• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jakie środowisko C++ wybrać ?

0 głosów
2,612 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2016 w C i C++ przez Dominik Gola Użytkownik (580 p.)
Witam, mam problem od jakiegoś czasu znudziło mi się pisanie w konsoli i postanowiłem przesiąść się na programowanie obiektowe.Zacząłem od C++ Buildera 6 ale po czasie trochę denerwowało mnie to że nie jest to najnowszy program, potem było visual studio w którym na razie tkwię ale doszedłem do wniosku że to za wcześnie na te środowisko, Co polecacie ? myślałem o C++ Builderze 10 ale 30 dni mnie nie przekonuje jakieś propozycje ?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 maja 2016 przez adas94 Nałogowiec (29,140 p.)
Przesiadanie się na programowanie obiektowe niekoniecznie musi oznaczać wychodzenie z konsoli :)  Miałeś chyba na myśli, że przesiadasz się na pisanie okienek ? W takim razie polecam Ci Qt.
komentarz 13 maja 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,690 p.)
Dla mnie dobry jest KDEvelop używa go pod openSUSE sam Jerzy Grębosz patrząc w opisie jego kodów źródłowych. Lub QT-Creator też można w nim pisać aplikacje konsolowe. Z płatnych ponoć Czeski cLion jest dobry do C++.  Chociaż jak jesteś studentem masz darmową wersje, ewentualnie pobrać wersję testową beta EAP ona chyba jest na kilka miesięcy za darmo.

https://www.kdevelop.org/
komentarz 4 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,660 p.)
Przecież on ma Windowsa.
+1 głos
odpowiedź 12 maja 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,090 p.)
A dlaczego niby za wcześnie na VS?

środowisko to środowisko, są lepsze i gorsze, skoro VS jest popularnym/dużym/mocno rozwiniętym programem to czemu go nie używać? Używanie z VS nauczysz się dobrze jedynie z niego korzystając.

Jeśli jednak cie to nie przekonuje to zainteresuj się może tym: https://www.jetbrains.com/clion/
komentarz 12 maja 2016 przez Dominik Gola Użytkownik (580 p.)
wiem że jest dobre ;) ale za trudne i trochę odmienne np zamiast konwertowanie inta na stringa w ten sposób (string)(liczba) to jest Convert::ToString o to mi chodzi, może podsuniesz mi jakiś pomysł jak się tego nauczyć i może skąd byłbym wdzięczny :D
komentarz 13 maja 2016 przez Radfler Szeryf (98,540 p.)
Coooo? W C++ jest std::to_string, a nie Convert::ToString. To drugie pochodzi z C++/CLI...

Podobne pytania

+1 głos
6 odpowiedzi 638 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2017 w Sprzęt komputerowy przez Forester Użytkownik (570 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 408 wizyt
pytanie zadane 18 października 2017 w C i C++ przez Patryk Baran Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 666 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Hiskiel Pasjonat (22,800 p.)
Porady nie od parady
Odznacz odpowiedź zieloną fajką, jeśli uważasz, że jest ona najlepsza ze wszystkich i umożliwiła ci rozwiązanie problemu.Najlepsza odpowiedź

66,503 zapytań

113,269 odpowiedzi

239,876 komentarzy

46,641 pasjonatów

Przeglądających: 248
Pasjonatów: 6 Gości: 242

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...