• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak dalej się rozwijać? Na czym skupić uwagę?

Cloud VPS
0 głosów
553 wizyt
pytanie zadane 17 maja 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Asmei Początkujący (270 p.)
edycja 17 maja 2016 przez Asmei

Witajcie!

Zdaję sobie sprawę, że takich tematów jest multum, a i ten początek jest oklepany i tandetny. No ale cóż, od czegoś trzeba zacząćsmiley. Obecnie znajduję się w 3 klasie technikum informatycznego i chcę wiązać swoją przyszłość z pracą w tej branży, a skoro piszę na tym portalu, to wiadomo, stricte z programowaniem. Zacząłem od języka C++ (Symfonia C++, świetna książka), przesiadłem się na Javę ,a w szkole, dzięki zaangażowaniu nauczycieli (dwóch, którzy co nie jest normą, naprawdę pracują w zawodzie, a nie tylko klepią z książek) poznałem HTML, JS, i PHP (no, z tego ostatniego, to tylko składnia niestety). Liznąłem też gram Jooml'i. Gdyby ktoś sobie życzył, to mogę wrzucić swoje wypociny, coby ocenił. Sporo też wiem o Debianie, bo i na nim piszę - tu mogę przypomnieć pana Zelenta: "Robił wszystko, tylko nie programował".
No ale do konkretu - nie mogę znaleźć takiego pędu, takiego samozaparcia. Widzicie, zauważyłem takie coś - C++ odrzucił mnie brak szybkiego efektu (na swoje usprawiedliwienie mogę tylko powiedzieć że byłem po 3 gimnazjum wtedy cheeky) i nadmiar kodu. Jakbym się bał, że jak napiszę za dużo kodu, to będzie źle. Wiecie, od razu chciałem osiągnąć perfekcję i najlepiej od mistrzostwo świata. W C++ została spłodzona jedynie malutka minigierka w SFML'u.
Java - tu kod pisze się szybciej, efekt pisania też jest szybszy. Napisałem prawie działający komunikator na P2P (prawie, bo oczywiście po wysłaniu jednej wiadomości zwieszał się, generalnie nie był przemyślany) oraz próbuję przerobić kurs https://www.gitbook.com/book/lwjglgamedev/3d-game-development-with-lwjgl/details
 Tu jednak też pojawiły się problemy. Otóż, ciężko mi to "na wiarę" przyjąć jak LWJGL działa, nie znam tak jakby tej podszewki (o ironio, nadmiar szczegółów w C++ znowu mi przeszkadzał -.-). Wydaje mi się że powinienem wiedzieć więcej. Może ujmę to inaczej - widzę kod, rozumiem jak działa, lecz nie potrafię go przerobić, dopisać coś. A jeśli już, to wychodzi praktycznie plagiat. Znam zasady, znam podstawowe konstrukcje, ale jak je skleić w całość? Tu moje pytanie - jak to przełamać? Może za szybko porwałem się na głęboką wodę, i LWJGL a tym samym na OpenGL jest za wcześnie? Z drugiej strony, nie mam pomysłu na proste aplikacje.... Od czego sami zaczynaliście pisać, jakie aplikacje?

A teraz ciut z innej beczki. Mieszkam w wojewódctwie łódzkim, w Łodzi planuje studiować, a później pracować. Jak sądzicie, lepiej skupić się na Javie, czy może stronach? Myślałem też nad aplikacjami na Andka, ale tu oprócz gier mi nic nie przychodzi do głowy, a jakoś nie chce mi się wierzyć, że ot tak mnie przyjęliby do takiej pracy :P.
Tym co przeczytali ten prawie esej dziękuję. A tym co będą chcieli i poświęcą swój czas na odpowiedź na te pytania, jeszcze większe dzięki wink

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 maja 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ja tez jestem zielony, ale na brak pomyslow nie narzekam, najczesciej przychodza podczas nudnych lekcji, jak wymyslic apke obserwuj rynek i potrzeby. Sam jestem nastolatkiem i.... i tak naprawde nic nie potrzbuje uzywac jakis super apek, jedyne co mam na moim telefonie to edytor do kodu WatsApp do komunikacji i SnapChat poza tym nic wiecej nie uzywam. Ale widze czesto mlodych ludzi ktorzy szukaja nowej gry, takiej ktora bedzie orginalna i rozbudowana. Moze to jakos pomoze. Co do apek  czy stron to juz raczej twoj wybor co wybierzesz, co ci lepiej pasuje. Praca sie zawsze znajdzie, jak nie polska to mamy sasiadow ktorzy programistow tez potrzebuja.
komentarz 19 maja 2016 przez Asmei Początkujący (270 p.)
Wiesz, kwestia wyboru apek albo stron nie jest pilną sprawą, "na już". Bardziej chodziło mi o te pytania powyżej.
0 głosów
odpowiedź 18 maja 2016 przez koliski Nowicjusz (140 p.)

Czasem warto poprzeglądać oferty pracy i zobaczyć na co jest popyt na rynku np. http://www.gowork.pl/praca/informatyk;st/wroclaw;l

Podobne pytania

+2 głosów
3 odpowiedzi 695 wizyt
–1 głos
4 odpowiedzi 1,146 wizyt

93,469 zapytań

142,404 odpowiedzi

322,716 komentarzy

62,852 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...