• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony.

0 głosów
382 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2016 w Nasze projekty przez Jogurt Początkujący (440 p.)

Witam, chciałbym poprosić o ocenę strony.

http://www.mateusz-pietrzak.cba.pl/

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 22 maja 2016 przez R.orlinski Mądrala (5,490 p.)
Na pierwszy rzut oka wywal type="text/css" i załaduj fonty jednym requestem.

Design jest ciekawy, ale cała strona jest jak dla mnie za wąska.

Pozdrawiam.
+1 głos
odpowiedź 22 maja 2016 przez IBB Gaduła (3,020 p.)

Kilka uwag na temat strony głównej:

W pierwszym momencie, gdy weszłam na Twoją stronkę, myślałam że niechcący włączył mi się zoom. Dużo za duża czcionka, a w połączeniu z tekstem w całości napisanym z wielkiej litery, sprawia wrażenie jakbyś strasznie krzyczał do użytkowników. 

Po drugie ten nieszczęsny slider... Poza faktem, że automatycznie się przewija i nie można go zatrzymać (irytujące i niezgodne z zasadami dostępności), to nie rozumiem w jakim celu został on w ogóle zamieszczony. Nie przedstawia on żadnej nowej treści, stanowi jedynie duplikat głównego menu - zawiera wyświetlone w jeszcze większej czcionce te same linki. 

Po trzecie, mam wrażenie że nie bardzo miałeś pomysł na to, co zamieścić na stronie głównej, bo właściwie nie ma tam żadnej treści. Pod linkami w menu głównym wyświetlony jest slider z tymi samymi linkami, pod są nim trzy obrazki i stopka. I to wszystko. Nic, co robiłoby wrażenie, co zachęciłoby mnie do przejścia do którejś z podstron. Może warto jeszcze przemyśleć treść i strukturę stronki.

Poza tym:

• na stronie nie ma żadnego nagłówka
  • obrazki (elementy img) mają nieprawidłowe opisy (zawartość atrybutu alt). Atrybuty alt służą do przekazania tej samej informacji, którą przekazują obrazki, osobom, które nie są w stanie ich zobaczyć. Z punktu widzenia osoby niewidomej Twoja strona główna składa się (poza header i footer) z następującej treści:
    • link "Slide 1"
    • link "Slide 2"
    • link "Slide 3"
    • obrazek "Obrazek1"
    • obrazek "Obrazek2"
    • obrazek "Obrazek3"

Czyli jedna wielka niewiadoma :)

Powinno być:

• link "O mnie"
  • link "Portfolio"
  • link "Kontakt"
  • obrazek "Tanio, ładnie"
  • obrazek "Dobry kontakt"
  • obrazek "1. Projekt 2. Kodowanie"

(ale tak w ogóle to w miarę możliwości należy stosowac tekst ostylowany CSS, a nie obrazki zawierające tekst)

• w znakomitej większości przypadków skrypty powinny być zamieszczone pod koniec elementu body, a nie w head
  • strona nie jest responsywna - stosujesz bardzo prosty layout, więc nie powinieneś mieć większych problemów z przerobieniem jej na responsywną
  • nie używaj atrybutów id do stylowania, do tego służą klasy
  • linki nie mają wskaźnika fokusa - usunąłeś domyślne zaznaczenie elementu z fokusem (poprzez właściwość outline: none;), ale nie zapewniłeś żadnej alternatywy.  

0 głosów
odpowiedź 22 maja 2016 przez Tom_Ja Dyskutant (7,970 p.)

Po za tym

Poza tym

Strona rzeczywiście trochę wąska, ale bardzo ładna (w przeciwieństwie do wielu innych). Przyczepiłbym się do napisu "2.Kodowanie", który jest bez spacji :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 702 wizyt
pytanie zadane 5 lipca 2017 w Nasze projekty przez Matiss Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 505 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2017 w Nasze projekty przez Radekol Bywalec (2,880 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 680 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2017 w Nasze projekty przez czmyk Obywatel (1,100 p.)

93,695 zapytań

142,612 odpowiedzi

323,223 komentarzy

63,225 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...