• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jakie środowisko C++ wybrać ?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
5,407 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2016 w C i C++ przez Dominik Gola Użytkownik (580 p.)
Witam, mam problem od jakiegoś czasu znudziło mi się pisanie w konsoli i postanowiłem przesiąść się na programowanie obiektowe.Zacząłem od C++ Buildera 6 ale po czasie trochę denerwowało mnie to że nie jest to najnowszy program, potem było visual studio w którym na razie tkwię ale doszedłem do wniosku że to za wcześnie na te środowisko, Co polecacie ? myślałem o C++ Builderze 10 ale 30 dni mnie nie przekonuje jakieś propozycje ?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 maja 2016 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Przesiadanie się na programowanie obiektowe niekoniecznie musi oznaczać wychodzenie z konsoli :)  Miałeś chyba na myśli, że przesiadasz się na pisanie okienek ? W takim razie polecam Ci Qt.
komentarz 13 maja 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Dla mnie dobry jest KDEvelop używa go pod openSUSE sam Jerzy Grębosz patrząc w opisie jego kodów źródłowych. Lub QT-Creator też można w nim pisać aplikacje konsolowe. Z płatnych ponoć Czeski cLion jest dobry do C++.  Chociaż jak jesteś studentem masz darmową wersje, ewentualnie pobrać wersję testową beta EAP ona chyba jest na kilka miesięcy za darmo.

https://www.kdevelop.org/
komentarz 4 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Przecież on ma Windowsa.
+1 głos
odpowiedź 12 maja 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
A dlaczego niby za wcześnie na VS?

środowisko to środowisko, są lepsze i gorsze, skoro VS jest popularnym/dużym/mocno rozwiniętym programem to czemu go nie używać? Używanie z VS nauczysz się dobrze jedynie z niego korzystając.

Jeśli jednak cie to nie przekonuje to zainteresuj się może tym: https://www.jetbrains.com/clion/
komentarz 12 maja 2016 przez Dominik Gola Użytkownik (580 p.)
wiem że jest dobre ;) ale za trudne i trochę odmienne np zamiast konwertowanie inta na stringa w ten sposób (string)(liczba) to jest Convert::ToString o to mi chodzi, może podsuniesz mi jakiś pomysł jak się tego nauczyć i może skąd byłbym wdzięczny :D
komentarz 13 maja 2016 przez Radfler VIP (101,030 p.)
Coooo? W C++ jest std::to_string, a nie Convert::ToString. To drugie pochodzi z C++/CLI...

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 344 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2022 w Systemy operacyjne, programy przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
+1 głos
6 odpowiedzi 853 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2017 w Sprzęt komputerowy przez Forester Użytkownik (560 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 303 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2021 w C i C++ przez laiklynn.amaia Obywatel (1,060 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...