• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Introwertyk - czy aby na pewno?

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
1,058 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez niezalogowany
Witam

Zainteresowałem się trochę modelami MTBI oraz enneagramem. w MTBI wyszedł mi profil INTJ, zaś w enneagramie 5w4 - po opisach uważam, że oba się ze mną zgadzają. Jednak jest coś dziwnego. W wielu miejscach było aż podkreślane, że introwertycy mówią powoli. Jednak mimo, że jestem introwertykiem (i stopień procentowy jest bardzo solidnie przechylony w stronę I) to u mnie jest tak, że jestem w stanie i często szybko mówię. Oczywiście rzecz biorąc nie wszystko musi pasować zgodnie z opisem, jednak zastanawia mnie skąd taka rozbieżność, że większość źródeł wskazuje na to wolne mówienie a u mnie mimo, że w pewnych sytuacjach zwalniam dosadnie, nie mniej jednak mówię z reguły intensywnie.

Jak to jest z wami (Ci, którzy są introwertykami)? Macie podobnie?

7 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 7 maja 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Wg mnie introwertyk to taka osoba, która żyje w swoistej bańce, czyli preferuje przebywanie sam na sam ze swoimi przemyśleniami i nie lubi ich zbytnio przekazywać na zewnątrz - szybkość i ton mowy nie ma tutaj chyba żadnego znaczenia.
komentarz 7 maja 2016 przez Janusz programowania Bywalec (2,710 p.)
Ja spotkałem się z definicją, że introwertyk, to osoba która wykorzystuje energię będąc wśród ludzi, a zyskuje ją w samotności. Ekstrawertyk odwrotnie.
komentarz 8 maja 2016 przez niezalogowany

Ja spotkałem się z definicją, że introwertyk, to osoba która wykorzystuje energię będąc wśród ludzi, a zyskuje ją w samotności.

No ciekawe gdzie się z tą definicją spotkałeś  

komentarz 8 maja 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Sam Mirosław mówił o tej definicji w 1 z odcinków
komentarz 8 maja 2016 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,280 p.)
Ta zasada to idea introwertyzmu. Introwertyk nie musi koniecznie nie radzić sobie w kontaktach z ludźmi.
komentarz 8 maja 2016 przez niezalogowany

Sam Mirosław mówił o tej definicji w 1 z odcinków

Tak. Właśnie to sugerowałem ;) 

0 głosów
odpowiedź 7 maja 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Jestem introwertykiem, mam tak samo jak Ty. 

[...] w pewnych sytuacjach zwalniam dosadnie, nie mniej jednak mówię z reguły intensywnie.

[...]

Dobrze napisane, dosadnie. Jakbym artykułował literka po literce.

0 głosów
odpowiedź 7 maja 2016 przez niezalogowany
Jestem introwertykiem, mówię bardzo szybko czasami nawet dużo jeśli jest taka potrzeba.
0 głosów
odpowiedź 7 maja 2016 przez Janusz programowania Bywalec (2,710 p.)
Według mnie nie warto brać tego typu testów zbyt poważnie. Oczywiście opis charakteru może się mniej lub bardziej zgadzać, ale nie warto traktować tego jako pewnik. W enneagramie też wyszło mi 5w4(piątka! :D), które określa mnie bardzo dobrze(uważam tak na podstawie wielu przemyśleń i obserwacji) i prędkość mówienia zależy u mnie od osób wśród których się znajduję. Czym więcej osób i bardziej stresująca sytuacja, tym mówię szybciej. Gdy jest luźniej zdarza mi się robić kilkosekundowe przerwy między zdaniami na zastanowienie ;).
0 głosów
odpowiedź 7 maja 2016 przez R.orlinski Mądrala (5,490 p.)
Ja mam tak samo jak Ty, zwykle mówię bardzo szybko i energicznie. Kiedyś myślałem, że jestem ekstrawertykiem, dopóki się nie zacząłem tym interesować i doszedłem do tego, że wręcz przeciwnie.
0 głosów
odpowiedź 8 maja 2016 przez DeechiMaru Nowicjusz (140 p.)
Szczerze? To, o czym się myśli, a jak naprawdę jest, to czasem dwie różne sprawy. Ja zawsze myślałem, że jestem "prawdziwym" introwertykiem, że nie lubię ludzi, że jestem "mroczny" itp. itd., lecz często ludzie po prostu dają sobie "łatki" myśląc, że to ich charakter. A wcale tak nie jest. Z tego co pamiętam, też miałem 5w4, a mówię nie dość, że szybko, to jeszcze bardzo dużo, jeśli lubię na tyle jakąś osobę, by się rozgadać. Więc testy NIGDY w 100% nie odwzorowują tego, jak jest naprawdę.
P.S. Może się nawet okazać, że mimo "objawów" ktoś introwertykiem nie jest ;)
0 głosów
odpowiedź 8 maja 2016 przez Tom_Ja Dyskutant (7,970 p.)

introwertycy mówią powoli

Serio? Ja nim jestem, ale często mówię szybko, często też jestem nadpobudliwy (w 'swoim' towarzystwie.

Podaj nam strony, które tak napisały, to dziwne...

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 808 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez angr Nowicjusz (120 p.)
+6 głosów
3 odpowiedzi 1,108 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 1,785 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2015 w Offtop przez TymoteuszC Nowicjusz (190 p.)

93,715 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,259 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...