• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena i krytyka kodu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
303 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2016 w HTML i CSS przez Barus Stary wyjadacz (14,120 p.)

Witam! 
Tworzę stronę opartą na HTML5 i CSS3. Na razie stworzyłem na szybko jedną główną podstronę (dlatego umieściłem ją w znacznikach <header>), a będzie ich 5. Bardzo proszę o ocenę tego krótkiego kodu, komentarze czy w ogóle idę w złą czy w dobrą stronę oraz konstruktywną krytykę. 

 

<body>

	<header id="header">
		
		<nav id="nav">
			
			<div class="outside-menu">
				<ul>
					<li><a href="#">Strona główna</a></li>
					<li><a href="#">O mnie</a></li>
					<li><a href="#">Projekty</a></li>
					<li><a href="#">Opinie</a></li>
					<li><a href="#">Kontakt</a></li>
				</ul>
			</div>
		
		</nav>
	
			<div class="logo">
				<h1>imie nazwisko</h1>
				<p>...Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.<span></p>
			</div>
	
	</header>

</body>
*{
	box-sizing: border-box;
}

body
{
	margin: 0;
	padding: 0;
}

#header
{
	background: linear-gradient(to left, rgba(0,0,0,0.5) 0%,rgba(0,0,0,0.5) 100%), url("tlo.jpg");
	background-repeat: no-repeat;
	height: 100vh;
	width: 100%;
	background-size: cover;
}

#nav
{
	width: 100%;
	background-color: rgba(193, 193, 184, 0.8);
	color: #2E2D00;
	border-bottom: 1px solid #C1C1B8;
	position: fixed;
	top: 0;
	left: 0;
	z-index: 1000;
}

.outside-menu
{
	width: 1152px;
	margin: 0 auto;
	height: 45px;
}

ul
{
	margin: 0;
	padding: 0;
	font-size: 18px;
	list-style-type: none;
	line-height: 250%;
	text-align: center;
	display: inline-block;
	color: #888;
	font-family: 'Roboto Condensed', sans-serif;
}

ul a
{
	color: #FFF;
	text-decoration: none;
	display: block;
}

ul > li
{
	float: left;
	width: 170px;
	margin-right: 75px;
	height: 40px;
	font-weight: 400;
	text-transform: uppercase;
}

ul > li:last-child
{
	margin-right: 0;
	text-align: right;
}

ul  > li::before
{
	content: "";
	display: block;
	clear: both;
}

ul > li:hover a
{
	color: #000;
	font-weight: 700;
}

.logo
{
	width: 100%;
	position: absolute;
	top: 25%;
	left: 0;
	text-align: center;
	font-family: 'Josefin Sans', sans-serif;
}

.logo h1
{
	color: #ddd;
	font-size: 90px;
	text-transform: uppercase;
	text-shadow: 5px 7px 10px black;
}

.logo p
{
	margin-top: 100px;
	color: #ccc;
	font-size: 30px;
	font-style: italic;
	text-shadow: 3px 5px 5px black;
}

Z góry dziękuję! 

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 5 maja 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)

Nie styluj po tagach. Mam na myśli np. to:

ul > li
{
    float: left;
    width: 170px;
    margin-right: 75px;
    height: 40px;
    font-weight: 400;
    text-transform: uppercase;
}

Co jeśli później będziesz chciał użyć jeszcze raz <ul> gdzieś dalej w kodzie?

Nie wiem co planujesz robić np. z nav i headerem, ale napiszę - ID używaj do elementów do których będziesz odwoływał się w JS. Raczej skłaniaj się ku klasom. 

komentarz 5 maja 2016 przez Barus Stary wyjadacz (14,120 p.)
Dziękuję bardzo, poprawione :)
+1 głos
odpowiedź 5 maja 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Podstrona w header? Robisz onepage, tak?

Kodu jest na tyle mało, że nie da się nic sensownego powiedzieć – po prostu. Na razie Wszystko OK™.

 

P.S. Oczywiście CSS lepiej rozpisać na BEM ;)

komentarz 5 maja 2016 przez Barus Stary wyjadacz (14,120 p.)
Tak, dokładnie, to będzie onepage :) Na BEM rozpiszę jak już skończę pozostałe podstrony.

P.S Wow, Numer 1 na forum ocenił kod na "ok", tyle wygrać :D

Dziękuję bardzo za ocenę i sugestie :)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 335 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2019 w Nasze projekty przez Kazik98x Obywatel (1,780 p.)
+2 głosów
4 odpowiedzi 647 wizyt
pytanie zadane 20 września 2016 w Nasze projekty przez Karitto Użytkownik (610 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 325 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez Rafixstan. Obywatel (1,070 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,648 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...