• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pasja-informatyka, a zdrowie fizyczne - jak o nie dbamy, bo pasje trzeba z czymś łączyć. [ankieta]

Cloud VPS
+8 głosów
1,805 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2016 w Offtop przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,740 p.)
edycja 8 maja 2016 przez Mateusz Analityk
Większość z nas to introwertycy. Dużo czasu spędzamy ucząc się języków programowania. Wiąże się to pewnymi efektami ubocznymi które mogą zaowocować w starości. Jestem ciekaw jak temu zapobiegacie. Dobrą praktyką jest regularne uprawiane sportu. Regularne treningi które realizuje się z pasji.  Olbrzymią radość mi sprawia np. bieganie regularnie po lesie w rytm muzyki, a nawet bez.  Bez siłowni nie ma mowy o budowaniu jakiejkolwiek formy sportowej (czego nie dodałem w ankiecie). Ja na siłkę raczej nie chodzę, ale mnie to nie przeszkadza bym takiej nie zrobił sobie w domu. Według mnie siłka to podstawa do rozwoju jakiejkolwiek formy. Jakie są wasze ulubione sporty? W jakiej części mamy podobne skłonności?

Poniżej dodaję ankietę i mam nadzieje, że ona pomoże nam odpowiedzieć na te pytania. Zapraszam do dyskusji na te tematy.

PS. W ankiecie pominołem sporty zimowe z uwagi na to, że rzadko kiedy u nas jest śnieg i nie ma tu mowy o jakiejś regularności.
Możliwe odpowiedzi:
Piłka nożna (14 głosów, 14%)
Siatkówka (10 głosów, 10%)
Bieganie (21 głosów, 20%)
Pływanie (15 głosów, 15%)
Rower (37 głosów, 36%)
Deskorolka (2 głosów, 2%)
Rolki (4 głosów, 4%)
2
komentarz 8 maja 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Wg mnie trochę nie bardzo ułożyłeś opcje w ankiecie. Ja bym połączył piłkę nożną, siatkówkę, koszykówkę (brakuje) w np. gry zespołowe i w nawiasie wypisał "sztandarowe" przykłady. Też niepotrzebnie rozdrabniasz się na deskorolkę i rolki, ale tutaj nie wiem jak to połączyć, więc ok. Brakuje natomiast pozycji: siłownia, sporty walki, crossfit - ostatnio bardzo popularne.

Sorry za czepialstwo ;)

2
komentarz 8 maja 2016 przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,740 p.)
Miałem nadzieję, że będzie możliwość edycji ankiety. Niestety się pomyliłem... Za co przepraszam, ale zawsze można w komentarzach napisać. Temat stworzyłem głównie po to, abyśmy mogli podzielić się różnymi refleksjami.

15 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 11 maja 2016 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
Absolutnie, ale to totalnie nic. Siadam do kompa o 8, kończę o 24, w międzyczasie robiąc sobie przerwy na posiłki i czasami drzemkę/spacer.
3
komentarz 11 maja 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Kodiarz z krwi i kości
komentarz 11 maja 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Ja tak samo, tylko że trochę później. (o 11-12)
komentarz 16 maja 2016 przez hubot Dyskutant (9,090 p.)
Ja podobnie tyle że w weekendy, święta i wakacje przeważnie od 8:00 czy tam jak wstanę do 22:00.
komentarz 23 lipca 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Przynajmniej szczery jest... laugh

+3 głosów
odpowiedź 8 maja 2016 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Nie ma siłowni w ankiecie :(
+1 głos
odpowiedź 23 lipca 2016 przez Kodeman Gaduła (4,480 p.)
Ja latam za pokemonami
0 głosów
odpowiedź 8 maja 2016 przez niezalogowany
A koszykówka!? :(
0 głosów
odpowiedź 8 maja 2016 przez mati10d Gaduła (3,150 p.)
Lubie sobie pobiegać, wcześniej była deskorolka ale zrezygnowałem niestety. :(
0 głosów
odpowiedź 8 maja 2016 przez KlataMiLata Bywalec (2,120 p.)
Pół życia na boisku grając w basket, a druga połowa w kodzie. Wydaje mi się to niezłym rozwiązaniem i myślę, że obejdzie się bez problemów zdrowotnych :>
0 głosów
odpowiedź 11 maja 2016 przez piotr432 Użytkownik (620 p.)
Obecnie cross + bieganie. Może nie długo wrócę do ćwiczenia BJJ ale  to jeśli będzie tylko czas :)
0 głosów
odpowiedź 11 maja 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
Siłownia, Crossfit, czasem siatkówka :)
0 głosów
odpowiedź 11 maja 2016 przez Prochnowy Obywatel (1,020 p.)
A Fitness ? to chyba podstawa w dotlenianiu mózgu xD
0 głosów
odpowiedź 15 maja 2016 przez Saklavi Obywatel (1,240 p.)
przywrócone 23 lipca 2016 przez Saklavi
Uprawiam kalenistykę ( ktoś jeszcze ją uprawia z forum ? ), biegam, jeżdżę na rolkach. Ogólnie dużo sportu ;)
0 głosów
odpowiedź 16 maja 2016 przez bimbrownik Mądrala (5,180 p.)
Tak w zasadzie to tylko parkour.
0 głosów
odpowiedź 16 maja 2016 przez hubot Dyskutant (9,090 p.)
Przez zajmowanie się Javą i C# nie mam czasu dbać o zdrowie fizyczne. Bardzo chciałbym schudnąć ale jest to dla mnie za trudne. Ciągle ciągnie mnie do jedzenia. Najbardziej lubię jeść w trakcie kodowania.
0 głosów
odpowiedź 23 lipca 2016 przez A_C Użytkownik (880 p.)
Zabrakło też jogi, co w kontekście wielogodzinnego siedzenia przed komputerem. Staje się rehabilitacją dla naszego kręgosłupa. A zakres korzyści tej aktywności jest dużo, dużo większy. Z wiekiem kiedy problemy z plecami są coraz większe zaczyna się doceniać, ponieważ zamiast skupiać się nad tym co robimy, nasza uwaga podąża wciąż w stronę bólu. I teraz to można zawzinać się od 8'ej do 24'tej, ale to jest do czasu.
0 głosów
odpowiedź 23 lipca 2016 przez niezalogowany
Jeżdżę na rowerze, przy pracy mam uchylone okno, robię sobie podczas pracy kilka razy 5 minutowe przerwy spoglądając na zielony kolor :D. Planuję również zakupić sobie ciężarki :)
0 głosów
odpowiedź 23 lipca 2016 przez Michał Muzyka Pasjonat (24,080 p.)
ja codziennie jeżdżę rowerem na stację 3km, rower rekreacyjnie, trenuje boks(4 rok) (zabrakło odpowiedzi w ankiecie np. inne), jestem na diecie nie smażę tylko gotuję i to tyle

Podobne pytania

+8 głosów
3 odpowiedzi 1,268 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2016 w Offtop przez Moarsk Nowicjusz (200 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 688 wizyt
–3 głosów
3 odpowiedzi 900 wizyt

93,467 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,735 komentarzy

62,848 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...