• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy niektore laptopy "gonią" mac'a ?

42 Warsaw Coding Academy
–1 głos
805 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2016 w Sprzęt komputerowy przez alus152 Bywalec (2,690 p.)
Cześć, niedługo wybieram się do technikum informatycznego gdzie większość osób posiada własnego laptopa, a w dodatku można je używać na lekcji i robić np. Notatki. Od jakiegoś czasu szperałem po forach, oglądałem recenzje i czytałem opinię innych. Wiele osób pisało, że już niektóre laptopy od Mac'a nie różnią się zbytnio i dodali nawet kilka modeli, a jeszcze inni pisali o tym, że laptop w cenie 3500 zł juz dogonił Mac'a i że zbytnio nie ma sensu ich kupować. Tego wlasnie szukam (lapka do 3100-3300zł) i znalazłem kilka opcji oraz przyjrzałem się tym które zostały przez nich podane oto kilka z nich: - Acer R5 R14 - Lenovo Yoga 500 oraz Lenovo Yoga 700 - hp Spectre x360 - Dell Latitude E7440 Generalnie jeden Pan strasznie chwalił Lenovo i Dell'a oraz mówił o konieczności posiadania SSD w laptopie. Słyszalem też, że w większości szkół laptop musi miec Windowsa co mnie zaskoczyło (choć do końca nie jestem pewien czy to prawda) Od tego czasu mam pewien mętlik w głowie bo ja od początku byłem za Macbookiem (chcialem 13 calowa wersje Pro albo Air) chociaż teraz zwątpiłem. Macbook oczywiście gdybym go kupował to byłby używany. Moje pytanie co myślicie o wymienionych przeze mnie laptopach? warto jednak dolozyc troszkę i miec Macbooka czy jednak nie? Moj laptop bylby do szkoły, programowania(o ile mozna to tak nazwac:D) i od czasu do czasu żeby pyknąć w jakąś niewymagającą gierkę na średnich :) Wolałbym max 14,9 cala laptop ze względu wygody przenoszenia. Pozdrawiam serdecznie i dziekuje z gory za odpowiedź oraz sorki za tak dlugi wykład :D
1
komentarz 25 maja 2016 przez niezalogowany

Cześć, niedługo wybieram się do technikum informatycznego gdzie większość osób posiada własnego laptopa, a w dodatku można je używać na lekcji i robić np. Notatki.

Gdzie jest to technikum? Też chodzę do technikum na technika-informatyka i wszyscy korzystają normalnie z zeszytów. W dodatku wszystkie sale zawodowe są wyposażone w komputery stacjonarne, więc jak potrzebujemy to po prostu korzystamy. Wiem, że to szkoła informatyczna, ale nie wydaje mi się, że tych notatek jest tak wiele i nie są one takie trudne, że trzeba je notować na komputerach.

Mnie laptop na takim języku polskim na pewno by rozpraszał. Trzeba posiedzieć i posłuchać tych bzdur w spokoju. :) 

komentarz 25 maja 2016 przez alus152 Bywalec (2,690 p.)
Cześć, wiem ze sa komputery szkolne itp. Jednak nie sa one jakies swietne dlatego wiekszosc korzysta z lapkow, co prawda z tych szkolnych ludzie tez korzystaja ale laptopa biora takze do tych notatek bo skoro i tak bierzesz lapka do szkoly to lepiej z niego skorzystac. Na polskim i matematyce nie sa raczej uzywane z checia ze względu na nauczycieli. Ale na pozostałych przedmiotach nie ma problemu:) pozdrawiam
komentarz 25 maja 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Notatki na laptopie? A w życiu. Nawet na uczelni się nie spotkałem z takim zjawiskiem. Notując w zeszycie lepiej skupiasz się na tym co robisz. Świecący ekran rozprasza, ponadto żaden edytor elektroniczny (oprócz oprogramowania typu sketch na tablety) nie daje Ci takiej swobody, jak kartka+długopis. To jest po prostu zła opcja. Tylko w teorii wygląda to fajnie.
komentarz 25 maja 2016 przez niezalogowany
Zgadzam się, w dodatku jeśli czytamy nasze pismo, to dużo lepiej zapamiętujemy to co pisaliśmy.

Jeśli nie wierzysz, to możesz znaleźć 40 słówek z języka angielskiego, których nie znasz i:

1. W jednym tygodniu możesz 20 pierwszych słówek przepisać sobie do notatnika i kolejnego dnia je przeczytać. Potem zobaczyć ile zapamiętałeś słówek

2. W drugim tygodniu przepisz 20 kolejnych słówek normalnie długopisem do zeszytu, przeczytaj je sobie kolejnego dnia i porównaj efekty. :)
Kurcze w takim razie nwm co zrobić :/
Moim zdaniem nie ma co kombinować. Idziesz do szkoły się uczyć, a nie szpanować laptopem.
Niby tak ale w domu tez ulatwilby mi nauke np programowania itp bo na pewno byloby to wygodniejsze:/
Nie ma róży bez kolców. Fajnie, że z laptopem możesz sobie wyjść na polankę i tam poprogramować, ale dużo wygodniej pracuje się na dużym ekranie przy komfortowo urządzonym stanowisku komputerowym.
komentarz 26 maja 2016 przez alus152 Bywalec (2,690 p.)
W takim razie ok dzieki za odpowiedzi:)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 maja 2016 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)

Jak masz iPhone nie musisz koniecznie grać, a zależy Ci na robieniu notatek to macbook nie jest złą opcją bo OS X fajnie się sprawuje, a gładzik przyśpiesza pracę z nim. Jeżeli chodzi o moc to wiele laptopów w podanej przez Ciebie cenie będzie o niebo lepsza od części laptopów od Apple do tego droższych. Z tym że kupując MacBooka nie kupujesz maszyny do grania czy do renderingu, a kupujesz głównie system zintegrowany z wszystkimi ichniejszymi produktami (no i możesz bajerować laski na jabuszko :D ). Osobiście mając dobrego PC-ta, a poszukując czegoś do głównie pisania to wziąłbym tego macbooka, ale jeżeli ma Ci to zastąpić PC i chcesz grać w gry (na takich laptopach pójdą nawet bardziej wymagające) to brałbym coś w windowsem. A w większości szkół jest windows i może chodzi o jakąś kompatybilnośc, aczkolwiek nie będzie z tym problemu :) (btw mój kolega ma windowsa na macbooku wink)

edycja 25 maja 2016 przez alus152
Dzieki za odpowiedz :) moze wiesz coś na temat tych gladzikow w laptopach ktore podałem? Pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 26 maja 2016 przez FxJerzy Stary wyjadacz (12,460 p.)
edycja 27 maja 2016 przez FxJerzy
http://www.forum.nieidealny.pl/topic/66-dell-vostro-5459-141-seria-vostro-14-5000/

To powinno ci się spodobać tak jak Mac wykonany z aluminum, gwarancja Dell-a 3 letnia z naprawą w domu DND/NBD.

Możesz mu zamontować dysk SSD bez utraty gwarancji

Podobne pytania

0 głosów
9 odpowiedzi 3,016 wizyt
pytanie zadane 4 września 2016 w Sprzęt komputerowy przez ProgramistaMaciek Początkujący (250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 230 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Bartolomeo1122004 Użytkownik (540 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 423 wizyt

93,385 zapytań

142,384 odpowiedzi

322,540 komentarzy

62,746 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...