• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Code Blocks problem z bibloteką wxWidgets

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
561 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2016 w C i C++ przez T.Żurawski Początkujący (290 p.)

Witam chciałem nauczyć się programować w GUI i wybrałem wxWidgets głównie dlatego że jest darmowy i ma natywny wygląd. Pobrałem paczkę obejrzałem tutoriale, zrobiłem tak jak jest napisane na wikipedi. Niestety program sie nie kompiluje.

Takie okna wyskakują przy zakładaniu projektu:

http://scr.hu/0wgyd/rtnq7

http://scr.hu/0wgyd/8wfp9

A to gdy chcę coś skompilować:

http://scr.hu/0wgyd/aelih

Czekam na wszelakie sugestie mogę nawet zrobić format dysku jeśli zajdzie taka potrzeba.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 25 sierpnia 2016 przez niezalogowany
źle skompilowana biblioteka :D temat stary, jeśli jesteś zainteresowany mogę pomóc :D W przypadku wxwidgets na dzień dzisiejszy należy zrezygnować z RAD w CB. Programować w czystym edytorze i ręcznie kompilować. Ja używam Geany ---> https://www.geany.org/
komentarz 25 sierpnia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

No ładnie. Autor nie zaglądał na Forum ze 4 miesiące. ;)

W przypadku wxwidgets na dzień dzisiejszy należy zrezygnować z RAD w CB

Jakieś argumenty może? :)

komentarz 25 sierpnia 2016 przez niezalogowany
RAD nie jest kompatybilny z wx od około roku, stare wersje biblioteki pewnie działają. Mówię o Linuxie, pod windowsem nie wiem jak jest (słyszałem, że pod windowsem RAD działa z wx, pewnie jest to tylko takie gadanie(może okazać się jednak prawdą :D ))
komentarz 25 sierpnia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Być może rzeczywiście z wersją 3.1 się gryzie, nie testowałem.

Dla 3.0.2 śmiga i na Windows i na Linux. :)
mi działała 2.8.12, powyżej nie działała żadna (nieprawidłowo funkcjonowały tylko z RAD, text działały poprawnie)

Kombinowałem z kompilacjami CB od podstaw i nie pomagało. Gdzieś kiedyś znalazłem wzmiankę, że powyżej wersji 2.8.12 mogą występować problemy i należy pisać ręcznie. U mnie się potwierdziło. Pewnie występowały inne zależności (jak na przykład wkompilowanie AUI do biblioteki)

Na dzień dzisiejszy pasuje mi ręczne klepanie kodu.

Pozdrawiam.
komentarz 25 sierpnia 2016 przez T.Żurawski Początkujący (290 p.)
Nie było mnie sporo czasu głównie przez sesje i posesyjną zabawę. Generalnie mam zamiar przejść na winows forms. Ale z koro już jesteśmy przy wxwidgets, posiadacie może jakiś poradnik jak pisać na czysto i jak podglądać swoje dzieło?
poradnika nie ma żadnego.

Trzeba to rozegrać tak:

1. Skompilować sobie porządnie bibliotekę, najlepiej pod kroskompilację.

2. Jakiś edytor textowy

3. tworzyć sobie Makefile

4  Kompilować ręcznie używając wx-config

Zaczynaj działać i na bieżąco po pracy mogę ci pomagać

Najlepiej jest to robić pod linuxem
Jeśli chodzi o podglądanie to piszesz i kompilujesz (pisząc wiesz, że masz jakieś butony i inne bajery) umieszczasz to na sizerach i same się pozycjonują.
komentarz 28 sierpnia 2016 przez T.Żurawski Początkujący (290 p.)
Nigdy nie miałem styczności z linuksem : /. Na maszynie mam win10 z VS2015 i CB. W sumie mogę skończyć wakacje i zacząć się uczyć. Jak podpowiesz mi którego linuksa mam wybrać to mogę zainstalować go obok windowsa.
komentarz 28 sierpnia 2016 przez niezalogowany
Linuxa możesz wybrać dowolnego (ważna aby w repozytoriach miał mingw-w64)

ja korzystam z debiana

mingw-w64 <--- kompilatory dla kroskompilacji
komentarz 29 sierpnia 2016 przez T.Żurawski Początkujący (290 p.)
Nie będę kombinował wiec ściągnę tez debiana, pobieram już wersje 8.5.0.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 319 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 426 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2019 w C i C++ przez gorgonkowa Obywatel (1,810 p.)

93,018 zapytań

141,984 odpowiedzi

321,282 komentarzy

62,364 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...