• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++, C, Java vs. PHP, MySQL

0 głosów
767 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Mam pytanie co do języków programowania podanych w temacie. Jest wiele ofert pracy, gdzie wymagana jest znajomość C++, C#, Javy jeśli chodzi o programowanie. I tu moje pierwsze pytanie: Co konkretnie sie robi w takiej pracy? Co to za aplikacje i programy? Czy praca wygląda tak że firma dostaje zlecenie na aplikacje jakąś albo program i oni po skończeniu nie mają co robić dopóki nie dostaną następnego zlecenia? Kolejne moje pytanie w związku z PHP, MySQL itd.: Co konkretnie robi się w pracy, gdzie wymagają znajomości tych języków? Co to znaczy np. "utrzymywanie i projektowanie baz danych"? Jak wygląda przykładowa praca z tymi językami związana? Generalnie stoję przed wyborem kierunku na studia, uwielbiam zarówno programowanie w C++, C#, Java, ale potrafię i znam też PHP, HTML, CSS. Dlatego pytam co się robi w pracy korzystając z wyżej wymienionych języków, chciałbym potem pracować i robić coś, co lubię i da mi przyjemność.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 22 maja 2016 przez niezalogowany
wybrane 22 maja 2016 przez Evelek

Najlepsza
Nie. Zazwyczaj pracujesz w kilkuosobowej grupie nad wdrożeniem kolejnych elementów aplikacji. Przykładowo robicie projekt dla podmiotu odpowiedzialnego za Stadion Narodowy. Za zadanie macie stworzyć kompleksową obsługę oświetlenia i nagłośnienia na zbliżające się wydarzenia. Grupa osób pracuje nad przygotowaniem fizycznej części zadania czyli montaż, podpięcie i skonfigurowanie wymaganych elementów. Druga grupa programuje mikrokontrolery przygotowując lukę, którą będzie szła obsługa z centrali. Kolejna grupa przygotowuje interfejs z poleceniami centrala-mikrokontroler. Kolejna grupa przygotowuje backend aplikacji wedłyug specyfikacji. Kolejna grupa pracuje nad UI/UX. Kolejna grupa dba aby wszystko ze sobą grało... itd. itd. Ty jako programista C#/C++/Java (polecam C++) odnajdziesz gdzieś swoje miejsce i będziesz musiał jednocześnie tworzyć oprogramowanie i kooperować z zespołem.
0 głosów
odpowiedź 22 maja 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

Ok. Ale jak sie nie myle to nie ma czegos takiego jak studia programistyczne w C++ tylko sa zajecia. Sam nie bylem za mlody jestem ale takich tematow juz troche bylo. Jest przegladarka. Skoro znasz masql i php, to czemu pytasz co to jest: "utrzymywanie i projektowanie baz danych". Aplikacje i programy moga byc rozne. w C++ da sie zrobic wszystko c# np. gry, Java apki dla telefonow. PHP i inne jezyki scryptowe ( nie jestem pewien nazwy, jesli jest blad to prosze o poprawe) uzywasz do stron internetowych. MySQL sam odpowiedziales na pytanie. Tworzenie baz danych, czyli bazy w ktorych sa przechowywane np. ID, imie, Telefon, Haslo, Nazwa Uzytkownika. Wiecej mozesz zobaczyc kurs u Pana Miroslawa tam jest wszystko powiedziane. 

4
komentarz 22 maja 2016 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Trochę nie o to było moje pytanie.
komentarz 22 maja 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Odpowiedzialem na wiekszosc ale krotko bo nie mam czasu i pisze z telefonu. Pytasz co sie pisze to tak jakbys zapytal jakie liczby beda na szostke w totka. Jezeli firma jest ukierunkowana np. W gry na telefon to pisza gry na telefon. Jezeli np. Gry komputerowe to pisza gry. Jezeli bisza bazy danych to pisza je

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 3,120 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 385 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2016 w HTML i CSS przez Szygnik Początkujący (340 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 315 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2016 w Inne języki przez niezalogowany

93,692 zapytań

142,611 odpowiedzi

323,220 komentarzy

63,220 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...