• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Planowanie strony internetowej

Object Storage Arubacloud
0 głosów
427 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2016 w HTML i CSS przez KonDZIKs Bywalec (2,770 p.)
Witam wszystkich. :D
Mam takie pytanie jak dobrze zaplanować sobię stronę internetową ktora będzie rozbudowana masa podstron?
Czy stworzyć menu strony i od razu dać do niego hiperłącza.
I czy da się zrobić tak ,żeby nie linkować każdej nowo napisanej strony do każdego z tych napisanych elementow? :D
komentarz 15 maja 2016 przez KonDZIKs Bywalec (2,770 p.)
Dziękuje wszystkim za odpowiedz. : )
Bardzo miło mi ,że tak wiele osób mi odpisało. :D
Wywnioskowałem ,że nie pozostaje nic innego jak tez usiąść do Php i MySQL i wszystko przerobić :D

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 maja 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)

I czy da się zrobić tak ,żeby nie linkować każdej nowo napisanej strony do każdego z tych napisanych elementów? :D

Tego zdania akurat nie rozumiem. Sam nie robiłem jakichś wielkich stron, ale wydaje mi się, że o porządek trzeba dbać. Ja bym zrobił tak: zrobiłbym stronę index z menu nawigacyjnym, i skopiował layout strony, razem z menu nawigacyjnym. I jak już będziesz robił podstrony to bazuj na tym layoucie lub po prostu wypełnij treścią. 

komentarz 15 maja 2016 przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,710 p.)
Ja go rozumiem. Chłopak myśli o połączeniu dokumentów html odnośnikami za pomocą <href=""> i mu się tego nie chce robić. Nie zna PHP, mysql, i jS
0 głosów
odpowiedź 15 maja 2016 przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,710 p.)
Musisz pierw postawić sobie pytanie. Jak się tworzy strony internetowe.

1. Tworzysz sobie szablon graficzny.

2. Odwzorowujesz go html. (żadnych podstron nie tworzysz)

3. Podpisujesz np. PHP i tworzysz relacje z bazą danych.

https://www.youtube.com/watch?v=1M0YXFW31hg
0 głosów
odpowiedź 15 maja 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Ten termin może Cię zainteresować: CMS. Dzięki temu zarządzanie stroną jest łatwiejsze, szczególnie jeżeli idzie o linki :)
0 głosów
odpowiedź 15 maja 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

Zależy co to za strona ma być. Jeśli strona ma wyglądać jak wizytówka (Strona główna, O mnie, Galeria, Kontakt), to wystarczy zrobić kilka podstron w zależności ile jest linków w menu. Do tego wystarczą ci jeżyki HTML, CSS, i JavaScript (biblioteka Jquery). 

- W  wizytówce strony wystarczy zrobić kila podstron tak jak wyżej napisałem w zależności od ilości linków w menu. Menu  strony pozostaje bez zmian na każdej podstronie, tło zazwyczaj pozostaje takie samo. Strona ładnie wygląda jeśli nie jest dużo kolorów na stronie (max 4 kolory pasujące kolorystycznie do siebie, nie daje się jaskrawych kolorów bo oczy bolą od dłuższego przeglądania strony z tymi kolorami).

Jeśli ma to wyglądać jak blog strony to już musisz zastosować języki HTML, CSS , JavaScript (biblioteka Jquery), PHP oraz system zarządzania bazą danych (MySQL). 

- W blogu treść strony jak i komentarze pod  danym artykułem trzyma się w bazie danych wspomnianym wyżej MySQL, ponieważ ułatwia to pracę w przyszłości. Przykład: Mamy na stronie głównej 20 artykułów jeden pod drugim  gdzie  mamy wyciągnięty temat i skrócony artykuł (1/4) całego artykułu. Temat linkujemy (napisany skrypt w którym na stronie głównej są wyciągane wspomniane 20 artykułów z bazy danych podlinkowany jest np. temat  gdzie po kliknięciu na dany temat przenosi nas do osobnej strony(gdzie w niej jest wyciągana temat, treść, obrazek itd. w zależności jakie rekordy są w bazie do wyciągnięcia i co chcemy wyciągnąć z bazy i pokazać użytkownikom). tak zbudowana strona zaoszczędza nam miejsce na serwerze  gdyż nie robimy 20 osobnych stron dla tych artykułów  tylko  5 pliki + pliku np. takie jak  kontakt czy  logowanie jak i rejestracja (index.php (menu, środek jak i stopka strony) , menu.php (menu strony), środek strony(wyciągane są wspomniane tematy i skrócone artykuły), strona.php (wyciągany konkretny artykuł), stopka.php (stopka strony). 

Tak mam to rozplanowane  na   swojej  testowej stronie  . (Z powodu braku czasu nie ulepszam jej).

komentarz 15 maja 2016 przez KonDZIKs Bywalec (2,770 p.)
A od czego teraz zacząć jeżeli mam już jakieś pojęcie o HTML i CSS lepiej zacząć teraz od Php czy MySQL ? :)
komentarz 15 maja 2016 przez Typowy Janusz Dyskutant (8,150 p.)
PHP i MySQL są mocno ze sobą powiązane także według mnie najlepszym wyjściem będzie się uczenie obu języków równolegle.
komentarz 15 maja 2016 przez KonDZIKs Bywalec (2,770 p.)
ok :D
Dziękuje za odpowiedz :D
komentarz 17 maja 2016 przez KonDZIKs Bywalec (2,770 p.)
A czy można ,że tak powiem przejść przez php bez większej znajomości C++?
komentarz 17 maja 2016 przez Typowy Janusz Dyskutant (8,150 p.)
De facto można lecz jak nie ogarniasz instrukcji warunkowych, pętli, funkcji i tablic to proponuję liznąć co nie co c++ ponieważ tam "lepiej" widać jak to wszystko działa.
komentarz 17 maja 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
Jak tutaj  piszą na forum to PHP PDO jest w miarę prosty do nauki. PHP mysqli  można powiedzieć że jest trudniejszym do nauki do tego musisz  zabezpieczyć się przed atakami SQL Injection.

Taka jest moja opinia. Inni mogą się z nimi nie zgodzić ale każdy ma własne zdanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 312 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 622 wizyt
pytanie zadane 20 września 2020 w Systemy operacyjne, programy przez dayvu Obywatel (1,470 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 205 wizyt
pytanie zadane 2 sierpnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez luna22 Obywatel (1,420 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...