• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Maszyna Losująca

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
3,000 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2016 w C i C++ przez niezalogowany
Witajcie! Chciałbym zrobić maszyne losującą. W sęsie wpisujesz nazwy ludzi lub kod np. asia , tomek , robert i z tych osob ma wylosować jedną np. tomka

Da sie takie cos zrobic w c++ ? Jak tak dajcie link do filmu lub wytlumaczcie jak to zrobic. Jakbyscie mogli proszę o kodzik :d
2
komentarz 14 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Po raz ostatni informuję: nie proś tu o gotowy kod, bo go i tak nie dostaniesz, a źle to od razu wygląda. Nie będziemy tolerować próśb o gotowy kod.
komentarz 15 maja 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
A dlaczego go nie dostanie?

A z chęcią mu napiszę i żaden moderator mnie nie powstrzyma!

PS: Nie sądziłem że wy tak na poważnie "bierzecie się" z tym punktem w regulaminie.
komentarz 15 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Dorion300, nawet gdy tego punktu w regulaminie nie było to pytania o gotowce wylatywały. Jak widać kolega pytający jest doskonałym przykładem tego, że nie zależy mu na tym, aby się czegoś nauczyć, a tylko na tym żeby dostać gotowy kod i mieć. Zwróć uwagę, że zadał przynajmniej 3 pytania z prośbą o gotowca, pomimo tego, że dostał informację, że go tu nie dostanie (lub przynajmniej że nie jest to dobrze traktowane).
komentarz 15 maja 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
A to czasem nie jest dziwne że wątki wylatywały wcześniej mimo że regulaminu nie łamały?

Ale racja, jest doskonałym przykładem.
komentarz 15 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Nie sądzę, aby było dziwne, bo był w starym regulaminie punkt podobny do tego, który mamy teraz:

V. 2. Operator Serwisu może edytować lub usuwać wybrane pytania, odpowiedzi lub komentarze jeśli uzna, że naruszają one niniejszy Regulamin lub ogólne zasady społeczne. Nie wymaga to uzasadnień ani wyjaśnień.

komentarz 15 maja 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Czyli mówiąc krótko: miało się wtedy jako operator pełną swobodę, mógł by usunąć cokolwiek co mu się nie podobało, bez żadnych wyjaśnień.

Oczywiście nie mówię że to jest złe, po warto mieć pełną swobodę w kontrolowanym przez siebie środowisku.
komentarz 15 maja 2016 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)

Mam teorię/pytanie - powiedz jeżeli zgadłem.

http://forum.pasja-informatyki.pl/140809/jak-napisac-to       

W tym poście napisałeś że twórca programu ma 10 lat. Sam nie umiesz napisać żadnego kodu co potwierdza wiek. Po co dziesięciolatkowi kod do programu który "napisał" pod koniec semestru? :D

Nie obraź się tylko z ciekawości pytam.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 maja 2016 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
Czego ty oczekujesz? Potrzebujesz takiego programu czy chcesz się nauczyć programować?

Jak to drugie to usiądź, przerób jakiś kurs / książkę i sam napisz. Znając podstawy składni C++ da się coś takiego napisać.
komentarz 14 maja 2016 przez niezalogowany
tak to drugie :d
0 głosów
odpowiedź 14 maja 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)

Jeśli z góry wiesz jak dużo osób ma być w puli do losowania to tworzysz tablicę stringów.

Następnie wczytujesz z klawiatury imiona poszczególnych osób. 

Później z pomocą funkcji rand() losujesz liczbę, z przedziału od 0 do danego zakresu (liczby osób). 

Wypisujesz imię spod wylosowanego indexu tablicy. 

To wszystko to praktycznie podstawy, podstaw... Widzę, że zadałeś już któreś z kolei pytanie w tym samym stylu, więc radzę lepiej przerobić solidnie jakikolwiek tutorial z C++, a dopiero potem zajmować się takimi rzeczami. Np. obejrzyj serię:  https://www.youtube.com/playlist?list=PLOYHgt8dIdoxx0Y5wzs7CFpmBzb40PaDo


Pozdrawiam,

0 głosów
odpowiedź 14 maja 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)

Da sie takie cos zrobic w c++ ?

Pytanie naprawdę bezsensowne, patrząc przez pryzmat możliwości, jakie daje ci programowanie w C++. Powiem w skrócie - w tym języku można zrobić praktycznie wszystko, co jest możliwe na danym sprzęcie.

Co do losowania, to wystarczy wygenerować pseudolosowo liczbę i połączyć ją z indeksem tablicy stringów.

Pan Mirosław także tłumaczył to zagadnienie: https://www.youtube.com/watch?v=QapjTCGV7GM.

–1 głos
odpowiedź 15 maja 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
edycja 15 maja 2016 przez Dorion300

Proszę bardzo:

#include <iostream>  // tutaj cin i cout
#include <string>    //tutaj znajduje się getline
#include <ctime>     //tutaj funkcja time
#include <conio.h>   //tutaj getch
#include <cstdlib>

using namespace std;

int main()
{
	srand(time(NULL)); //ustawiamy seed do losowania
	string bufor; //prosty bufor, nie jest on potrzebny ale dodałem go.

	cout << "wpisz ile będzie osob" << endl;

	int lg = 0; // długość, ile będzie osób

	cin >> lg;
	string * person = new string[lg];  //tworzymy dynamiczną tablicę o rozmiarze lg
	cout << "podaj imiona" << endl;
    cin.ignore();
	for (int x = 0; x < lg; x++) {  //pętla, powtórzy się ona lg razy
		getline(cin, bufor);        //Pobiera z cin wyrazy a następnie wpisuje do bufora
		person[x] = bufor;          //osoba o indeksie x ma wartość zmiennej bufor

	}

	int randomnumb = rand() % lg; //losowanie od 0 do lg-1

	cout << person[randomnumb]; // wypisanie szczęśliwej osoby

	_getch(); //zatrzymanie programu
	delete [] person; // usuwanie tablicy
	return 0;
}

Mam nadzieję że pomogłem i zrozumiałeś za pomocą komentarzy co każda linijka oznacza,
Jeśli masz jakieś problemy to śmiało napisz.

3
komentarz 15 maja 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 15 maja 2016 przez efiku
Nie napisze. Po prostu skopiuje twój kod i dostanie zaliczenie. Tak trudno sie tego domyślić czytajac jego pytania? Wielokrotnie pisaliśmy z Comandeerem dlaczego takie podejście jest zle (chyba znów przegapiles), Twój kod zaszlodzi mu bardziej niz linki do stron odnośnie początków z cpp. Jak już tak mówimy o kodzie to nazywaj zmienne jak trzeba, person?? Sensowniej juz people. Zrezygnował bym z użycia dynamicznego alokowania na rzecz vector.
3
komentarz 15 maja 2016 przez Radfler VIP (101,030 p.)

Jak już podajesz kod, to zadbaj chociaż o to, żeby był prawidłowy:

  • Funkcje std::rand i std::srand są w nagłówku cstdlib, którego nie załączasz.
  • Losujesz liczbę z przedziału [0, lg], przy czym indeks lg jest nieprawidłowy.
komentarz 15 maja 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
edycja 15 maja 2016 przez Dorion300
vector nie jest potrzebny, początek nauki i już wprowadzali mu byście pojęcie "vector"?
Jak to nieprawidłowy indeks?
jeśli chodzi ci o "lg + 1" to rzeczywiście masz rację.
Wybacz pisałem w nocy, ale już poprawiłem.
srand i rand znajdują się także w "iostream".

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 555 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2016 w PHP przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,380 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 1,980 wizyt

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,100 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...