• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP czy JS ? oraz Boostrap HTML/CSS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,160 wizyt
pytanie zadane 10 maja 2016 w PHP przez EasyPeasy Użytkownik (550 p.)
Siemanko, mam dwa pytania:

1. Czy responsywność robi się na zasadzie width: 80% np ? Czy lepiej robić w boostrapie?

2. Czego lepiej uczyć się po html->css-> PHP/JS ? Bo chyba PHP jest łatwiejsze co sądzicie ?
komentarz 10 maja 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

 PHP jest łatwiejsze co sądzicie ?

Jest łatwiejsze, dopóki siedzisz w piaskownicy (podstawy strukturalnego i obiektowego)

html / css / js - jakby nie patrzeć idą w parze, więc ucząc się html i tak o nie zahaczysz. Zwracaj uwagę tylko na daty tych kursów, a na różne przykłady w js'ie patrz na stronie MDN, stronę w3schools omijaj. 

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 maja 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
edycja 10 maja 2016 przez ScriptyChris

1. Responsywność robi się przy pomocy Media Queries:

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/Media_Queries/Using_media_queries

Bootstrap tu nie ma nic do rzeczy (tzn. możesz go używać do tworzenia stron RWD, ale możesz również stworzyć nieresponsywną stronę z Boostrapem), bo jest to (w uproszczeniu) zestaw gotowych klas, które możesz sobie dodawać do elementów HTML, a by w szybki sposób zmienić ich wygląd, czy też pozycjonowanie na stronie

Przykład wykonania strony responsywnej (RWD):

https://www.youtube.com/watch?v=H7LUUsbpbrg

A tutaj możesz sobie poćwiczyć Bootstrap'a (etap 4 poniższego tutoriala to Bootstrap):

https://www.codecademy.com/learn/make-a-website

2. PHP i JS to dwie strony "barykady". W PHP piszesz skrypty po stronie serwera, łączność z bazą danych (np. rejestracje, logowanie użytkowników). JavaScript służy (natywnie) do pisania skryptów, animacji, czy też walidacji dla elementów HTML po stronie przeglądarki. Oba te języki przeznaczone są do innych rzeczy.

Czy PHP jest łatwiejsze od JavaScript - nie wiem, nie znam PHP. Ale JavaScript, przynajmniej na początku - nie jest trudnym językiem.

0 głosów
odpowiedź 10 maja 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
edycja 11 maja 2016 przez Niespecjalny
2. JS i PHP Podstawy są bardzo podobne więc nie powinno być problemu z przyswojeniem ich jednocześnie. A z tym że PHP łatwiejsze w nauce to bym polemizował. Kompilator(bo nie wiem jak to inaczej nazwać) js z tego co wiem większe krzaczki przepuszcza niż ten z php'a)
0 głosów
odpowiedź 9 maja 2018 przez Bazylia Początkujący (440 p.)

Żeby z JS zarządzać bazą MySQL lub inną zainstalowaną na serwerze, potrzeba wysłać request do kodu PHP na serwerze, a PHP musi wysyłać już zapytanie do bazy. Proponuję użyć technologi AJAX do wysyłania requestu. 

Przykład użycia AJAX w JS:

var xhttp = new XMLHttpRequest();
  xhttp.onreadystatechange = function() {
    if (this.readyState == 4 && this.status == 200) {
      // wysłano z sukcesem
    }
  };
  xhttp.open("GET", "dbapi.mojastrona.com", true);
  xhttp.send();

 

komentarz 9 maja 2018 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
Jaki jest sens odgrzebywać pytania sprzed dwóch lat i na nie odpowiadać?
komentarz 9 maja 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Taki sens, że jak ktoś będzie szukał rozwiązania a znajdzie ten wątek to znajdzie również tą odpowiedź.
komentarz 21 marca 2020 przez januszkomputera Nowicjusz (100 p.)

@ProgramistaStepek, jest sens, nawet sprzed 4 lat. Jak widać natknąłem się na to w 2020 roku. Pozdrawiam z przyszłości.

komentarz 21 marca 2020 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)

I bardzo źle, że się natknąłeś bo to średniowieczne metody @januszkomputera wink

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 901 wizyt
pytanie zadane 8 września 2020 w HTML i CSS przez Bartek12 Mądrala (5,510 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 229 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2018 w PHP przez zimiziom Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 294 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2020 w HTML i CSS przez ammixabcd123 Nowicjusz (160 p.)

92,537 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...