• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Trochę o sprawach technicznych dotyczących forum

VPS Starter Arubacloud
+31 głosów
1,296 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2016 w Sprawy forum przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Witajcie!
Piszę ten wątek zainspirowany tym co się wydarzyło tutaj, bo powiem szczerze, że doznałem lekkiego szoku. Dziękuję efikowi za podrzucenie sugestii, aby napisać taki temat. Jesteśmy na forum informatycznym, programistycznym. Myślę więc, że kwestie techniczne są tym bardziej warte poruszenia. Tyle na wstępie, proszę o uważne przeczytanie.

Nasze forum działa na skrypcie Question2Answer. Jest to skrypt w pełni darmowy i otwartoźródłowy. Jego strona znajduje się tutaj, kod jest dostępny na GitHubie. W tym miejscu znajdziemy szczegółowe informacje o licencji - a jest to GNU GPL. Motyw, na który wszyscy teraz patrzymy, nazywa się SnowFlat i również jest darmowy. Posiadamy tutaj również kilka wtyczek (pluginów) rozszerzających podstawowe funkcje skryptu. Jest to m.in. box z powiadomieniami, ankiety do pytań czy głosowanie na komentarze. Te pluginy również są darmowe i otwartoźródłowe, dokładnych informacji co do licencji należałoby szukać indywidualnie dla każdego pluginu. Mamy jeszcze na forum ikonki ze strony Icons8 - w górnym menu, w sidebarze na boku i innych miejscach. One również są darmowe, jedyne co należy zrobić, aby móc z nich korzystać, to umieścić link do strony z której pochodzą i tak też jest u nas.

Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości, że nasze forum jest gotowym skryptem, proszę zjedź na dół strony i spójrz na stopkę:

(obraz w pełnych wymiarach https://img.waluk.pl/fda0e4)

Nie napisał tego forum, ani jego wyglądu, pan Mirosław Zelent. Nie napisałem go ja, ani nikt z nas tu obecnych. My tylko wprowadzaliśmy i wprowadzamy nadal małe modyfikacje, które mają na celu go ulepszyć, poprawić. Sam skrypt jest gotowy. Wracając teraz do wątku, który podałem na początku. Kompletnie nie rozumiem na jakiej podstawie użytkownik prezentujący swoją stronę z forum bazującym również na skrypcie Question2Answer, tym samym motywem oraz podobnymi ikonkami, został oskarżony w różnych miejscach o - cytując - "zerżnięcie", "plagiat", "kradzież".

Skąd oburzenie, że "desgin został zerżnięty", skoro jest to darmowy i otwarty skrypt, z którego może skorzystać każdy do właściwie dowolnych celów, a motyw SnowFlat jest do niego nawet od razu dołączany? Tak, dokładnie tak. Ja również mogę sobie pobrać Q2A i postawić własne forum z tym samym motywem. Równie dobrze możesz to być Ty, Twój kolega czy koleżanka. Chcesz mieć własne forum? Proszę bardzo, pobierasz skrypt, instalujesz, konfigurujesz i gotowe. I wszystko jest tu zgodne z licencją, powtórzę to już któryś raz, ale chcę aby to było jasne: Question2Answer jest darmowe i otwarte. Inne strony/fora mogą wyglądać bardzo podobnie do naszego (wręcz identycznie), ale na to nic nie poradzimy - jeśli chcemy unikalnego wyglądu to trzeba byłoby napisać własny motyw i ustalić odpowiednią licencję. Dopiero wtedy gdyby ktoś stworzył coś takiego samego możemy oskarżać go o kradzież, bo to byłoby nasze. Jednak tak nie jest, korzystamy z darmowego motywu, więc na jakiej podstawie były te oskarżenia?

Jedyne czego można by się było na siłę przyczepić to stwierdzenie autora pytania: Strona + forum, pierwszy mój własny "projekt". Rzeczywiście, sam skrypt nie został napisany przez autora pytania. Ale przecież tak się mówi i jest to powszechne, jest to jego własny projekt ponieważ posiada go na własnym serwerze, pod własnym adresem i sam tym zarządza - w tym sensie. Podobnie tutaj mówimy, że jesteśmy na naszym forum. Nasze forum. Pomimo tego, że skrypt nie jest nasz, ale miejsce jest nasze, my nim zarządzamy i je tworzymy. Czepianie się tego zdania jest więc według mnie bezzasadne.

