• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JFrame - eventy

Object Storage Arubacloud
+1 głos
229 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2016 w Java przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Witam, zastanawia mnie za co w zapisie:            public void actionPerformed(ActionEvent arg0) {}

odpowiada "arg0", ponieważ próbuję zamiast wywołania kodu kiedy przycisk zostanie naciśnięty, chcę go wywołać wtedy kiedy dotknie go kursor.

Czy to jest możliwe?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 maja 2016 przez Przybysz_4444 Gaduła (3,200 p.)
wybrane 8 maja 2016 przez DeBos123
 
Najlepsza

Witaj. "arg0" jest nazwą dla ActionEventu, z której później korzystasz np. arg0.getSource(); to pobierasz źródło z ActionEventu. 

A jeśli chodzi o pytanie to tu masz dobrze wyjaśnione :

http://javastart.pl/static/grafika_awt_swing/obsluga-zdarzen-mysz/

Czyli skorzystasz z metody mouseEntered :D

 

komentarz 8 maja 2016 przez Przybysz_4444 Gaduła (3,200 p.)
Za co minus ? co źle napisałem ?
komentarz 8 maja 2016 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Dziękuję za odpowiedź. Ode mnie duży plus i naj odpowiedź
komentarz 8 maja 2016 przez Przybysz_4444 Gaduła (3,200 p.)
Ciesze się że mogłem pomóc :D Nie wiem czy tylko u mnie nie widać oznaczenia odpowiedzi jako najlepszą ;)
komentarz 8 maja 2016 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Nwm jestem obecnie na telefonie i rzeczywiście po każdym odświeżeniu oznaczenie znika. Jak będe na komputerze to dam naj
komentarz 8 maja 2016 przez Przybysz_4444 Gaduła (3,200 p.)
ok :D
+1 głos
odpowiedź 8 maja 2016 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)
   public void actionPerformed(ActionEvent e) {
       
        Object source=e.getSource();
}

Mam nadzieję że trochę to rozjaśni z arg0,nawiązując do drugiego pytania jest możliwe :)

komentarz 8 maja 2016 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Możesz bardziej to wytłumaczyć? czemu "ActionEvent e" a nie "ActionEvent arg0"?
komentarz 8 maja 2016 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)
Nazwa może być dowolna tym obiektem pobierasz źródło zdarzenia.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 250 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2022 w Java przez coriver Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,719 wizyt
pytanie zadane 22 października 2017 w Java przez zygmunt Początkujący (310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 142 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2017 w Java przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,648 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...