• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Bazy Danych, BIG DATE, Analiza danych, Analityk co dalej ?

Cloud VPS
+1 głos
1,871 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez kocyk Nowicjusz (230 p.)
Witam wszystkich serdecznie.

Poproszę o pomoc i podpowiedź w sprawie dalszej nauki i rozwijania swoich umiejętności.

Kończę pomału studia informatyczne, i od dłuższego czasu interesuję się tematyką baz danych, analizy, big date itp. no i w tym kierunku chcę się rozwijać i pracować zawodowo. Posiadam dość dobre umiejętności pracy z Excelem, Access, MS SQL, na dniach zaczynam naukę VBA dla Excela i tak zastanawiam się, co dalej ? W jakim kierunku iść, jakiego języka programowania uczyć się ? Zdecydowanie przyszłość wiążę z tematyką danych, analiz, inżynierią Big Date.

Nie wiem czy dobrze myślę, ale bardziej interesuję mnie przeszukiwanie, wydobywanie informacji, analiza, zestawienia itp :) słyszałem ostatnio o NoSQL warto uczyć się ?

Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedzi i odpowiednie nakierowanie mnie :)

Pozdrawiam!
komentarz 27 kwietnia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

Swoją drogą dlaczego się interesujesz wielką datą? wink

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 24 kwietnia 2016 przez Ehlert Ekspert (215,050 p.)

Jeśli interesuje Cię tematyka bazodanowa to delikatnie sugeruję odstawić Microsoftową herezję i przyswoić...

• PostgreSQL
  • Oracle Database

W pracy raczej z tych technologii będziesz korzystać. Microsoft nie jest oczywiście źle widziany, ale czemu polegać na jednej firmie z dziełem typu Access, który tak bardzo odstaje od reszty software'u bazodanowego. 

Taki jest mój to rozumowania i to tylko czysty subiektywizm. smiley

komentarz 26 kwietnia 2016 przez kocyk Nowicjusz (230 p.)
Dzięki wielkie za odpowiedź! Polecisz jakieś książki, tuty do nauki ?
0 głosów
odpowiedź 26 kwietnia 2016 przez kocyk Nowicjusz (230 p.)
Mam jeszcze jedno pytanko. Po majówce zaczynam prace jako specjalista do spraw analiz. Możecie podpowiedzieć na jakie funkcje w Excelu, na co zwrócić uwagę w pracy na takim stanowisku? Jednym z moich obowiązków będzie: Sporządzanie raportów finansowych w zakresie rachunkowości zarządczej.

Z góry dziękuje za odpowiedzi i dalszą pomoc :)
komentarz 24 października 2018 przez MarcinZielony Użytkownik (710 p.)
Ja bym zwrócił uwagę na poznanie specyfiki rynku makro i mikro. Istotne jest też funkcjonowanie Twojej firmy w tych środowiskach. Jaka jest misja, wizja firmy? Jakie założenia krótko i długoterminowe?
komentarz 24 października 2018 przez MarcinZielony Użytkownik (710 p.)
Swoją droga ja mam do Ciebie pytanie: jakie sa wymagania na to stanowisko, które objąłes?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 3,002 wizyt
–1 głos
4 odpowiedzi 4,747 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 769 wizyt
pytanie zadane 16 lipca 2019 w Algorytmy przez lacina Nowicjusz (120 p.)

93,485 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,765 komentarzy

62,898 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...