• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Poruszające się divy które nie mieszczą się w widoku

Object Storage Arubacloud
0 głosów
291 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
edycja 28 kwietnia 2016 przez Alwox

Zacznę od tego, że problem jest trochę trudny do opisania bez pokazania i mam nadzieję, że tego za bardzo nie zagmatwałem. Otóż chcę umieścić na stronie divy (kwadratowe obrazki) które przesuwały by się jeden obok drugiego z jednej strony ekranu na drugą, znikały gdy wyjdą poza przy czym po ostatnim znowu pojawi się pierwszy. Trudność jest z tym, że powiedzmy ekran ma 1000px (możliwe że umieszczę je później w innym divie ale to nie jest teraz istotne)  obrazki mają 400px, jest 50px odstępu między nimi i jest ich 6. Efekt jaki uzyskuje to divy jeden pod drugim zamiast obok siebie, problem rozwiązuje zwiększenie obszaru do np 3000px ale nie o to chodzi. Dodatkowym problemem jest to że animacja działa tylko do momentu aż ostatni div dojedzie do końca i wtedy zaczyna się od nowa - nie wiem jak zrobić by pierwszy obrazek gdy zniknie z ekranu przeskakiwał z powrotem za ostatni tak by były one zapętlone bez przerwy. To co udało mi się do tej pory zrobić w tym elemencie (html i css):

<div id="logos">
                    <div class="img_logo">
                        <img src="logos/mcd.png" alt="macdonalds" />
                    </div>
                    <div class="img_logo">
                        <img src="logos/zara.jpg" alt="zara" />
                    </div>
                    <div class="img_logo">
                        <img src="logos/orlen.png" alt="orlen" />
                    </div>

                    <div class="img_logo">
                        <img src="logos/re.png" alt="reserved" />
                    </div>
                    <div class="img_logo">
                        <img src="logos/hnm.png" alt="H&M" />
                    </div>
                    <div class="img_logo">
                        <img src="logos/cropp.jpg" alt="cropp" />
                    </div>
            </div>

 

#logos{
    width:800px;
    margin-left:auto;
    margin-right:auto;
    overflow:hidden;
}

.img_logo{
    width:400px;
    height:400px;
    display:block;
    float:left;
    margin-left:60px;
    position:relative;
    animation:move 5s linear infinite;
    -webkit-animation:move 5s linear infinite;
}

@keyframes move
{
    0% { left:0%; }
    100% {left:100%; }
}

Wie ktoś jak można by to rozwiązać? Dodam że

overflow:hidden;

nic tu nie zmienia, ot moja próba naprawienia tego - zapomniałem skasować tą linie, ale może kogoś do czegoś naprowadzi ;)

EDIT: dla ułatwienia dodam że chodzi mi o mniej więcej taki efekt: http://webkod.pl/kurs-css/lekcje/dzial-4/css3-poruszajacy-sie-animowany-tekst tylko że przepisanie tego na wersję z divami zamiast tekstu nie wyszło mi za bardzo jak widać :p

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 28 kwietnia 2016 przez Krzysztof Trybuś Mądrala (5,280 p.)
Jestem laikiem i może palne głupotę, ale elementy aby mogły się układać obok siebie trzeba im nadać

float: left; i clear: both;
komentarz 28 kwietnia 2016 przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
Divy mają float:left; a clear: both; nadaje się następnemu elementowi który nie używa float aby zablokować ,,opływanie" go z obu stron, użyłem go w następnym elemencie ale nie wstawiałem go już tu gdyż nie jest z tym powiązany.
0 głosów
odpowiedź 28 kwietnia 2016 przez Marven88 Użytkownik (750 p.)
Jeśli dopuszczasz inne technologie użyj jquery z pluginem bxslider.
komentarz 28 kwietnia 2016 przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
Na razie w tym projekcie interesuje mnie wyłącznie czysty HTML 5 i CSS3, z tego co się orientuję CSS3 powinien dawać możliwość uzyskania takiego efektu, nawet jeśli miało by to być bardziej skomplikowane potrzebuję ,,wymasterować" css w najbliższym czasie więc nie pogardzę taką poradą :p

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 424 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2020 w HTML i CSS przez Michał Galericz Początkujący (400 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 551 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2015 w HTML i CSS przez Adam Jakś Dyskutant (8,940 p.)
–4 głosów
2 odpowiedzi 538 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2017 w HTML i CSS przez Olej00 Nowicjusz (220 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...