• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z programem w Javie

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
155 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2016 w Java przez Regolin542 Użytkownik (990 p.)

Witam. Czytam książkę ,,The thinking in java" edycja 4 i mam problem z jednym zadaniem. Zadanie brzmi tak ,,Napisz klasę z dwiema metodami. W pierwszej z nich wywołaj dwukrotnie drugą metodę: za pierwszym razem bez a za drugim z poprzedzającym słowem kluczowym this -- tylko po to aby sprawdzić czy to zadziała ; w praktyce nie korzysta się z drugiego sposobu". Oto mój kod:

public class s1 
{ 
	class jeden{
		public void pick(){System.out.println("pick");}
		public void pit(){this.pick();}
		}
	
	
	public static void main(String[] args) 
	{
		 System.out.print(pit());
	}

}

Nie wiem jak wywołać tekst. Prosiłbym również o pokazanie błędów w programie(lub wytłumaczenie tematu ze słowem this ale nie wymagam tego. Pewnie nie rozumiem tematu z komendą this)Liczę na szybką odpowiedź

komentarz 5 maja 2016 przez Przybysz_4444 Gaduła (3,200 p.)
Jesteś pewien że dobrze napisałeś treść zadania ? :P Możesz podać stronę tego zadania , bo tą książkę też posiadam , więc sobie sprawdzę.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 maja 2016 przez niezalogowany

Twoja funkcja pit() zwraca voida, z kolei wywołujesz ją w princie który nie przyjmuje jako argument voida, byłoby ok jakbyś wywołał pit() bez System.out.println(), tzn:

// main
{
 pit();
}

 

0 głosów
odpowiedź 5 maja 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)

W ogóle żeby zadziałało powinno być tak: 

 

public class s1 { 

    public static void main(String[] args) {
		
		jeden test = new jeden();
		test.pit();
    }
	
	static class jeden {
	
		public void pick(){System.out.println("pick");}
		public void pit(){this.pick();}
	}
}

 

this - oznacza, że odwołujesz się do konkretnego stworzonego obiektu. Na przykład jak masz settery to możesz mieć coś takiego: 

class Test {

    private int x;
	
    public void setX(int x) {
	this.x = x;
    }
}

I this w tym miejscu znaczy "weź wartość tego konkretnego pola x, które należy do tego konkretnego obiektu, który stworzyłeś". 

Z takich uwag to jeszcze: 
- by convention klasy w Javie nazywamy zaczynająć od wielkiej litery, więć np. nie "jeden", a "Jeden" 
-  nie mieszaj sposobów klamrowania, w Javie przyjęło się, że raczej piszemy: 

class Example {
    // ...
}

Niż: 

class Example2
{
    // ...
}

 

Ale ogólnie po prostu nie mieszaj robiąć raz tak, raz tak. 

Pozdrawiam,

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 131 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2016 w Java przez Daniel Koczorowski Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 225 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2016 w Java przez KamilloPL Gaduła (3,470 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 349 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...