty, masz <div/> a powinno być </div>.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 27 maja 2016 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Jest już odpowiednie repozytorium, w którym wkrótce wylądują zmiany ;) https://github.com/CodersCommunity/CodeReview-HTML-02
+2 głosów
odpowiedź 26 listopada 2017 przez niezalogowany
Kod na div'ach można jeszcze uprościć. Zamiast diva #container można jego właściwości nadać znacznikowi <body> i osiągnąć ten sam efekt. W ogóle zauważyłem, że niepotrzebnie tworzysz za każdym razem div o nazwie container zupełnie pomijając fakt, że <body> jest normalnym divem, któremu można nadawać właściwości i w ten sposób upraszczać kod.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 7,732 wizyt
+2 głosów
1 odpowiedź 6,358 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 19,493 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...