• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Responsywna strona do oceny. Wygląd, html5, mobilna wersja.

0 głosów
841 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2016 w Nasze projekty przez Lid$ Mądrala (6,300 p.)
Witajcie! Pracowałem sobie kiedyś nad pewnym projektem, który całkowicie inaczej wyglądał.. mimo iż dużo się nad nim namęczyłem, natknąwszy na termin "strona mobilna / responsywna" oraz "html5" musiałem coś z tym zrobić, aby w przyszłości nie mieć problemów. Strona którą wam przedstawiam to całkowicie nowy projekt tylko wyglądu strony, prostej aż do bólu ale z zastosowaniem tychże wymienionych przeze mnie terminów.

Głownie chcę abyście ocenili kod strony napisany w html5, responsywność oraz stronę mobilną. Również starałem się dobrze podpisywać style css. A jeżeli ktoś ma ochotę może również wypowiedzieć się na temat wyglądu ponieważ zrobiłem tak aby była bardzo przyjemna do czytania, no i jestem ciekaw waszych wrażeń :D mam nadzieje, że będą miłe.

Strona http://zredukowane.pl/

4 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (607,960 p.)
wybrane 22 kwietnia 2016 przez Lid$

Najlepsza
  • Zacznijmy z innej strony: dostępność. Kontrast między kolorem tekstu a kolorem tła jest tak bardzo mały, że mam trudności z jego przeczytaniem.
  • Jaki sens ma "rozwijane" logo? Widziałbym sens, gdyby to był knefel rozwijający listę usług (jak kiedyś miał GMail czy ma webowe GG).
  • Pomyślałbym o przepisaniu stylów z :hover również dla :focus.
  • Menu w responsive view wygląda fatalnie. IMO każda pozycja = jeden wiersz (zwłaszcza, że zwiększy to powierzchnię dotyku, która obecnie jest mała na moje palce!). Stąd tak popularne jest hamburger menu.
  • Deklaracja kodowania znaków powinna być 1. w headhttps://github.com/h5bp/html5-boilerplate/blob/b5d6e7b1613fca24d250fa8e5bc7bcc3dd6002ef/dist/doc/html.md#the-order-of-the-title-and-meta-tags
  • W adresie arkusza czcionki ampersand jest źle zakodowany.
  • <h1 id="logo">
    				<div id="logo_slide">
    					<div class="logo_mLetter">Z</div>
    					<div class="logo_letter">R</div>
    					<div class="logo_letter">E</div>
    					<div class="logo_letter">D</div>
    					<div class="logo_letter">U</div>
    					<div class="logo_letter">K</div>
    					<div class="logo_letter">O</div>
    					<div class="logo_letter">W</div>
    					<div class="logo_letter">A</div>
    					<div class="logo_letter">N</div>
    					<div class="logo_letter">E</div>
    				</div>
    			</h1>

Dam se rękę uciąć, że to się da zrobić prościej (width + word-wrap?).

• main > nav sugeruje, że to nawigacja dla głównej treści, co nie jest prawdą. Te linki powinny być raczej aside > nav.

• A tak poza tym, to nie jest źle… :P

komentarz 22 kwietnia 2016 przez Lid$ Mądrala (6,300 p.)
edycja 22 kwietnia 2016 przez Lid$
"A tak poza tym, to nie jest źle… :P" haha rozwaliłeś mnie.. :D Dzięki, tego mi było trzeba :D Postaram się poprawić.
+1 głos
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez No Lime Gaduła (4,540 p.)
Kodu nie sprawdzę, ponieważ jestem na telefonie natomiast zmieniłbym sposób przenoszenia wyrazów do nowej linii w tym górnym navbarze i pewnie za pomocą media query zmienił czcionke na mniejszą w urządzeniach mobilnych aby nie próbował znowu tego robić z pojedyńczym wyrazem.
+1 głos
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Kod nawet nawet, ale ten layout strony mi nie podchodzi. To tło, ta stopka...
+1 głos
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez niezalogowany
  • < 700px stopka wystaje poza ekran - trzeba przewijać w prawo (o 2px.. ale pasek poziomy się pojawia)
  • "Strona dostępna pod dwoma adresami: z www i bez www. Zaprzęgnij apache, nginxa czy co tam masz do roboty i znormalizuj adres" ~ ja, gdzieś, niedawno.
  • Zostaw rękę Comandeera w spokoju : )
    http://codepen.io/Argeento/pen/KzBXpB
Osobiście nie widzę paska na dole przy 700px.. niech to ktoś jeszcze potwierdzi jeśli można.. bo serio nic nie widzę :D wszystko jest dobrze u mnie
komentarz 22 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Blink only - uruchom na Chromie lub Operze
Rzeczywiście był błąd.. już go naprawiłem.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 624 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 372 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 403 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2020 w HTML i CSS przez renegat Obywatel (1,040 p.)

93,741 zapytań

142,676 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,319 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...