• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zapisać apostrof do bazy ?

0 głosów
2,357 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2016 w PHP przez Kacper Duda Obywatel (1,970 p.)
Chodzi mi o to, że chce zrobić pole tekstowe, które można dowolnie wypełniać, a następnie wysyłać zawartość do bazy, a następnie je odczytywać (tak jak jakąś tablicę na profilu w tym forum).

I jak próbuję wkleić apostrof to wychodzi coś takiego

INSERT INTO uzytkownicy VALUES ('$zmienna_zwierająca_apostrof', '$jakas_zmienna')
Wyskakuje wtedy błąd zapytania. I jak można to poproszę, aby znaki typu < > były jakoś "unieszkodliwiane", sprawdzałem jakieś filter_var(), ale ja nie chcę usuwać nic tylko zmieniać na nieszkodliwą formę.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 24 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,530 p.)
wybrane 24 maja 2016 przez Kacper Duda

Najlepsza

Może htmlentities (może z ENT_QUOTES)?

Może filter_var/filter_input z odpowiednim filtrem? Przykład

A jeśli chodzi o problemy z cudzysłowem/apostrofem przy zapytaniach do bazy to najlepiej użyć PDO i prepared statements - tam nie ma takich problemów, bo oddzielnie jest wysyłany szkielet zapytania i oddzielnie przesyłane są wartości dzięki czemu żadne znaki mu nie straszne - czyli mamy też od razu ochronę przed sql injection. Z resztą w ogóle obecnie PDO jest najlepszym wbudowanym w PHP sposobem do łączenia się z bazą, także polecam.

komentarz 24 maja 2016 przez Kacper Duda Obywatel (1,970 p.)
Masz ode mnie NAJ :D A czy działa to na php 5.5, bo na serwerze szkolnym jest ta wersja (a robię CMS na to).

Znasz jakiś fajny tutorial ? Może być po angielsku - tego z php.net nie rozumiem.
komentarz 24 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,530 p.)
Wszystkie wymienione rzeczy będą działały na PHP 5.5, z resztą masz to napisane w dokumentacji.

Ale czego tutorial? Jeśli PDO to podałem w odpowiedzi, co do filter_var czy htmlentities to pewnie nawet nie za bardzo jest do tego jakiś tutorial - to jedna funkcja i tyle. Wszystkie typy filtrów też są opisane w dokumentacji, możesz sobie potestować każdy jak nie rozumiesz opisów.
komentarz 25 maja 2016 przez Kacper Duda Obywatel (1,970 p.)
Dzięki.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 3,080 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2016 w SQL, bazy danych przez paulla Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,244 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia 2018 w PHP przez halotelefonek Bywalec (2,410 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,179 wizyt
pytanie zadane 6 maja 2018 w PHP przez Damian Prymus Początkujący (380 p.)

93,734 zapytań

142,671 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,296 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...