Jeszcze krótko na koniec. Tym wpisem nie chciałem nikogo urazić ani obrazić. Chciałem tylko zwrócić uwagę na te fakty, abyśmy mieli wszyscy świadomość czym jest dokładnie nasze forum od strony bardziej technicznej. Nie miał być też to żaden zarzut w stronę nikogo, darmowe skrypty są po to, aby z nich korzystać i nie widzę w tym nic złego.

Mam nadzieję, że jeśli ktoś zobaczy jeszcze forum podobne do naszego to nie będzie zarzucał kradzieży skryptu i wyglądu - to poważne oskarżenia, które są zupełnie nietrafione.

Dziękuję bardzo za przeczytanie.
Miłego dnia wszystkim forumowiczom :)

1
komentarz 16 maja 2016 przez hubot Dyskutant (9,100 p.)
4
komentarz 16 maja 2016 przez Piotr Więcek Użytkownik (500 p.)

Cały ten "szum" teoretycznie wyszedł nie tak źle, przynajmniej reklama jest :P a tak na serio to dzięki  Arkadiusz Waluk  za ten post i ogólne wyjaśnienie na temat tego pluginu, doszło do tego ze dostałem lekki spam na stronie samych głupot na szczęście już usunięte :)

5
komentarz 16 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Nie ma sprawy, nie chciałem w żaden sposób w Ciebie uderzyć ani też rozreklamować. Po prostu widząc co zostało napisane pod Twoim pytaniem chciałem tym tematem wyjaśnić kilka kwestii, tak żeby wszyscy użytkownicy forum mieli tego świadomość. Pozwoliłem sobie "posprzątać" w tamtym pytaniu i poukrywałem te mijające się z prawdą odpowiedzi.
komentarz 19 maja 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
Skoro temat to "Trochę o sprawach technicznych dotyczących forum" to może jeszcze warto porozmawiać o nowym logo na tym forum?

Jak dla mnie trochę nie pasuje do reszty ikonek.

Pozdrawiam :D
1
komentarz 19 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Już był temat o logo: http://forum.pasja-informatyki.pl/137669/podoba-wam-sie-nowo-logo-strony

Nie wiem więc nad czym tu dalej dyskutować, jest jakie jest ;)
komentarz 19 maja 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
Sorki. Uznajmy że nic nie pisałem :D

6 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 16 maja 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 16 maja 2016 przez efiku

Ja chciałbym dostać odpowiedź od Mirosława Zelenta dlaczego kod został udostępniony tylko Arkadiuszowi (który sam modyfikuje wszystko), a nie istnieje możliwość udostępnienia (otwartego kodu^^) reszcie społeczności. Na GitHubie mamy przygotowane repozytorium, które czeka na to, aby otrzymać w obecnym stanie pliki tego forum wraz z wgranymi pluginami (bez cache tylko struktura tabel w bazie bez danych użytkowników) jest kilka osób które chciałoby pomóc te zmiany wprowadzać. I tak byłoby to środowisko developerskie, a zmiany byłyby i tak zatwierdzane przez głównego administratora - po solidnym otestowaniu (więcej info na GH). Jeśli ktoś myśli, że mógłby dodać cokolwiek złego do kodu to chyba nigdy nie korzystał z GitHuba... mamy włączone branch protection i są teamy ;) Czekam na odpowiedź :)

Wszystko już wiemy :)

Repozytorium na GitHubie: https://github.com/CodersCommunity/forum.pasja-informatyki.local

komentarz 16 maja 2016 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)
security by obscurity :)
komentarz 16 maja 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Możesz rozwinąć co masz na myśli? :)
1
komentarz 16 maja 2016 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)
Nie widząc źródeł i ich zmian trudniej znaleźć potencjalną lukę a że jedynymi osobami którym zależy na bezpieczeństwie jesteście wy, to cała reszta jest potencjalnym crackerem:)
1
komentarz 16 maja 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

@maly - w przypadku Q2A Twój argument jest o kant ... obić, ponieważ KOD ŹRÓDŁOWY JEST OTWARTY

a to oznacza, że i tak błędy których q2a ma tyle co facebook użytkowników są dostępne dla każdego. Nasze rozwiązanie - otrzymać możliwość modyfikacji mirrora forum tak aby te dziurwy całe łatać w kontekście NASZEGO forum. Jedna osoba może dostać raka przy tym kodzie. 

+1 głos
odpowiedź 16 maja 2016 przez gromula Stary wyjadacz (10,070 p.)

Od jakiegoś czasu coraz mniej się tutaj udzielam ,ze względu na komentarze,  np: pod w/w postem...

