• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dwa szczegóły na forum, które denerwują.

VPS Starter Arubacloud
+3 głosów
323 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2016 w Sprawy forum przez MrMock Bywalec (2,890 p.)

1. Po zjechaniu na dół strony pojawia się "Zobacz wszystkie pytania..." i dopiero po zescrollowaniu wszystkich pytań po raz drugi mogę przejść do kolejnej strony.

Człowiek z natury jest leniwy i nawet taka głupota, że musi jeszcze raz, zjechać na dół strony sprawia, że czasem odechciewa się przejść na kolejną stronę, a jeśli to już musi zostać i nie może po prostu być 1,2,3... to niech przynajmniej nie przenosi na samą górę strony.

2. Pisanie tekstu to po prostu koszmar... zbyt przesadzone to jest i wolałbym, żeby po zaznaczeniu tekstu i wciśnięciu pogrubienia czy wstawienia w miejsce na kod zamknęło mi ten tekst w znaczniki html, zamiast pogrubić w edytorze czy wstawiać niewidzialne coś, co później sprawi że jest to miejsce na kod.

Przykładowo chciałem kiedyś wstawić kod na forum, wybrałem język, wstawiłem kod, no ale jednak rozmyśliłem się i na górze zostało puste miejsce na kod bez możliwości usunięcia go (a jeśli się nawet dało, to zbyt mało intuicyjne to jest)

+Dodanie podglądu tego jak by wyglądał napisany przeze mnie tekst i byłoby idealnie.

oczywiście to jest tylko moje zdanie i jeśli większość woli tak jak jest to problemu z tym nie będę miał:)

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 maja 2016 przez niezalogowany
z tym pierwszym punktem jestem ZA a nawet PRZECIW. A tak na serio. Też mnie to denerwuje.
0 głosów
odpowiedź 21 maja 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
Mnie najbardziej denerwuje to, że ckeditor ma własne menu kontekstowe, przez co by poprawić błąd w tekście auto słownikiem trzeba dodatkowo wcisnąć ctrl(nie każdy też zna tą sztuczkę). Dodatkowo przez to nie mogę w żaden sposób wkleić tekstu na urządzeniu mobilnym.
0 głosów
odpowiedź 21 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (289,150 p.)

Co do punktu pierwszego sprawa jest prosta. Jest tak, ponieważ na stronie głównej mamy ostatnie pytania i ostanie napisane odpowiedzi. Po wybraniu "Wszystkie pytania" mamy już tylko listę pytań, nie ma nic o odpowiedziach. Dlatego na stronie głównej na dole nie może być od razu stronicowania, ponieważ na głównej wcale nie widzimy listy ostatnich zadanych pytań w kolejności zadania, a listę pytań i odpowiedzi - gdy ktoś odpowie na jakieś pytanie pokazuje się to na samej górze. Z kolei na liście pytań, nawet gdy ktoś odpowie, pytania i tak układają się w kolejności zadania. Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to wyjaśniłem.

Edytor zapewne zostanie niedługo zaktualizowany, mam nadzieję, że to przyniesie poprawę w użytkowaniu. Przesadzone wg mnie niekoniecznie, po prostu nie działa do końca tak jak powinno. Z pustym miejscem na kod faktycznie często jest problem. Da radę je usunąć, ale trzeba się nieźle pobawić... Guziczek usuń formatowanie nie zawsze na to działa, ja przeważnie wstawiam linię poziomą i gdy zacznę pisać nad nią to już tekst nie jest w bloczku kodu. Później usuwam linię i działa jak trzeba, ale to jest bardzo dookoła, wręcz taka "sztuczka". Sugestia podglądu posta już ostatnio była, jest to zapisane do zrobienia.

0 głosów
odpowiedź 21 maja 2016 przez Gandalf Obywatel (1,260 p.)
A dlaczego została zlikwidowana możliwość edycji nicku? Rozumiem że to forma zabezpieczenia przed dublowaniem powtarzających się nicków, ale gdyby chcieć poprawić literówkę w już istniejącym koncie to nie ma takiej możliwości.
2
komentarz 21 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (289,150 p.)
Ponieważ użytkownicy notorycznie się tym bawili - był szczególnie taki jeden moment po którym zostało to zablokowane. i nie chodzi tu o ustawianie takich samych nicków, bo przed tym skrypt zabezpiecza (na szczęście). Nie zabezpiecza przed ustawieniem nicku typu "." (w sensie jeden znak: .), zezwala na różne dziwne znaki w nicku itd. Ogólnie walidacja przy zmianie jest dziurawa, ale pomijając to, po prostu użytkownicy zaczęli się w pewnym momencie nadmiernie bawić i dlatego została wyłączona możliwość samodzielnej zmiany.

Jeśli ktoś bardzo chce zmienić nick i ma ku temu jakiś powód to może napisać do mnie, jako administrator mam możliwość zmiany nicków. Nie będę tego robił każdemu co chwilę, bo nie widzę sensu, ale jeśli ktoś raz poprosi o np. poprawę literówki to nie widzę problemu. Tak więc możliwość jest ;)
komentarz 21 maja 2016 przez Gandalf Obywatel (1,260 p.)
Rozumiem, dziękuję za informacje :-)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 718 wizyt
pytanie zadane 4 września 2016 w Sprawy forum przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 146 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 257 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia w Sprawy forum przez niezalogowany

93,015 zapytań

141,978 odpowiedzi

321,271 komentarzy

62,357 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...