• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak w c++ builder w kodzie jednego obiektu zmienić funkcję onclick innego obiektu?

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
446 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2016 w C i C++ przez rafiti12 Początkujący (250 p.)
Załóżmy, że mam 3 obiekty (a1,a2,a3). Chciałbym żeby wyglądało to mniej więcej tak: naciśnięcie obiektu a1 sprawia, że naciśnięcie obiektu a3 zmienia kolor tła na żółty, a naciśnięcie obiektu a2 sprawia, że naciśnięcie obiektu a3 zmienia kolor tła na zielony. Jeśli da się coś takiego napisać to bardzo prosiłbym o wzór jak ma wyglądać kod obiektu a1 z drobnym wytłumaczeniem :D

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 26 kwietnia 2016 przez Tomekku Bywalec (2,830 p.)
Mam taki pomysł, że możesz zrobić osobną funkcję zmieniającą tło na żłóte i osobną na zmieniającą na zielony i do obiektu a1 dodać znienną logiczną (bool) ustawiającą się na prawdę, gdy klikniesz a1, a w obiekcie a2 zrobić prostego if'a sprawdzającego, czy jest kliknięty (prawda), czy nie (fałsz) i odpowiednio wywołuje funkcje zmieniającą na żółto lub na zielono :D
komentarz 26 kwietnia 2016 przez rafiti12 Początkujący (250 p.)
Myślałem nad czym podobnym, problem w tym, że przy większej ilości obiektów zrobi się mnóstwo if-ów w ostatnim, a to nie wygląda ładnie i instynktownie podpowiada mi, że jest "ładniejszy" sposób :P Nie ma?
komentarz 26 kwietnia 2016 przez Tomekku Bywalec (2,830 p.)
a może coś takiego, że załóżmy, że obiekty a1 i a2 to są obiekty "opcyjne", a obiekt a3 jest takim jakby "submitem". obiekty a1 i a2 dodajesz do kontenera obiektów "opcyjnych" i każdy taki obiekt ma zmienną np. bool clicked; która zmienia swoje wartości podczas klikania na nie i metodę, która przechowuje to, co powinna zrobić po kliknięciu np.: void zmienTlo(). Za to w a3 (tym "submicie") jest metoda, która przeszukuje cały kontener obiektów "opcyjnych" i sprawdza w którym jest True i wartość wywołuje na tym obiekcie metodę zmienTlo().

Mam nadzieję, że łapiesz o co mi chodzi :D
komentarz 27 kwietnia 2016 przez rafiti12 Początkujący (250 p.)
Chyba ogarniam tylko czy jak oba obiekty będą kliknięte to a3 ogarnie, że chodzi o ten kliknięty jako ostatni?
komentarz 27 kwietnia 2016 przez Tomekku Bywalec (2,830 p.)
Generalnie też powinieneś zrobić tak, że jak naciśniesz któryś z opcyjnych to ten kliknięty ustawiasz na True, a resztę na False

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 315 wizyt
pytanie zadane 8 marca 2018 w JavaScript przez Yashe Dyskutant (7,720 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 705 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 180 wizyt

93,159 zapytań

142,171 odpowiedzi

321,890 komentarzy

62,489 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 453p. - dia-Chann
  2. 453p. - Marcin Putra
  3. 447p. - Łukasz Piwowar
  4. 443p. - CC PL
  5. 431p. - Łukasz Eckert
  6. 428p. - rafalszastok
  7. 423p. - Adrian Wieprzkowicz
  8. 418p. - rucin93
  9. 410p. - Piotr Aleksandrowicz
  10. 408p. - ksalekk
  11. 402p. - Mariusz Fornal
  12. 340p. - ssynowiec
  13. 329p. - nidomika
  14. 319p. - Michal Drewniak
  15. 298p. - Dawid128
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...