Już tam chciałem wylać swoje żale, ale się opanowałem. Stwierdziłem, że za niewiedzę się płaci - jedyne co żal mi było autora postu jak i strony.

Myślę, że chłopaki palą się teraz ze wstydu bo to jest ta wyżej wymieniona cena.

Prośba aby, tematy typu : - jaki motyw, - jaka książka, - jaki laptop.. pojawiały się coraz rzadziej, ponieważ tematy chyba wyczerpane opcja szukaj.

Natomiast tematy typu: " jak działają agregacje w MongoDB", lub dotyczące strikto programowania i problemów niskopoziomowych były częściej poruszane.

A teraz na rozluźnienie zagadka (prośba aby na początku nie sprawdzać działania if'a praktycznie) 

Jaką wartość będzie miała zmienna $wiek i dlaczego

$siedemnascieSlownie = "Siedemnaście";
$wiek = null;
if($siedemnascieSlownie == 16) {
$wiek = 16;
}
else {
$wiek = 17;
}

Arek dzięki za wpis :)

komentarz 20 maja 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
To ja też coś zostawię:

https://3v4l.org/9vIe8
komentarz 20 maja 2016 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)
Odpowiedzi do obu zagadek to: RTFM :)
komentarz 20 maja 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
edycja 20 maja 2016 przez Niespecjalny
To to co efik zostawil to tez zagadka? Myslalem ze odpowiedz. Zacznijmy moze od tego ze przy === musza sie zgadzac tez typy. Teraz pokusilem sie o sprawdzenie i (int)Siedemnaście==0 wiec warunek nie jest spelniony, a (int)"17abcd"==17
komentarz 20 maja 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Wniosek, stosuj === ;)
komentarz 20 maja 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
to muszę poprawić w skrypcie :P
0 głosów
odpowiedź 16 maja 2016 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)

 Kompletnie nie rozumiem na jakiej podstawie użytkownik prezentujący swoją stronę z forum bazującym również na skrypcie Question2Answer, tym samym motywem oraz podobnymi ikonkami, został oskarżony w różnych miejscach o - cytując - "zerżnięcie", "plagiat", "kradzież".

Wzięło się to z tego, że osoby oskarżające nie zdawały sobie sprawy z tego, że to forum bazuje na skrypcie i motywach, które są ogólnodostępne i darmowe. Zobaczyły, że ktoś inny ma coś identycznego i od razu w głowie zapaliła się im kontrolka, że plagiat. Byli przekonani, że mają rację dlatego tak otwarcie głosili swój sprzeciw, a ogarnięte osoby już w tamtym temacie wyprowadziły je z błędu więc zbliżając się do konkluzji... nie wiem po co dalej tyle szumu o to.  

2
komentarz 16 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Zobaczyły, że ktoś inny ma coś identycznego i od razu w głowie zapaliła się im kontrolka, że plagiat.

Domyślam się. Tyle, że zanim kogoś się o coś oskarży wypadałoby to zweryfikować.

nie wiem po co dalej tyle szumu o to.  

Nie robię szumu, napisałem po prostu wątek wyjaśniający kilka kwestii dotyczących forum. Nawiązałem do tego pytania bo jest idealnym przykładem. A po co to napisałem? Bo nie wiem ile jeszcze jest osób nieświadomych tego, że jest to gotowy skrypt. Nie wiem czy gdy ktoś uda się na podobne forum bazujące na Q2A nie zarzuci jego zarządcy kradzieży wyglądu od nas. Dlatego skoro mogę temu zapobiec i kilka kwestii wyjaśnić to nie widzę w tym nic złego - przeciwnie, może to zadziałać według mnie tylko pozytywnie.

1
komentarz 16 maja 2016 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Ok, rozumiem. W takim razie mam nadzieję, że ten post nawróci co poniektórych, a cała sytuacja będzie dobrą lekcją tego, że należy się 5 razy zastanowić zanim się kogoś o coś publicznie oskarży :)

 

Pozdrawiam
komentarz 16 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Też mam taką nadzieję i tylko to było moim celem. Nie zrobienie szumu, nie urażenie nikogo, a uświadomienie kilku kwestii na przyszłość ;)
0 głosów
odpowiedź 17 maja 2016 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Pragnę się ustosunkować do tego co napisałem przy tamtym poście.

