• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kalkulator C++ i pare gnebiacych pytan

Object Storage Arubacloud
0 głosów
346 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2016 w C i C++ przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
edycja 14 maja 2016 przez DragonCoder
Witam.

1. 3. podejscie kalkulatora. Prosze o ocene i mala podpowiedz jak skrocic. Zastanawialem sie nad wyrzuceniem "wynik[...]" i wstawic to po prostu do cout.

http://wklej.org/id/2386642/

2. Czy jest jakis program, ktory przelozyl by ten kod na kod binarny?(Wiem ze jest w IDE ale chcialbym widziec caly ten kod. Jak nie ma to czy jedyna mozliwoscia jest liczenie reczne?)

3. Zastanawialem sie nad program dekodujacym. Chodzi mi o to ze mam np. haslo do routera a program sprawdza 1 cyfre lub litere az do konca hasla i otwiera program lub pokazuje haslo. Tylko teraz problem techniczny wiem ze taki program musilby sie podlaczyc z routerem, folderem itd. Czy mozecie mi to jakos podpowiedziec jak to zrobic, czy lepiej poki co zostawic bo to za wysoki poziom?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 maja 2016 przez MetGang Nałogowiec (34,360 p.)
edycja 14 maja 2016 przez MetGang

1. Wpierw chciałbym wiedzieć jak doprowadziłeś ten kod do działania.

float bok_a[0],wynik[0];
wynik[0],bok_a[0],bok_b[0],bok_c[0],bok_d[0];

Po drugie, każda funkcja powinna mieć zmienne lokalne i odpowiadać za ich wczytanie. Po trzecie, jeśli umiesz obiektówkę - tu by się przydała. Po czwarte, przydałoby się rozbić to na więcej funkcji i więcej plików.

2. Bezpośrednio binarne przełożenie programu nie wiem na co Ci się przyda, ale możesz spróbować plik .cpp lub .exe odczytywać jakoś plik binarny bajt po bajcie i konwertować to na 0 1. Chyba, że chodzi Ci o kod assemblera (instrukcje dla procesora) to jedyne co mogę polecić to dissasembly in Code Blocks.

3. Ogólnie nie zrozumiałem, ale polecam odstawić to na później.

komentarz 14 maja 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
edycja 14 maja 2016 przez DragonCoder
Tak teraz po skompilowaniu widze ze nie dzaial.Zanim usunalem wszystkie funkcje bylo ok.

2. Jak wiecej funkcji rozbilem wszystko na funkcje, dla kwadratu itd. Nw jak moge jeszcze ale zobacze.

3. Tak chcialem rozbic na 2 pliki.

4.Niestety obietkowki nie umiem.

Zapomnialem o 5. :D

5. Potrzbuje tego kodu na technike. Mam prace o komuniakcji jeden z podpunktow to komunikacja miedzy czlowiekiem i komputerem i chcialem pokazac jak program rozumie ten kalkulator, z tego wlasnie powodu chcialem to zrobic w systemie binarnym.

6. Chodzi mi o cos takiego jak czasem widac w filmach podlaczasz cos wielkosci MP3 i nagle otwieraja sie drzwi. Tylko ze ja chcialbym cos takiego zrobic na. dla folderu. Ktos zalozyl folder na haslo uruchamiasz program i otwiera ci sie folder albo pokazuje ci haslo
komentarz 14 maja 2016 przez MetGang Nałogowiec (34,360 p.)
float wynik[0];
// deklarujesz tablicę o rozmiarze 0, czyli...
// nic

2. No każda operacja musi mieć funkcję, ale przydałaby się jeszcze funkcja wyboru kategorii, wyboru operacji - mniej więcej tak żeby każdy case wywoływał funkcję i żeby nie trzeba byłoby się pieprzyć z półmetrowym mainem...

3. Na 4 co najmniej by się przydało: main, matma, fiza, menu.

5. Na pewno trzeba aż bawić się w 0 i 1? Na tym poziomie musiałbyś opisywać operację procesora na surowych bitach. Studia inżynierskie Intela? Nie chodzi raczej o jakiś schemat blokowy, poglądowy i dokumentację?

komentarz 14 maja 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Nie chcialem to pokazac dokladnie tak jak to widzi komputer nie jak program albo jezyk. Bo assembler tez nie dziala na 0 i 1. Jak sie nie da no to wtedy zobacze do C::B.

Co do 2. Przeciez kazda operacja ma swoj wybor. Kwadrat i pozniej w case mam funkcje. Probowalem wcianac cala matematyke do jednej funkcji ale wyskakiwal mi blad za kazdym razem i postanowilem to zrobic tak. Ale moge sprobowac z cala funkcja.

3. Rozumiem to tak, ze zrobic 4 pliki z kodem i je polaczyc. Najpierw menu do menu podlaczam main a do main matma i fiza. Rozumiem to dobrze?
komentarz 14 maja 2016 przez MetGang Nałogowiec (34,360 p.)

Jeśli chcesz pokazać reprezentację bitową kodu lub .exe to tak jak mówiłem

ale możesz spróbować plik .cpp lub .exe odczytywać jakoś plik binarny bajt po bajcie i konwertować to na 0 1

2. No właśnie byś musiał dość dużo przerobić i w każdej funkcji zmienne lokalne.

3. main.cpp, menu.cpp, menu.h, fiza.cpp, fiza.h, matma.cpp, matma.h i to jakoś ładnie połączyć

komentarz 14 maja 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ok. To teraz 3. rozumiem tak:

w main bedzie wszystko, fiza bedzie menu. Fiza.h bedzie wybor, matma.cpp bedzie menu, matma.h menu. Ale menu.cpp i menu.h nie mam pomyslu jak to jest tylko i wylacznie tekst, a dokladnie 4 linijki i switch. A i funkcje za main.cpp. Dobrze rozumiem. Bo juz troche glowa mnie boli od 7 przed kompem bez przerwy :D
komentarz 15 maja 2016 przez MetGang Nałogowiec (34,360 p.)
main.cpp -> menu.h -> (matma.h & fiza.h)
menu.cpp -> menu.h
matma.cpp -> matma.h
fiza.cpp -> fiza.h

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 332 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2016 w C i C++ przez Konrad Polit Początkujący (410 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 451 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2016 w C i C++ przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 1,130 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2016 w Nasze projekty przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

92,565 zapytań

141,417 odpowiedzi

319,600 komentarzy

61,950 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...