• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++, C, Java vs. PHP, MySQL

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
612 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Mam pytanie co do języków programowania podanych w temacie. Jest wiele ofert pracy, gdzie wymagana jest znajomość C++, C#, Javy jeśli chodzi o programowanie. I tu moje pierwsze pytanie: Co konkretnie sie robi w takiej pracy? Co to za aplikacje i programy? Czy praca wygląda tak że firma dostaje zlecenie na aplikacje jakąś albo program i oni po skończeniu nie mają co robić dopóki nie dostaną następnego zlecenia? Kolejne moje pytanie w związku z PHP, MySQL itd.: Co konkretnie robi się w pracy, gdzie wymagają znajomości tych języków? Co to znaczy np. "utrzymywanie i projektowanie baz danych"? Jak wygląda przykładowa praca z tymi językami związana? Generalnie stoję przed wyborem kierunku na studia, uwielbiam zarówno programowanie w C++, C#, Java, ale potrafię i znam też PHP, HTML, CSS. Dlatego pytam co się robi w pracy korzystając z wyżej wymienionych języków, chciałbym potem pracować i robić coś, co lubię i da mi przyjemność.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 22 maja 2016 przez niezalogowany
wybrane 22 maja 2016 przez Evelek
 
Najlepsza
Nie. Zazwyczaj pracujesz w kilkuosobowej grupie nad wdrożeniem kolejnych elementów aplikacji. Przykładowo robicie projekt dla podmiotu odpowiedzialnego za Stadion Narodowy. Za zadanie macie stworzyć kompleksową obsługę oświetlenia i nagłośnienia na zbliżające się wydarzenia. Grupa osób pracuje nad przygotowaniem fizycznej części zadania czyli montaż, podpięcie i skonfigurowanie wymaganych elementów. Druga grupa programuje mikrokontrolery przygotowując lukę, którą będzie szła obsługa z centrali. Kolejna grupa przygotowuje interfejs z poleceniami centrala-mikrokontroler. Kolejna grupa przygotowuje backend aplikacji wedłyug specyfikacji. Kolejna grupa pracuje nad UI/UX. Kolejna grupa dba aby wszystko ze sobą grało... itd. itd. Ty jako programista C#/C++/Java (polecam C++) odnajdziesz gdzieś swoje miejsce i będziesz musiał jednocześnie tworzyć oprogramowanie i kooperować z zespołem.
0 głosów
odpowiedź 22 maja 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

Ok. Ale jak sie nie myle to nie ma czegos takiego jak studia programistyczne w C++ tylko sa zajecia. Sam nie bylem za mlody jestem ale takich tematow juz troche bylo. Jest przegladarka. Skoro znasz masql i php, to czemu pytasz co to jest: "utrzymywanie i projektowanie baz danych". Aplikacje i programy moga byc rozne. w C++ da sie zrobic wszystko c# np. gry, Java apki dla telefonow. PHP i inne jezyki scryptowe ( nie jestem pewien nazwy, jesli jest blad to prosze o poprawe) uzywasz do stron internetowych. MySQL sam odpowiedziales na pytanie. Tworzenie baz danych, czyli bazy w ktorych sa przechowywane np. ID, imie, Telefon, Haslo, Nazwa Uzytkownika. Wiecej mozesz zobaczyc kurs u Pana Miroslawa tam jest wszystko powiedziane. 

4
komentarz 22 maja 2016 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Trochę nie o to było moje pytanie.
komentarz 22 maja 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Odpowiedzialem na wiekszosc ale krotko bo nie mam czasu i pisze z telefonu. Pytasz co sie pisze to tak jakbys zapytal jakie liczby beda na szostke w totka. Jezeli firma jest ukierunkowana np. W gry na telefon to pisza gry na telefon. Jezeli np. Gry komputerowe to pisza gry. Jezeli bisza bazy danych to pisza je

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 2,235 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 256 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2016 w HTML i CSS przez Szygnik Początkujący (340 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 212 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2016 w Inne języki przez niezalogowany

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...