• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór szkoły. Liceum czy Technikum? (Programowanie)

0 głosów
527 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Revcio Nowicjusz (120 p.)
Witam wszystkich pasjonatów informatyki i nie tylko ;)

Jestem aktualnie w 3 klasie gimnazjum. Już nie długo będę wybierał szkołę, ale oczywiście mam dylemat. Liceum czy Technikum informatyczne? Z programowaniem zacząłem od marca tego roku i sprawia mi przyjemność. Postawiłem sobie cel w życiu. Mieć lekką pracę jak i by ta praca dała mi zadowolenie i ją wybrałem, czyli Programowanie. Czuję, że ta praca jest dla mnie.

Czytałem w internetach coś o tym, i wyczytałem sporo. "Jeśli chcesz iść na programistę to idź do liceum, więcej czasu masz na nauczenie się w wolnym czasie programowania. (czyli w domu)" Ale z drugiej strony po technikum już tam zawód mam, ale jeśli mam w planach iść na studia to które wybrać? "W tej i w tej szkole nie nauczą Cię dużo na temat programowania. Trzeba się w domu samemu uczyć." Do mojego liceum to na piechotę bym chodził, ponieważ nie mam daleko (15min drogi). Nauczyciele mówią, że idź do liceum, lepiej tutaj przygotowujemy do matury. No, pomyślałem, że to "naciąganie" uczniów, by tylko tutaj zostali, ale w internecie też się napotkałem o takich opiniach jak i maturzyści też coś o tym mówili u nas nie dawno.

Takie moje ogólnie pytanie: Jeśli mam na studia iść to Liceum czy Technikum wybiorę, wyjdzie na to samo? Szczerze? Chciałbym iść do liceum, a później na studia. Nie zmarnuje sobie nauki? Można nawet po samym liceum zostać programistą?

Od początku czerpie kursy od Mirosława i naprawdę przynoszą efekty. Pan Mirek szanuje odbiorców czas, jak i wspaniale ogarnia cały plan odcinka, gdzie, co, kiedy? Dziękuję panu bardzo! Czekam na kolejne odcinki. ;)

Przed pisaniem tego miałem jeszcze coś się zapytać, ale niestety mi wypadło. Jeśli jest już "taki sam" temat, a nie znalazłem go, to bardzo proszę o podesłanie mi linka, z góry dziękuję bardzo :)

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 maja 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Mieć lekką pracę jak i by ta praca dała mi zadowolenie i ją wybrałem, czyli Programowanie

Ło panie, powodzenia życzę :)

A tak BTW to chyba czas dodać nową kategorię na forum: Jaką szkołę wybrać.

2
komentarz 18 maja 2016 przez Revcio Nowicjusz (120 p.)
Eryk, Inaczej to napisałem i inaczej odebrałeś :P Chodzi mi, że nie opierniczać się fizycznie, jak w przypadku w zawodówce i szukać byle jakiej roboty przy ją dostać.
+1 głos
odpowiedź 18 maja 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)

IMO Mat-fiz + nauka programowania w domu.

Pan Mirek szanuje odbiorców czas

( ͡° ͜ʖ ͡°)

komentarz 18 maja 2016 przez Revcio Nowicjusz (120 p.)
Też się nad tym zastanawiałem. Okej, dziękuję Ci za pomoc.
+1 głos
odpowiedź 18 maja 2016 przez KariiO Obywatel (1,060 p.)
Prawie miesiąc temu skończyłem szkołę, było to technikum o profilu informatycznym więc skoro masz dylemat gdzie iść to według swoich własnych doświadczeń powiem, że tak naprawdę to nie ma znaczenia.

To wszystko zależy od Ciebie ale opiszę pokrótce jak sprawa wyglądała w moim technikum.

Daj Boże aby w technikum w Twoim mieście znajdowali lub co najmniej znajdował się jeden nauczyciel z prawdziwego powołania, ponieważ to ma ogromne znaczenie, oczywiście dla Ciebie. Aby nauczyć się czegoś więcej przede wszystkim Ty musisz wykazywać chęci ale prawda jest taka, że ktoś Ci musi pomóc, chodzi mi tu o dodatkowe lekcje lub nawet dodatkowe zadania poza zakresem więc sam nauczyciel również musi wykazać chęć. W technikum nauczyciele muszą trzymać się ustalonego planu, przynajmniej u mnie tak było, a co to znaczy? Egzaminy zawodowe, pomijając te które myślę, że Cię nie interesują to zostaje jeden, E.14(Tworzenie aplikacji internetowych i baz danych oraz administrowanie bazami). Przedmioty zawodowe które mają przygotować Cię do tego egzaminu nie dadzą Ci wiedzy która wybije Cię na obecnym rynku ponieważ uczą one materiałów najczęściej nieaktualnych. Według mnie szkoła nie ma znaczenia, to wszystko zależy od Ciebie czy po szkole usiądziesz do nauki? Jak bardzo się zaangażujesz w materiał z poza zakresu.
komentarz 19 maja 2016 przez Revcio Nowicjusz (120 p.)
Dziękuję za odpowiedź. Jasne, że po ukończeniu szkoły będę się uczył, bo to tak jakby będzie prosta droga już do tego, więcej czasu będę miał i wgl. Jeśli chodzi o teraz to tak z 1h przeznaczam codziennie nad programowaniem. Aktualnie piszę w HTML i CSS. Mam zamiar nauczyć się PHP i gdzieś w takim kierunku pisać kody, czyli strony www.
1
komentarz 10 kwietnia 2017 przez majkusiak Początkujący (250 p.)
HTML to nie programowanie

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 528 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 723 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,003 wizyt

93,604 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,997 komentarzy

63,092 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...