• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z działeniem skryptu PHP wyciągającego dane z MySQL

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
541 wizyt
pytanie zadane 6 maja 2016 w PHP przez MaciekM Użytkownik (990 p.)
zmienione kategorie 6 maja 2016 przez MaciekM

Witam,

tak jak w tytule mój skrypt php który stworzyłem czytając poradniki w internecie i na innych forach nie działa...

Przeglądarka po wejściu na tą podstronę wyświetla błąd:

The mmocraft.space page isn’t working

mmocraft.space is currently unable to handle this request.

HTTP ERROR 500

 

Tutaj skrypt, który po wejściu na niego wywala:

<?php
 
 require "test.php";
connection();

SELECT * FROM users WHERE nick = '$_POST[Nick]'

echo $Nick ;


?>

 

1
komentarz 6 maja 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Wroc z pytaniem jak się czegoś nauczysz. Tymczasem zgłaszam bo pytanie nadaje się do kosza.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 maja 2016 przez MaciekM Użytkownik (990 p.)
PLIKI

http://pastebin.com/1u4eE73U -Strona która ma wyświetlić wyniki

http://pastebin.com/LQTdbzV4 -Skrypt łączący z Bazą danych

http://pastebin.com/nKyU9fHX -Fragment strony który do tego wszystkiego prowadzi
–2 głosów
odpowiedź 6 maja 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)

1. To jest PHP a nie sieci komputerowe

2. może pokażesz zawartość pliku test.php?

3.

SELECT * FROM users WHERE nick = '$_POST[Nick]'

Do czego dajesz to zapytanie? Do zmiennej, funkcji czy do echo?

4. Gdzie definiujesz zmienną $nick?

5. Gdzie walidujesz dane z formularza?

komentarz 6 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

MaciekM, ale i tak można coś tam dorzucić. Na Wikipedii masz nawet przykłady, włącznie z dorzuceniem DROP TABLE co chyba nie było by miłe ;) Fakt faktem, z resztą tam też to jest zaznaczone, że z poziomu PHP nie wyślesz do bazy dwóch zapytań w jednym query, ale i tak coś tam można wstrzyknąć. Jeśli nie aż tak poważnego jak DROP TABLE to manipulować SELECTem tak aby wyświetlił wszystko przez dodanie warunku typu 1=1. Po prostu zasada jest taka, że temu co przychodzi od użytkownika nie należy ufać i skoro można się zabezpieczyć to należy to zrobić.

Mateusz11, ja w dalszym ciągu czekam na wyjaśnienie tego od Ciebie. Nie żeby coś, ale dostałeś już ostatnio oficjalne ostrzeżenie od moderatora i teraz olewanie sobie administratora (nie pierwszy raz zresztą) chyba nie jest najlepszym pomysłem.

komentarz 6 maja 2016 przez MaciekM Użytkownik (990 p.)
Kurdee, tamten skrypt jest na wprowadzanie wartości do bazy danych.
2
komentarz 6 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Ale bindowanie robi się identycznie.

  • Zapytania nie wysyłasz przez query a przez prepare i w zapytaniu jakoś sobie oznaczasz to co chcesz przekazać np. :nick
  • Później przez bindValue podczepiasz pod ten :nick jakąś zmienną
  • Na koniec wykonujesz przez execute

I tylko tyle, bindowanie dokładnie tak samo jak tam jest pokazane, a pobieranie danych z bazy już wcześniej zrobiłeś.

komentarz 7 maja 2016 przez MaciekM Użytkownik (990 p.)
Ale mi chodzi o to że tu jest jakieś dodawanie rekordów
komentarz 8 maja 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)

@Awaluk Zakładając że na serwerze jest PHP7, to nie ma prawa działać, ale jak tak drugi raz sobie to przejrzałem, to error jakiś taki nie do mysql_* mój błąd sorry frown 

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 2,109 wizyt
pytanie zadane 14 czerwca 2016 w PHP przez Rafik Obywatel (1,870 p.)
–3 głosów
2 odpowiedzi 265 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 327 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2017 w PHP przez Gabriel Janczak Użytkownik (710 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...