• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co robi programista?

Object Storage Arubacloud
–3 głosów
2,940 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Matt987 Użytkownik (800 p.)
Prosto z mostu: Co się robi jako programista?(tylko nie pisać że programuje, chodzi mi o jakieś konkretne zajęcia) Jak wygląda taka praca? Gdzie najlepiej zaczynać pracować? Jakie języki są najbardziej przydatne i do czego mniej więcej służą? (tutaj link może być do artykułu jakiegoś jak znacie). Z góry dzięki.
komentarz 3 maja 2016 przez Matt987 Użytkownik (800 p.)
Dzięki wielkie "koledzy", kotlety świetne trzaskam to się może nadam :D

7 odpowiedzi

+9 głosów
odpowiedź 3 maja 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Trzaska kotlety na obiad.
komentarz 4 maja 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Oczywiście, według II prawa Eryka xD
+8 głosów
odpowiedź 3 maja 2016 przez niezalogowany

Co się robi jako programista?

Siedzi i pije kawę... A co ma robić? Programuje.

Jak wygląda taka praca?

Siedzisz(możesz stać jak lubisz) i piszesz na klawiaturze.

Gdzie najlepiej zaczynać pracować?

Gdziekolwiek, byle nie w JanuszSofcie i Microsofcie.

Jakie języki są najbardziej przydatne i do czego mniej więcej służą?

Angielski. Do czytania dokumentacji.

3
komentarz 3 maja 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Gdziekolwiek, byle nie w JanuszSofcie

I Microsofcie :D

komentarz 3 maja 2016 przez niezalogowany
Dodałem :P
komentarz 3 maja 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Z tym językiem to dowaliłeś yes

komentarz 3 maja 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Dzięki, widać że normalny chłop :D
komentarz 3 maja 2016 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
:D

Takie tylko małe pytanko, czemu odradzacie Microsoft? Nokia teraz należy do Microsoftu i odradzacie przez to też pracę w Nokii czy chodzi o ogólne pojęcie linux i tylko linux? ;)
komentarz 3 maja 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
No na żartach się nie znasz? Ja mam to do siebie, że "bardzo lubię" Microsoft, ale nie wiem nawet skąd się to wzięło :) //w miejsce tekstu w cudzysłowiach wstaw antonim tego wyrażenia :D
komentarz 3 maja 2016 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Widzę, że żartujecie, ale zastanawiało mnie czy chodzi typowo, że coś jest na rzeczy z Microsoftem, czy można wstawić losową firmę typu Samsung itp. ;p
+4 głosów
odpowiedź 3 maja 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Programuje
komentarz 3 maja 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
No przecież kolega napisał "tylko nie pisać że programuje" :D
+3 głosów
odpowiedź 3 maja 2016 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)
+2 głosów
odpowiedź 3 maja 2016 przez Thonem Obywatel (1,230 p.)
Zgaduję, że jego zajęcia zależą akurat od tego, co... musi zrobić?

Co do języków programowania - zależy co chcesz zrobić. Nie ma języka, który byłby dobry do wszystkiego. Dla przykładu: gry pisze się najczęściej w C++, ewentualnie w C, bo są to najszybsze języki w miarę wysokiego poziomu (czyli najprościej mówiąc pisze się w nich całkiem łatwo, choć to pojęcie względne). Natomiast strony internetowe tworzy się w innych językach. Wygląd i ich struktura jest opisywana przez języki opisowe typu HTML 5, CSS. Dynamiczność zapewnia im JavaScript, a sprawami typu logowanie, rejestracja, dodawanie komentarzy (czyli to, co trwale zmienia stroną dla każdego) zajmują się języki używanie w tzw. backendzie: PHP, Python czy też Ruby. Oczywiście istnieją także inne języki, takie jak np. Java, którą dzisiaj znamy głównie z Minecrafta czy aplikacji na Androida, są C#, języki assemblera, objective C i wiele wiele innych, używanych do dziś. Wybór należy do Ciebie. Mogę jedynie ostrzec Cie przed językami wymarłymi, takimi jak np. Pascal. Jego zwyczajnie się już nie używa i nie ma sensu się go uczyć, jeśli myślisz o dobrze płatnej pracy.

Tak czy inaczej Ty decydujesz.
komentarz 3 maja 2016 przez ReksetoDev Gaduła (4,530 p.)
js tez moze byc jako backend i java tez moze byc backendowa
+1 głos
odpowiedź 3 maja 2016 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
Jje, myśli, mówi, chodzi i wiele więcej.

Podobne pytania

+2 głosów
3 odpowiedzi 17,645 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 194 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 136 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2022 w C i C++ przez Andrzej Hnatiuk Początkujący (350 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,635 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...