• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CMS - zmiana motywu strony

0 głosów
289 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2016 w PHP przez Neko Użytkownik (780 p.)
edycja 22 kwietnia 2016 przez Neko
Hejka!

Ucząc się PHP wpadłem na pomysł napisania prostego CMS-a, ot tak żeby ustalić sobie jakiś cel do dalszego rozwoju.Następnym krokiem miała być zmiana koloru divów na stronie z poziomu panelu administratora.Zamysł był taki aby ustawić wartość opcji 'background-color' jako zmienna session i edytować ją w osobnym pliku .php.Czy to aby ma sens i czy w pliku .css można dodawać kod PHP? Jeśli nie jest to możliwe do wykonania to może podsuniecie jakiś inny pomysł :D

Z góry dzięki!

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 23 kwietnia 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Chcesz w sesji przechowywać kolor diva? Wiesz, że gdy ktoś wyczyści cookie/zresetuje przeglądarke to ta sesja pójdzie w nie pamięć. Lepszą opcją byłoby przypisanie takiego czegoś do konta [użytkownika] lub po prostu do ciasteczka.

Nie nie można dodawać php do pliku .css, ale można np. w head strony użyć <style> i zrobić to co chciałeś lub po prostu dodając atrybut style do diva.
komentarz 23 kwietnia 2016 przez Neko Użytkownik (780 p.)
Hmm chcę aby tylko administrator mógł to zmienić, czy dobrym pomysłem byłoby umieszczenie tego w bazie danych?
komentarz 23 kwietnia 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Już rozumiem co chcesz zrobić, ale nie wiem jak chciałeś to zrobić to przez sesje...
Pewnie można zrobić to przez bazę danych.
komentarz 23 kwietnia 2016 przez Neko Użytkownik (780 p.)
Wiesz, dopiero zaczynam PHP ale np. dzięki twojemu komentarzowi już dokładnie wiem jak działa sesja :D Spróbuje to zrobić z bazą danych, dzięki za pomoc!
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

czy w pliku .css można dodawać kod PHP?

Na razie spróbuj stworzyć coś prostrzego niż CMS. 

komentarz 22 kwietnia 2016 przez Neko Użytkownik (780 p.)
Tzn? Chodzi mi o taki cms w którym bedzie możliwość dodawania postów z poziomu panelu admina itd. a to jestem w stanie napisać.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 199 wizyt
pytanie zadane 20 marca 2016 w PHP przez Kuba Skoneczny Obywatel (1,780 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 365 wizyt
pytanie zadane 10 maja 2016 w PHP przez Kuba Skoneczny Obywatel (1,780 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 611 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2015 w PHP przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)

93,607 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,999 komentarzy

63,097 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...