• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak działa margin-top?

0 głosów
412 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez niezalogowany
Witam, mam pytanie. Jak działa margin top?

Na moje rozumowanie, jeśli ustawię margin-top na 99%, to div powinien ustawić się na sam dół ekranu, ale u mnie w domu np.margin-top: 35% powoduje, że znajdzie się div na samym dole, a u kolegi margin-top:40%. Wiem, że to zależy od wielkości ekranu, ale mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak mam tego używać, żeby robić to poprawnie i na większości monitorów element pojawiał się w tym samym miejscu?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 27 kwietnia 2016 przez Eimens Maniak (69,240 p.)

Jeżeli chodzi o przyklejenie footera do dnia strony to wcale nie załatwisz tego za pomocą margin-top. Do tego potrzebne będzie ci odpowiednie ustawienie czyli (position [link tutaj]) . Jednym z najprostszych sposobów na ustawienie footera na dole jest dodanie do body pozycji relatywnej i do samego elementu footer pozycji absolutnej. Poczytaj o pozycjonowaniu to od razu zrozumiesz jak go ustawić na dole. 

Główny div - rodzic ustaw na wysokość i szerokość 100%.

Wysokości nie podaje się w %, jednostkami wysokości  są VH (więcej tutaj) 

komentarz 27 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Stopki nie ustawiam, ale przydatny komentarz. Dzięki ;]
komentarz 27 kwietnia 2016 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
To też dotyczy tego co chcesz zrobić ustawianie marginesy górnego na 99% to słaby pomysł.
0 głosów
odpowiedź 27 kwietnia 2016 przez krispello Obywatel (1,440 p.)
Główny div - rodzic ustaw na wysokość i szerokość 100%.
komentarz 27 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Czyli rozumiem, że mam mieć np. <div id="container> i on na mieć w sobie wszystkie inne? Wtedy margin-top: 99%, będzie działało poprawnie?
komentarz 27 kwietnia 2016 przez Eimens Maniak (69,240 p.)

Nie korzystamy z ID tylko z classy 

Dlaczego? 

Id służy to oznaczenie elementu, który tylko raz pojawia się na stronie. (np przy kotwiczkach) 

Class'ą możesz zaś oznaczyć więcej niż jeden element na stronie i to właśnie dla niej powinieneś ustawiać wartości CSS. 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 750 wizyt
pytanie zadane 20 września 2016 w HTML i CSS przez wgnsy123 Początkujący (410 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 497 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 531 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2021 w HTML i CSS przez Pico Obywatel (1,330 p.)

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,297 komentarzy

63,328 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...