• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

php mini mój CMS powiększanie wartości styli

VPS Starter Arubacloud
–1 głos
370 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2016 w PHP przez Dynamic Bywalec (2,910 p.)
edycja 5 maja 2016 przez Dynamic

Witam zrobiłem sobie mini "cms":

cms/html:

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <title>Document</title>
    <link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Alegreya+Sans:400,700,900&subset=latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>
    
    <link rel="stylesheet" href="style.css">
</head>
<body>
    <div class="menu">
        <ol>
            <li><a href="#">DODAJ WPIS</a></li>
        </ol>
    </div>
    <div class="container">
            <form action="dodaj.php" method="POST">
                <input type="tekst" placeholder="Nagłówek" name="nag"><br>
                <textarea rows="6" placeholder="Tekst" name="tek"></textarea><br>
                <input type="submit" value="dodaj">
            </form>
        </div>
        <div style="clear:both"></div>
</body>
</html>

cms/dodaj.php

<?php
	require_once "connect.php";
	
	$polacz= @new mysqli($host, $user, $password, $name);
	if($polacz->connect_errno!=0)
	{
		echo "BŁĄD";
	}
	else
	{
		$nag=$_POST['nag'];
		$tek=$_POST['tek'];
		$data=date('Y-m-d');
		
		$sql="INSERT INTO wpisy SET naglowek='$nag', tekst='$tek', data='$data'";
		$ins = @$polacz->query($sql);
		
		if($ins) echo "Rekord został dodany poprawnie";
		else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu";
	}
?>

blog/index.php


<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <title>Document</title>
    <link rel="stylesheet" href="style.css">
</head>
<body>
    <div class="header">
    </div>
    <div class="container">
        <?php
		require_once "connect.php";
		
		$polacz= @new mysqli($host, $user, $password, $name);
		if($polacz->connect_errno!=0)
		{
			echo "BŁĄD";
		}
		else
		{
			$sql="SELECT* FROM wpisy";
			$result = $polacz->query($sql);
				if($result->num_rows > 0)
				{
					while($row = $result->fetch_assoc())
					{
						echo '<div class="wpis">';
						echo '<h1>'.$row["naglowek"].'<h1>';
						echo '<p>'.$row["tekst"].'</p>';
						echo '<span>'.$row["data"].'</span>';
					}
				}
				else
				{
				echo '<div class="wpis">';
				echo '<h1>brak wpisów<h1>';
				echo '</div>';
				}
		}
		?>
    </div>
</body>
</html>

blog/style.css

body
{
    background-color:#424a5d;
    margin:0;
    padding:0;
}
.header
{
    background-color: #ffd777;
    width: 100%;
    height: 60px;
}
.container
{
    width: 900px;
    min-height: 20px;
    background-color: #fff;
    margin: 0 auto;
    padding-top: 20px;
}
.wpis
{
    width: 820px;
    margin-left: auto;
    margin-right: auto;
    background-color: 53C98C;
    border-radius: 5px;
    padding: 20px;
    margin-bottom: 20px;
}

h1
{
    padding:0;
    margin:0;
}
p
{
    font-size: 20px;
    font-weight: 100;
    margin-top: 15px;
    margin-bottom: 0px;
    padding:0;
}
span
{
    display: block;
    font-size: 13px;
    font-weight: 100;
    text-align: right;
    margin-top:5px;
    color: lightgrey;
}

problem jest taki że z kazdym kolejnym wpisem zwiększa się nagłówek i inne wartości

komentarz 5 maja 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)

Z czym masz dokładnie problem? "problem to usunięcie stylu klasy wpis, np kolor tła" co za problem usunąć linijkę w css?

background-color: 53C98C;

i tutaj brakuje Ci "#" przez hexem

background-color: #53C98C;

 

komentarz 5 maja 2016 przez Dynamic Bywalec (2,910 p.)

problem w tym ze każdy kolejny wpis powiększa mi nagłówek i bóg wie co jeszcze

komentarz 5 maja 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Spróbuj nadać znacznikowi h1 wielkość fonta na sztywno.
komentarz 5 maja 2016 przez Dynamic Bywalec (2,910 p.)
Padding tez się zwieksza

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 maja 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)

2. problem to usunięcie stylu klasy wpis, np kolor tła

 Edytujesz plik .CSS i już

komentarz 5 maja 2016 przez Dynamic Bywalec (2,910 p.)

chodziło mi o to że kolor sam się usuną, kolega wyżej pomógł .

problem w tym ze każdy kolejny wpis powiększa mi nagłówek i bóg wie co jeszcze

0 głosów
odpowiedź 5 maja 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)

Nie zamykasz divów:


					while($row = $result->fetch_assoc())
					{
						echo '<div class="wpis">';
						echo '<h1>'.$row["naglowek"].'<h1>';
						echo '<p>'.$row["tekst"].'</p>';
						echo '<span>'.$row["data"].'</span>';
					}

powinno być tak:


					while($row = $result->fetch_assoc())
					{
						echo '<div class="wpis">';
						echo '<h1>'.$row["naglowek"].'<h1>';
						echo '<p>'.$row["tekst"].'</p>';
						echo '<span>'.$row["data"].'</span>';
                        echo '</div>';
					}

Jeżeli to nie zadziała to spróbuj ustawić wielkość czcionki dla klasy "wpis" w pliku css

Podobne pytania

+6 głosów
2 odpowiedzi 670 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2015 w Nasze projekty przez Sprytnykrzys Gaduła (3,900 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 885 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2016 w PHP przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
+4 głosów
1 odpowiedź 401 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2015 w Nasze projekty przez Albert221 Obywatel (1,980 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...