Witajcie!
Piszę ten wątek zainspirowany tym co się wydarzyło tutaj, bo powiem szczerze, że doznałem lekkiego szoku. Dziękuję efikowi za podrzucenie sugestii, aby napisać taki temat. Jesteśmy na forum informatycznym, programistycznym. Myślę więc, że kwestie techniczne są tym bardziej warte poruszenia. Tyle na wstępie, proszę o uważne przeczytanie.
Nasze forum działa na skrypcie Question2Answer. Jest to skrypt w pełni darmowy i otwartoźródłowy. Jego strona znajduje się tutaj, kod jest dostępny na GitHubie. W tym miejscu znajdziemy szczegółowe informacje o licencji - a jest to GNU GPL. Motyw, na który wszyscy teraz patrzymy, nazywa się SnowFlat i również jest darmowy. Posiadamy tutaj również kilka wtyczek (pluginów) rozszerzających podstawowe funkcje skryptu. Jest to m.in. box z powiadomieniami, ankiety do pytań czy głosowanie na komentarze. Te pluginy również są darmowe i otwartoźródłowe, dokładnych informacji co do licencji należałoby szukać indywidualnie dla każdego pluginu. Mamy jeszcze na forum ikonki ze strony Icons8 - w górnym menu, w sidebarze na boku i innych miejscach. One również są darmowe, jedyne co należy zrobić, aby móc z nich korzystać, to umieścić link do strony z której pochodzą i tak też jest u nas.
Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości, że nasze forum jest gotowym skryptem, proszę zjedź na dół strony i spójrz na stopkę:
(obraz w pełnych wymiarach https://img.waluk.pl/fda0e4)
Nie napisał tego forum, ani jego wyglądu, pan Mirosław Zelent. Nie napisałem go ja, ani nikt z nas tu obecnych. My tylko wprowadzaliśmy i wprowadzamy nadal małe modyfikacje, które mają na celu go ulepszyć, poprawić. Sam skrypt jest gotowy. Wracając teraz do wątku, który podałem na początku. Kompletnie nie rozumiem na jakiej podstawie użytkownik prezentujący swoją stronę z forum bazującym również na skrypcie Question2Answer, tym samym motywem oraz podobnymi ikonkami, został oskarżony w różnych miejscach o - cytując - "zerżnięcie", "plagiat", "kradzież".
Skąd oburzenie, że "desgin został zerżnięty", skoro jest to darmowy i otwarty skrypt, z którego może skorzystać każdy do właściwie dowolnych celów, a motyw SnowFlat jest do niego nawet od razu dołączany? Tak, dokładnie tak. Ja również mogę sobie pobrać Q2A i postawić własne forum z tym samym motywem. Równie dobrze możesz to być Ty, Twój kolega czy koleżanka. Chcesz mieć własne forum? Proszę bardzo, pobierasz skrypt, instalujesz, konfigurujesz i gotowe. I wszystko jest tu zgodne z licencją, powtórzę to już któryś raz, ale chcę aby to było jasne: Question2Answer jest darmowe i otwarte. Inne strony/fora mogą wyglądać bardzo podobnie do naszego (wręcz identycznie), ale na to nic nie poradzimy - jeśli chcemy unikalnego wyglądu to trzeba byłoby napisać własny motyw i ustalić odpowiednią licencję. Dopiero wtedy gdyby ktoś stworzył coś takiego samego możemy oskarżać go o kradzież, bo to byłoby nasze. Jednak tak nie jest, korzystamy z darmowego motywu, więc na jakiej podstawie były te oskarżenia?
Jedyne czego można by się było na siłę przyczepić to stwierdzenie autora pytania: Strona + forum, pierwszy mój własny "projekt". Rzeczywiście, sam skrypt nie został napisany przez autora pytania. Ale przecież tak się mówi i jest to powszechne, jest to jego własny projekt ponieważ posiada go na własnym serwerze, pod własnym adresem i sam tym zarządza - w tym sensie. Podobnie tutaj mówimy, że jesteśmy na naszym forum. Nasze forum. Pomimo tego, że skrypt nie jest nasz, ale miejsce jest nasze, my nim zarządzamy i je tworzymy. Czepianie się tego zdania jest więc według mnie bezzasadne.
Jeszcze krótko na koniec. Tym wpisem nie chciałem nikogo urazić ani obrazić. Chciałem tylko zwrócić uwagę na te fakty, abyśmy mieli wszyscy świadomość czym jest dokładnie nasze forum od strony bardziej technicznej. Nie miał być też to żaden zarzut w stronę nikogo, darmowe skrypty są po to, aby z nich korzystać i nie widzę w tym nic złego.
Mam nadzieję, że jeśli ktoś zobaczy jeszcze forum podobne do naszego to nie będzie zarzucał kradzieży skryptu i wyglądu - to poważne oskarżenia, które są zupełnie nietrafione.
Dziękuję bardzo za przeczytanie.
Miłego dnia wszystkim forumowiczom :)