• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak przerobić program na pełni obiektowy program klasowy?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
472 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2016 w C i C++ przez Klasyczny Użytkownik (610 p.)
Witam Was,

nie wiem dokładnie jak przerobić taki program:

http://www.wklejto.pl/255010

na pełni obiektowy program klasowy?

Bardzo proszę o pomoc w napisaniu takiego programu.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 maja 2016 przez Radfler VIP (101,030 p.)

Kilka porad:

1) Pozbądź się zmiennej globalnej rozmiar,

2) Nie używaj VLA, tylko std::vector (ewentualnie std::unique_ptr + tablice),

3) Nie używaj std::endl, tylko '\n'. Dzięki temu program będzie szybszy, a i na czytelności nic nie tracisz,

4) Popraw wcięcia (instrukcje w main nie powinny przylegać do lewej strony),

5) Postaraj się wyeliminować użycie <conio.h>.

A co do zmiany kodu na obiektowy (nie ma sensu pisanie kodu w pełni obiektowego):

1) Zamiast pisać funkcję wyswietl dla tablicy pracowników przeładuj operator<< dla pojedynczego obiektu,

2) Linijki 48-59. Zamiast wczytywać dane w taki sposób przeładuj operator>>,

3) Kod odpowiedzialny za sortowanie można przenieść do funkcji sortuj_wedlug, która posortuje pracowników według danej składowej,

4) Tablicę firma z main można opakować w osobną klasę Firma i dać jej odpowiednie funkcje składowe.

komentarz 9 maja 2016 przez Klasyczny Użytkownik (610 p.)
Mam takie zadanie, aby taki kod źródłowy przerobić na pełni obiektowy program klasowy.
0 głosów
odpowiedź 9 maja 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

Mam nadzieję, że masz świadomość, iż w języku polskim jest "w pełni" z podkreśleniem "w"?

Podpowiadam i pomagam:

  • tworzysz klase pracownika
  • nadajesz mu pola, które są potrzebne do jego opisania w kodzie
  • tworzysz mały zestaw klas - skorzystaj ze wzorca kreacyjnego template method (build method). Chodzi o to, że musisz mieć gdzieś miejsce do tworzenia takich pracowników.
  • Do sortowania wybierz sobie wzorzec Strategy - również nie jest trudny. Dzięki temu odseparujesz sobie wszystkie możliwości realizowania algorytmów sortujących

 

komentarz 9 maja 2016 przez Klasyczny Użytkownik (610 p.)
Nie wiem dokładnie jak przerobić ten wzorzec Strategy do mojego programu.

Znalazłem coś takiego:

http://cpp0x.pl/kursy/Wzorce-projektowe/Wzorce-czynnosciowe/strategia/164
komentarz 9 maja 2016 przez Klasyczny Użytkownik (610 p.)
Dalej nie wiem, jak to przerobić :(

Dopiero startuje z c++ ...

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 532 wizyt
+1 głos
6 odpowiedzi 4,083 wizyt
pytanie zadane 1 marca 2016 w Offtop przez sebask08 Użytkownik (510 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 402 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2021 w C i C++ przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...