• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux kali problem

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
943 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2016 w Systemy operacyjne, programy przez LCPGM Obywatel (1,550 p.)
Cześć, mam problem z kalim którego dziś zainstalowałem . Z grubsza wszytko działa w porządku, jednakze nie działają mi usb. Sądzę że to kwestia zainstalowania sterowników, lecz z tym właśnie jest problem. Nie mogę ich zainstalować, gdyż nie mam karty sieciowej,oraz łącze się z internetem właśnie przez USB (mam modem Huawei). Myślicie że da się zrobić to tak, by nie musieć kupować karty sieciowej?

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 maja 2016 przez LCPGM Obywatel (1,550 p.)

Najlepsza
Problem rozwiązany. Okazaało się, że w płutach Gigabyte UEFI DUal BIOS, opcja IOMMU jest wyłączona. Po jej włączeniu wszytsko działa!
0 głosów
odpowiedź 24 maja 2016 przez niezalogowany
Tak.

USB i sieć to niejedyny sposób transportu danych (karty SD, Bluetooth lub poprzez płytę), btw nie możesz na czas instalacji sterowników połączyć się przez Ethernet?
komentarz 24 maja 2016 przez Typowy Janusz Dyskutant (8,150 p.)
Przecież kolega pisze, że nie ma karty sieciowej także ethernet odpada. Jedyne co pozostaje to przenieść sterowniki na płycie. A po drugie to nie jestem pewien czy ten modem da się zainstalować na Kalim. Raczej zainwestowałbym w router z portem USB (żeby wpiąć ten modem) i zainwestował w końcu w tę kartę sieciową. Pozdrawiam!
komentarz 24 maja 2016 przez mbabane Szeryf (79,260 p.)
jesli to komputer stacjonarny to karta sieciowa kosztuje niecale 2 dyszki:

http://www.komputronik.pl/product/146978/Sprzet_komputerowy_/Sieci_i_komunikacja/TP_Link_TF_3200.html
komentarz 24 maja 2016 przez niezalogowany
Ahh, sorry. Myślałem że korzysta z zewnętrznej karty sieciowej bo WiFi na VM ma problemy z działaniem stąd moja propozycja z Ethernetem (informacja o braku karty jakoś mi umknęła)
0 głosów
odpowiedź 24 maja 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Zainstalowanie jakichkolwiek sterowników wymaga dostępu do internetu. Typowo z kali nie korzystałam - ale znam debiana. Myślę, że  masz dwie opcje
1. Zakup karty sieciowej.
2. Poszukanie w sieci (na innym sprzęcie) sterowników do skompilowania, przeniesienie ich na sprzęt docelowy, skompilowanie i może zaczną działać.
A tak w ogóle, to masz problem z USB, czy tylko z internetem. System zainstalowałeś natywnie, czy przy użyciu maszyny wirtualnej - w drugim wypadku może się okazać, że nie da się tego problemu rozwiązać

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,306 wizyt
pytanie zadane 8 września 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Mateusz Mariasik Początkujący (330 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 933 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez angelxxx Nowicjusz (120 p.)
–2 głosów
1 odpowiedź 998 wizyt

93,717 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,261 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...