• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Apel do p. Mirosława!!

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
937 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2015 w Sprawy forum przez Dissio Mądrala (5,830 p.)
Panie Miroslawie wielki apel do Pana! niech Pan rozpocznei serie o programowaniu Android

Na yt nie ma co szukac polskich materiałow a nawet angielskich!

Polski google tez nie ma czym sie szczycic, reszta swiata troche lepiej ale d*py nie urywa.

Powiem tak: o html,css, php jest maasa materiału nawet w j. polskim. Licze na Pana!

18 odpowiedzi

+10 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)
Wyszukiwanie informacji to jedna z najważniejszych cech programisty. Chyba ci jej niestety brakuje, skoro uważasz, że na angielskim internecie nie ma o tym materiałów. Pomijam już nawet wszystkie książki... Tego jest multum, nie patrz tylko na youtube. Naucz się korzystać z dokumentacji, czytać bardziej zaawansowane poradniki. Tych podstawowych zresztą też jest wiele.
komentarz 25 kwietnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 25 kwietnia 2015 przez efiku
Polski Internet jest troszeczkę do tyłu jeżeli chodzi o Androida*, najbardziej aktualne materiały są po angielsku .

PS: Szlifowanie języka jest też ważne, więc Kuba ma racje. :)
komentarz 9 lutego 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Polski Internet jest i będzie do tyłu z programowaniem bo go kreuje ile 20000 osób może 30000, a Internet po Angielsku 10mln ? 20 ?
+4 głosów
odpowiedź 26 kwietnia 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
Niech lepiej Pan Mirek dokończy kursy webowe, ponieważ zaczynanie co chwilę nowego kursu i niekończenie go mija się z celem. Jest do zrobienia HTML i CSS, natępnie JS i zapewne jQuery, PHP i MySQL, Linux... sporo tego i rozpoczynanie Androida, a wcześniej Javy, aby w ogóle zacząć z Androidem byłby zbyt dużym natłokiem.

Zauważ jeszcze, że Pan Mirosław jest nauczycielem, swoje obowiązki ma i pewnie również chce mieć chwile dla siebie tworząc to nowy projekcik czy zbierając materiały do już istniejących kursów.

Tak jak poprzednicy napisali w sieci znajdziesz multum poradników, darmowych i płatnych kursów, książek o Androidzie. Najlepszym miejscem do startu jest http://developer.android.com/training/index.html ale jak to bywa lepiej jest zacząć od jakiegoś video poradnika, tak więc nic innego ci nie zostaje.
1
komentarz 26 kwietnia 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Juz miałem napisać swoją odpowiedź, ale sie powstrzymałem, bo napisałeś to co ja chciałem napisać i za to masz + :)

Ja radzę, żeby najpierw dokończyć webmasterkę, wrócić jeszcze troszke do c++(np biblioteka qt, sfml), potem zrobić serię o Linuxie - bo to akurat jest bardzo ważne, a później Javę :) A dopiero potem można myśleć o androidzie. Więc jeśli już, to z 2 lata trzeba poczekać minimum. A ja znalazłem kiedyś w wyszukiwarce, jako pierwszy(nie wliczając reklam) od góry stał bardzo fajny i obszerny kurs, do którego dawałem wielu osobom linki: http://andrzejklusiewicz-android.blogspot.com/p/bezpatny-kurs-programowania-android-java.html

Pozdrawiam :)
1
komentarz 26 kwietnia 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
No popatrz zapomniałem o C++, faktycznie to też jeszcze jest otwarte. :P Sporo technologii a tak mało ludzi, którzy potrafiliby przekazywać wiedzę jak Pan Zelent hehe.
1
komentarz 26 kwietnia 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Nie mówiąc już o matematyce, Slight Edgowi itd :) Czyli to oznacza jedno - trzeba Panu Mirkowi pomóc
+1 głos
odpowiedź 10 maja 2015 przez Wirus Stary wyjadacz (14,000 p.)
Książa Hello Android nauczy się programowania pod androida niż Pan Mirosław zrobi jaki kolwiek film o Androidze. Jak można zauważyć wydaje filmy co 2-3 tygodnie, a w tym czasie wiele się nauczysz.
+1 głos
odpowiedź 29 marca 2016 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
Pan Mirosław to jedna osoba, i zrobienie każdego godzinnego odcinka zajmuje pewnie o wiele więcej niż tylko tę godzinę i więcej wysiłku, niż to co widać, czyli pisanie kodu i mówienie do mikrofonu. Dlatego taka postawa, że czeka się na kurs albo temat na kanale MZ donikąd nie zaprowadzi. Po prostu nie doczekasz się odpowiednio szybko.

Najlepiej będą mieli ci co za kilka lat obejrzą sobie wszystkie dotychczasowe i przyszłe odcinki. My nie mamy takiego luksusu. Musimy uczyć się sami, a nowe filmy traktować jako przypomnienie posiadanej wiedzy, albo jako motywację do dalszej nauki.
0 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2015 przez Do.Zzay Mądrala (5,700 p.)
Jestem za! Lecz pierwsze lepiej dokończyć dwu-odcinkowe kursy HTML, JS i CSS.
0 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
0 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2015 przez Harsay Pasjonat (23,640 p.)
komentarz 25 kwietnia 2015 przez Dissio Mądrala (5,830 p.)
jezeli ktos nie jest na poziomie C1 i wyzej nie ma opcji sie tego nauczyc

