• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Proszę o pomoc w mojej ,,grze" w C++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
492 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2016 w C i C++ przez Regolin542 Użytkownik (990 p.)

Witam. Jestem dość średni z C++ i prosiłbym o pomoc. Jak wygenerować w losowym miejscu znak który będzie zaliczany jako punkt. Oto mapa na której chciałbym to wygenerować:

​char map [10][10] = {"#########",
                     "#       #",
                     "#       #",
                     "#       #",
                     "#       #",
                     "#       #",
                     "#       #",
                     "#       #",
                     "#@      #",
                     "#########"};

Chciałbym również aby znaki pojawiały się od razu po pojawieniu się poprzedniego.Liczę na szybką pomoc.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 maja 2016 przez zmiennoimienny Mądrala (5,540 p.)
wybrane 26 maja 2016 przez Regolin542
 
Najlepsza

Witaj smiley
Jeżeli chcesz wygenerować jakiś znak w losowym miejscu wystarczy że wylosujesz dwie liczby oznaczające pozycje X i Y znaku.
Następnie wystarczy że zrobisz coś takiego: map [X][Y] = znak;
 

komentarz 21 maja 2016 przez Regolin542 Użytkownik (990 p.)
Zrobiłem wszystko o czym napisałeś ale dalej wyskakuje mi jeden błąd:

error: invalid conversion from 'const char*' to 'int' [fpermissive]
komentarz 21 maja 2016 przez zmiennoimienny Mądrala (5,540 p.)
Wyślij fragment kodu generujący błąd.
komentarz 22 maja 2016 przez Regolin542 Użytkownik (990 p.)

musze cos wpisac nie moge zostawic tego bez zadnego znaku.

//to sa biblioteki

#include <iostream>
#include <windows.h>
#include <fstream>
#include <time.h>
#include <stdlib.h>


//to jest ffragment kodu który generuje błąd

map[x][y]="*";

 

komentarz 22 maja 2016 przez zmiennoimienny Mądrala (5,540 p.)

Zamiast:
 

map[x][y]="*";

Powinno być:
 

map[x][y]='*';

 

0 głosów
odpowiedź 21 maja 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Liczyć to możesz Ruchy Browna. A żeby wylosował się losowo, to dajesz 2 zmienne dla losowania, np. x, y. A następnie robisz pętlę, która daje x coutów << " ", oraz y endl; I wyjdzie ci gdzie wyrysuje.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 203 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 437 wizyt

92,548 zapytań

141,390 odpowiedzi

319,509 komentarzy

61,932 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...