• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Przystosowanie starej wersji strony do najnowszych standardów

+2 głosów
749 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2016 w Nasze projekty przez bartek7910 Obywatel (1,980 p.)
zamknięte 11 maja 2016 przez bartek7910

Witam serdeczniie.

Dawno temu, w 2008 roku, stworzyłem znajomemu firmową stronę internetową. Chciałbym ją przystosować do nowych standardów (HTML5, CSS3, PHP7, PDO).

Pewnym problemem dla mnie jest obsługa trzech języków. Na chwilę obecną są wykonane trzy odrębne szablony dla każdego z języków. Nie jest to zbyt optymalne rozwiązanie i na pewno trzeba to przerobić.

Kolejny problem to responsywność. Wersja obecna jest z przypisanymi na sztywno rozmiarami.

Jeśli chodzi o układ i szatę graficzną strony to to nie może się zmienić. Właściciel strony sobie tego nie życzy, Więc zrobienie od podstaw nowej strony odpada. Chociaż może było by to najlepszym rozwiązaniem (oczywiście dla mnie jako osoby kodującej).

Pytanie jest takie:

Od czego najlepiej się zabrać przy przebudowie tej strony? Od stworzenia szablonu strony w HTML5 i CSS3, czy może lepiej na początek zabrać się za PHP i PDO?

Jaki schemat działania polecacie?

Pozdrawiam

komentarz zamknięcia: Za namową kolegów przechodzę na Twig.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 3 maja 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
wybrane 11 maja 2016 przez bartek7910

Najlepsza
Zacznij od przejścia na Twig. Oddzielisz php od html na początku może wydawać się to trudne ale zobaczysz że będzie warto
komentarz 11 maja 2016 przez bartek7910 Obywatel (1,980 p.)

A co powiesz na temat tego kursu i takiego oddzielenia php od html?

Wideo

Kod

komentarz 11 maja 2016 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)
Jednym z zadań separacji php od html jest uniemożliwienie modyfikacji logiki/stanu aplikacji z poziomu widoku a realizacja z tego kursu umożliwia takową.

Cóż tak się uparłeś na nie używanie Twiga, przecież poznanie jego podstaw to kilkanaście/kilkadziesiąt minut zabawy z nim.

Czemu nie użyjesz jakiegoś frameworka, nawet takie mikrusy jak Slim, Silex czy inny FatFree załatwił by sporo.
edycja 11 maja 2016 przez bartek7910

Jednym z zadań separacji php od html jest uniemożliwienie modyfikacji logiki/stanu aplikacji z poziomu widoku a realizacja z tego kursu umożliwia takową.

Jak mam to rozumieć? Możesz to wyjaśnić w bardziej łopatologiczny sposób?

komentarz 11 maja 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Ja juz sie tutaj więcej nie wypowiadam... szkoda czasu. @maly ja na jego miejscu najpierw twigiem oddzielil bym widok od apki później fw. Ale ze "strachem" przed nowymi technologiami nie wygrasz. Lepiej robić na około... zmień swoje przyzwyczajenia jak sie chcesz bawić w PHP. Od 2004 roku zmieniło sie spooooro.
Wiem że się wiele zmieniło.

Od ponad godziny się wiele zmieniło. Nawet jakoś udało mi się Twiga uruchomić.

Co do kwestii strachu. To nie strach tylko raczej brak czasu. Na szczęście dziś mam wolne i mogę trochę powalczyć.

Ale nie będę ukrywał, że w razie nawet błachych problemów, liczę na Waszą pomoc.
0 głosów
odpowiedź 3 maja 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Za co odpowiada PHP na tej stronie?
komentarz 3 maja 2016 przez bartek7910 Obywatel (1,980 p.)
W zasadzie za pobieranie z bazy danych kategorii powozów konnych oraz poszczególnych modeli bryczek i prezentowanie oferty. Tak w wielkim skrócie.
Jest też tam licznik odwiedzin, ale to jest rzecz do usunięcia. Wydaje mi się że strona firmowa nie powinna mieć takiego czegoś.
komentarz 3 maja 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Jeśli odpowiada tylko za de facto galerie to osobiście całkowicie bym zrezygnował z tego PHPa :)
W bazie danych mam przypisane linki do odpowiednich fotografii oraz parametry poszczególnych bryczek. Każda kategoria zawiera kilka modeli, a każdy model ma przypisane po trzy zdjęcia. Co polecasz zamiast php?
Ja pewnie zrezygnowałbym z jakiegokolwiek back-endu i napisał tę galerię w JS.
Niestety mój poziom JS to nawet nie jest raczkowanie. Dlatego wolę PHP.
komentarz 3 maja 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Kubaapk po co pisać własną ułomną galerię skoro są setki  sprawdzonych i gotowych rozwiązań?

Kubaapk po co pisać własną ułomną galerię skoro są setki  sprawdzonych i gotowych rozwiązań?

Jak najbardziej się zgadzam! Chodziło mi głównie o zamysł napisania tego na samym froncie zamiast babrać się w backendzie tylko po to, żeby wystawiać linki :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 994 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,186 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2017 w PHP przez Vastuney Nowicjusz (160 p.)

93,741 zapytań

142,676 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,323 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...