• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

połączenie c++ i php

VPS Starter Arubacloud
–1 głos
732 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2016 w C i C++ przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Cześć. Czy da się jakoś połączyć c++ i php tak aby działały razem? Wiem że można napisać stronę i uruchamiać ją w c++ ale właśnie chciałbym bez uruchamiania strony. Tak jak współpracują ze sobą c++ i glsl to chciałbym tak jeszcze z php. Wiem że są biblioteki do tego, ale ja chciałbym to w php raczej.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 maja 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Oczywiście, że można, ale po co ci to?
komentarz 4 maja 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Gry online, głównie zapisywanie, a po cóż (dobrze że jest zaznaczenie błędów bo 5 razy zrobiłem...) innego.
komentarz 4 maja 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Sądzę, że zamiast robić takiego potworka, lepiej zacząć programować w samym PHP.
Umiem programować w php... ale chciałbym zrobić połączenie c++ i php

Zauważ, że PHP ty zwykły generator tekstu HTML - po co ci niby do tego C++?

Z tego co wiem, gry przeglądarkowe robi się na podstawie JS i canvas - jeśli chcesz umieścić logikę gry na serwerze, to lepiej zrób to w samym PHP.

Jeśli lubisz eksperymenty, to próbuj, ale ja ci w tym nie pomogę, bo nie znam żadnej biblioteki do tego celu cheeky

Ale ja właśnie nie chcę gry przeglądarkowej. Znasz mnie przecież. Nie po to uczyłem się o ciebie i Szymona przez 3 miesiące sfmla a potem przejść do opengla żeby teraz marnować to na gry przeglądarkowe xD. Chcę stworzy grę c++ taką z kompilatorem i rozszerzeniem .exe
1

Chodzi ci o komunikację gra  serwer? Jeśli tak, to wszystko możesz spokojnie obsłużyć za pomocą bibliotek C++ dla protokołu TCP/IP.

0 głosów
odpowiedź 6 maja 2016 przez Vodoo Dyskutant (9,270 p.)

Możesz stworzyć w php API, które będzie zwracać dane w postaci array'a, jest to bardzo popularna metoda.

Sposób działania jest prosty (w skrócie):

• Aplikacja wysyła zapytanie w postaci zmiennych, np. example.com/api.php?user=foo&pass=bar
  • API wykonuję daną operację
  • Zwraca dane, o które pytała aplikacja

Ważne jest, aby w nagłówku ustawiony był "Content-Type", w php powinno wyglądać to tak:

header('Content-Type: application/json');
echo json_encode($data);

Istotne jest zabezpieczenie API, najłatwiej jest użycie klucza przy każdym zapytaniu od klienta, brak klucza od razu odrzuca. Więcej rad znajdziesz tutaj: http://www.vinaysahni.com/best-practices-for-a-pragmatic-restful-api

Jeśli tworzysz aplikację w C++ możesz użyć biblioteki cURL. Znalazłem przykładowy kod, może się przydać: https://gist.github.com/leprechau/e6b8fef41a153218e1f4

0 głosów
odpowiedź 6 maja 2016 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
Zawsze możesz poszukać kompilatora C++ => PHP, ale to głupie i nie ma sensu.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 267 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia w PHP przez Iei Bywalec (2,010 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 753 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2021 w JavaScript przez jakubjordanek Obywatel (1,340 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 161 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2020 w JavaScript przez ariva6152 Użytkownik (570 p.)

93,008 zapytań

141,975 odpowiedzi

321,256 komentarzy

62,350 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...