Krytyka z mojej strony nie dotyczyła tzw. "zerżnięcia layout'u", gdyż o tym nie wspomniałem. Odniosłem się do tego, iż skoro wszyscy jesteśmy na tym forum, a kolega zakłada drugie (proszę bardzo, nikt nie broni) z takim samym layoutem (tym bardziej. layout darmowy), to jest to dla mnie delikatny objaw braku pomysłu. Stąd moje zażenowanie słowami "własny projekt". Mam nadzieję, że nikt nie został urażony.

Oczywiście jest to moja subiektywna opinia i szanuję osoby posiadające inne zdanie.
Pozdrawiam smiley

1
komentarz 17 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

To ja osobiście należę do grupy osób, które się z Twoją wypowiedzią nie zgadzają.

Sformułowanie "zerżnięcie layoutu" tam padło, mogło nie dotyczyć akurat Twojej wypowiedzi bo było ich tam kilka, a ja przecież nie będę tutaj wyszczególniał kto co napisał bo to nie o to chodziło.

Jeśli to, że kolega postawił sobie forum na skrypcie open source jest objawem braku pomysłu, to dlaczego nie powiesz, że to forum jest objawem braku pomysłu? Przecież cały motyw na który patrzymy jest autorstwa Question2Answer, pan Mirosław Zelent tylko podmienił ikonki w górnym menu i wprowadził inne drobne modyfikacje. Tak więc idąc Twoim tropem należy powiedzieć, że to forum jest wynikiem braku pomysłu bo oryginalne jest tu: http://www.question2answer.org/qa/ i każdy kto postawi sobie forum na tym skrypcie i motywie (czy innym gotowym) nie ma pomysłu. Co warte wspomnienia również często używa się tu powiedzenia "nasze forum".

Nazwanie tego "własnym projektem" już wytłumaczyłem, nie będę się powtarzał, a pozwolę sobie zacytować poniżej gdyby ktoś nie zauważył. W moim odczuciu tak się po prostu potocznie mówi, jak postawisz sobie stronę na Wordpressie, Joomli czy innym CMSie to też nie możesz powiedzieć, że to jest Twój własny projekt?

Strona + forum, pierwszy mój własny "projekt".

Rzeczywiście, sam skrypt nie został napisany przez autora pytania. Ale przecież tak się mówi i jest to powszechne, jest to jego własny projekt ponieważ posiada go na własnym serwerze, pod własnym adresem i sam tym zarządza - w tym sensie. Podobnie tutaj mówimy, że jesteśmy na naszym forum. Nasze forum. Pomimo tego, że skrypt nie jest nasz, ale miejsce jest nasze, my nim zarządzamy i je tworzymy. Czepianie się tego zdania jest więc według mnie bezzasadne.

 Po części rozumiem co chciałeś przekazać (przynajmniej tak mi się wydaje), ale i tak nie rozumiem tej całej krytyki w stronę autora tamtego pytania - skoro nie miał ochoty/czasu/możliwości napisać własnego forum to skorzystał z gotowego skryptu z gotowym motywem do czego miał - jak sam napisałeś - pełne prawo.

To moja osobista opinia i również tą wypowiedzią (jak i całym tematem) nie chciałem nikogo urazić ;) Każdy ma prawo do własnego zdania, moje jest takie. Jedyne czemu stanowczo chciałem się sprzeciwić (stąd ten temat) to określanie podobnie wyglądających for plagiatem czy kradzieżą, gdyż to jak wiemy jest zupełną nieprawdą.

0 głosów
odpowiedź 18 maja 2016 przez NowyProgramista Użytkownik (950 p.)
edycja 30 grudnia 2017 przez NowyProgramista

Cała ta sprawa jest tylko bo 1 Osoba postanowiła na naszym forum Pasja-Informatyki poprosić o opinie swojej Strony oraz Forum i to przez to drugie zaczęła się ta cała afera ludzie zaczęli mówić że skopiował cały design z Forum-PI inni że to nie prawda i zaczęli kolegów wyprowadzać błędu a strona oraz użytkownik zyskali sławę na całym forum I tym samym skończyła się cała sprawa

PS: Zamknijcie temat nie ma sensu go dłużej trzymać :)

 

komentarz 18 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Już wytłumaczyłem to wyżej, nie ma żadnej "sprawy". I nie jest dlatego, że ktoś sobie tam poprosił o ocenę strony. Po prostu skoro okazało się, że część użytkowników forum nie wiedziała co to jest za skrypt i że jest darmowy to tym tematem to wyjaśniłem (przynajmniej mam taką nadzieję), aby nie było sytuacji, że ktoś pójdzie na inne forum i tam zacznie zarzucać "zerżnięcie designu" z naszego forum (albo coś tego typu).