a) po pierwsze to nie jest łatwy material

b) jezyk obcy, nawet jezeli jestes komunikatywny, nie mala szansa ze nie zrozumiesz tego po polsku
komentarz 25 kwietnia 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)
Jeśli oczekujesz, że wszystko będzie łatwe, nigdzie nie dojdziesz. A angielski to najważniejszy język programowania.
komentarz 25 kwietnia 2015 przez Dissio Mądrala (5,830 p.)
A gdzie ja napisalem, ze wszystko ma byc łatwe? Ja sadze, ze wszystko powinno dazyc do bycia "łatwym"
komentarz 25 kwietnia 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)
No to mamy inne zdania na ten temat. Wybrałeś amerykański styl myślenia :D Ja wolę rzucać sobie wyzwania, bo sprostanie im jest o wiele bardziej satysfakcjonujące, ale to tylko ja :)
komentarz 25 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Na pewno nie jest to c1, ja mając gdzieś może b1->nie wiem nigdy testów nie robiłem. Rozumiem w większości kawałek tekstu który przeczytałem. Czasem do google tłumacza się zajrzy i tyle.
komentarz 9 lutego 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
"jezeli ktos nie jest na poziomie C1 i wyzej nie ma opcji sie tego nauczyc". Jaka to jest bzdura, co ty człowieku gadasz? Uczę się angielskiego na poziomie B1 i rozumie jakieś 80%-90% materiałów. Jeśli czego nie rozumie to szukam odpowiednika w polskim języku np: wyrażeń regularnych nie rozumiałem po angielsku, to po polsku znalazłem materiał.
0 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2015 przez Buby Pasjonat (19,590 p.)

Polecam zakupić bądź znaleźć "Strefa Kursów - Kurs Programowania Android" :)

 

0 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Myślę .że Pan Mirosław jest tak bardzo zapracowany, iż będzie to niemożliwe.
Chociazby z tego względu,że jest sporo kursów do uzupełnienia, jednak bardzo bym chciał aby taki kurs powstał, dobry pomysł
0 głosów
odpowiedź 26 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

To nie prawda, jest programowanie na Androida po polsku:

https://www.youtube.com/watch?v=9kHPZebqUMg

Po angielsku jest tego mnóstwo:

https://www.youtube.com/watch?v=boj0f_O3i88&list=PLGLfVvz_LVvQUjiCc8lUT9aO0GsWA4uNe

Szczególnie polecam Derka Banasa.

Tak naprawdę co by Mirosław Zelent nie nagrywał, to nie ma znaczenia, bo jego poradniki zawsze będą przydatne. Dlaczego? Nikt na YouTube nie potrafi tak dokładnie opracować tematu i wypracować treści z danego poradnika, tym bardziej na polskim YouTube.

komentarz 26 kwietnia 2015 przez Dissio Mądrala (5,830 p.)
dokladnie oczywiscie sa materiały, ale mi one sie nie podobaja ten pierwszy polski to totalna beznadzieja. a Derek, moze i lepsze ale dla mnie zbyt szybko ( w sczegolnosci ze jestem Polakiem), Pan MZ to legenda, wszystko dokladnie,mowia skad sie wzielo etc.
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2015 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)

Po angielsku, ale to angielski właściwie na poziomie "My name is... ":

Android Studio Tutorial for Beginners (Step by Step tutorial) (32 filmy):
Android SQLite Database Tutorial (4 filmy):
 

0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2015 przez marcin_w Gaduła (3,190 p.)
Nie ukrywam, że ciekawie byłoby obejrzeć kurs odnośnie Androida, ale tak jak poprzednicy pisali.

Po pierwsze: Pan Mirosław ma z pewnością prywatne sprawy.

Po drugie: Lepiej żeby dokończył to co zaczął, a jak wiemy na JAKOŚĆ materiałów trzeba poświęcić dużo czasu.

Gdyby tak skończył wyżej wspomniane kursy albo chociaż byłby bliski skończenia to wtedy można o tym myśleć. Lepiej nie łapać 10 srok za ogon ;).
0 głosów
odpowiedź 29 marca 2016 przez niezalogowany
Jest taka stronka z kursami Kenis.pl tam jest android studio nie wiem czy jest dobry jak ktos obejrzy to może napisac czy warto. (na tej stronce trzeba sie zarejestrowac, niektore kursy sa platne ale ten jest darmowy akurat)
0 głosów
odpowiedź 29 marca 2016 przez hubot Dyskutant (9,090 p.)
Proponowałbym żeby pan pokazał w swoich filmikach coś o Xamarinie, Apache Cordova i Android Studio. Chciałbym, żebyś też przy okazji poprowadził rozbudowany kurs C# i VB.NET.
0 głosów
odpowiedź 29 marca 2016 przez eliano Gaduła (3,640 p.)
u mnie w LO ostanio odbywają się zajęcia z robienia aplikacji na androida.

z programowaniem nie ma to nic wspólnego, bo zamiast kodu są klocki/puzzle które się układa.

platforma jest tak łopatologiczna że znając elementarny angielski jesteś wstanie stworzyć jakąś przyjemną aplikację...

wpisz w google "app inventor" aby to znaleźć

pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 29 marca 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Nie ma mówisz polskich poradników: https://www.youtube.com/user/PjakProgramowanie
0 głosów
odpowiedź 29 marca 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
Skoro mamy serie o językach webowych, to może warto też omówić kilka frameworków takich jak bootstrap czy silex :P

(Wersji bez composera nie ograniam :/ Chyba będę musiał się uczyć jego obsługi)
0 głosów
odpowiedź 29 marca 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Na angielskim internecie nie ma? Thenewboston ma wszystko :) Polecam jego kanał, ma kursy android.

Podobne pytania

+6 głosów
2 odpowiedzi 389 wizyt
+13 głosów
5 odpowiedzi 295 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2016 w Sprawy forum przez niezalogowany

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,544 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...