Temat o który się oparłem mnie do tego skłonił, fakt, ale może lepiej, że to wyszło bo przynajmniej użytkownicy niewiedzący co to za skrypt już to wiedzą. Tak jak więc mówiłem nie uważam, aby temat był jakąś wielką "sprawą" czy "aferą" - skoro nadarzyła się okazja żeby to wyjaśnić, to właśnie to zrobiłem i myślę, że nikomu to nie zaszkodzi ani nie zaszkodziło. Może zadziałać tylko pozytywnie, poprawi wiedzę na temat kwestii technicznych dotyczących forum.
komentarz 19 maja 2016 przez NowyProgramista Użytkownik (950 p.)
Arku Dziękuje że odpowiedziałeś. :)
–1 głos
odpowiedź 19 maja 2016 przez hubot Dyskutant (9,100 p.)

Faktycznie, kod źródłowy tego forum jest na licencji Open Source, więc się nie potrzebnie czepiałem surprise. Najlepiej jest samemu od podstaw nauczyć się JSP/ASP.NET/PHP czy co tam się chce i tworzyć od podstaw stronę WWW. Jednak najpoważniejszą wadą rozwiązań open source jest bezpieczeństwo. Powiedzmy, że jakiś hacker podpatrzy lukę w skrypcie forum. Potem wywnioskuje na tej podstawie prostą drogą logiczną, że skoro skrypt, na którym bazuje forum to to forum też musi zawierać tą lukę skoro jest oparte na tym skrypcie. Zastosuje więc swoje metody ataku hakerskiego i wykradnie jakieś dane użytkowników. Czy nie powinno was do tego zachęcić by przynajmniej wasza ekipa przeglądała gruntownie kod źródłowy całego forum i regularnie usuwała błędy zamiast polegać na jakimś twórcy skryptu, który nie koniecznie musi być doświadczonym programistą? Natomiast na pewno co można zarzucić stronom bazującym na gotowcom to jest brak kreatywności autora i to też mogę spokojnie zarzucić temu autorowi w tamtym wątku.

komentarz 19 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Nie zgodzę się z Twoim podejściem. Skoro kod jest otwarty, to tym bardziej może zobaczyć go dużo osób, dzięki czemu nie powinien mieć żadnych "dziur". Chociaż akurat kod Question2Answer nie jest wg mnie najlepszej jakości i nie wiem ile osób mogło go realnie przeglądać/tworzyć, ale mam nadzieję, że właśnie z racji bycia open source jest bezpieczny.

Natomiast na pewno co można zarzucić stronom bazującym na gotowcom to jest brak kreatywności autora i to też mogę spokojnie zarzucić temu autorowi w tamtym wątku.

Po części rozumiem te zarzuty, ale nie rozumiem dlaczego autor tamtej strony został tak zaatakowany, a nikt nie mówi, że na tym forum brak jest kreatywności bo również działamy na darmowym skrypcie i motywie (z drobnymi przeróbkami).

komentarz 19 maja 2016 przez hubot Dyskutant (9,100 p.)
Oczywiście, że pan Zelent mógł się wykazać większą kreatywnością jakby wykazał się swoimi umiejętnościami z HTML, CSS, JS, PHP i MySQL oraz zrobił tą stronę w całości od podstaw i np. na stronie pasja-informatyki.pl umieścił dział download ze zrobionymi przez niego programami w C++ a nie tylko że żyje z kursów. Mógłby chociaż się swoimi umiejętnościami pochwalić na githubie. Żeby uczyć innych nie trzeba być nie wiadomo jak doświadczonym programistą Javy czy tam czegoś innego - wystarczy mieć jakieś kompetencje w zawodzie i wiedzy z pedagogiki co widać po obecnych szkołach. Ale prawdziwe pokazanie swojego oblicza to jest pokazanie swojej twórczości a nie byle jakie kursy. Równie dobrze ja mógłbym zrobić kanał na yt pod tytułem powiedzmy "Hubot programuje" i kursy tam z C# i Javy umieścić bo w tym mam kompetencje. Poza tym książki Horstmanna będą bardziej wiarygodne niż kursy Zelenta, są one weryfikowane naukowo przez wydawnictwo Helion.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 911 wizyt
+3 głosów
6 odpowiedzi 624 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 167 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2020 w Sprawy forum przez wall7489 Obywatel (1,250 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...