• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Znów do oceny , po przebudowie strony

0 głosów
331 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2016 w Nasze projekty przez baroser13 Użytkownik (750 p.)
zamknięte 22 maja 2016 przez baroser13

link :        http://lkrajewski.pl

komentarz zamknięcia: Dziękuję za uwagi

11 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 21 kwietnia 2016 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (12,170 p.)
edycja 22 kwietnia 2016 przez Hubert Murawski
 
Najlepsza

Po pierwsze ID - http://forum.pasja-informatyki.pl/109776/html-class-czy-id?show=109776#q109776

dalej:

  <div id="logo">
                <p>Cześć, nazywam się
                    <br />
                    <b>Łukasz Krajewski</b></p>
            </div>

zmieniłbym na:

  <div class="logo">
        <h1>Cześć nazywam się</h1>
        <p>Łukasz Krajewsk</p>
 </div>

//Edit - Oczywiście 

<h1>Cześć nazywam się</h1>

jest idiotycznym posunięciem. Zamień to na samo <p></p>

 

tutaj wsadź to w <nav>

<div class="nav">
            <ol>
                <li><a href="#o-mnie">O mnie</a></li>
                <li><a href="#umiejetnosci">Umiejętności</a></li>
                <li><a href="#kontakt">Kontakt</a></li>
                <li><a href="#portfolio">Portfolio</a></li>
            </ol>
        </div>

-----------------------------

<nav class="nav">
            <ol>
                <li><a href="#o-mnie">O mnie</a></li>
                <li><a href="#umiejetnosci">Umiejętności</a></li>
                <li><a href="#kontakt">Kontakt</a></li>
                <li><a href="#portfolio">Portfolio</a></li>
            </ol>
</nav>

next:

<section id="o-mnie">
            <div class="box-0">
                <h2><i class="icon-user"></i>O mnie</h2>
                <p>Cześć, jak pewnie zdążyłeś zauważyć nazywam się Łukasz Krajewski. Mam 15 lat oraz chodzę do 3 klasy gimnazjum o profilu informatyczno-matematycznym.Chciałbym Ci przedstawić wszystkie moje pasje oto one :
                    <br /><b>Moją</b> pierwszą pasją jest programowanie, tworzę strony internetowe.
                    <br /><b>Drugą</b> moją pasją jest doping mojej ukochanej drużynie - Oks Odra Opole. Chodzę na każdy mecz wspierać swoją ukochaną Oderkę.
                    <br /><b>Ostatnim</b> moją pasją jest siłownia. Stworzyłem sobie ją w swoim pokoju i regularnie ćwiczę od sierpnia 2015 roku, ćwiczyłem też wcześniej przez 1,5 roku lecz strasznie amatorsko.</p>
            </div>

zmiana:

<section id="o-mnie">
            <div class="box-0">
               <header>
                <h2><i class="icon-user"></i>O mnie</h2>
                </header>

                <p>Cześć, jak pewnie zdążyłeś zauważyć nazywam się Łukasz Krajewski. Mam 15 lat oraz chodzę do 3 klasy gimnazjum o profilu informatyczno-matematycznym.Chciałbym Ci przedstawić wszystkie moje pasje oto one :</p>
                 <ul>
                 <li><b>Moją</b> pierwszą pasją jest programowanie, tworzę strony internetowe.</li>
                <li><b>Drugą</b> moją pasją jest doping mojej ukochanej drużynie - Oks Odra Opole. Chodzę na każdy mecz wspierać swoją ukochaną Oderkę.</li>
                 <li><b>Ostatnim</b> moją pasją jest siłownia. Stworzyłem sobie ją w swoim pokoju i regularnie ćwiczę od sierpnia 2015 roku, ćwiczyłem też wcześniej przez 1,5 roku lecz strasznie amatorsko.</li>
            </div>
</section>

Tak samo dla innych, tam gdzie masz coś wypunktowane przedstaw jako listę.

 

Tego już nie stosujemy:

target="blank"

to użytkownik ma zdecydować czy chce coś otworzyć w nowej karcie, czy nie

-----

Nie tworzymy pustych divów

<div id="button"></div>

Tyle co zauważyłem na szybko

komentarz 22 kwietnia 2016 przez argeento Szeryf (94,380 p.)

Łoo panie..

<div class="logo">
       <h1>Cześć nazywam się</h1>
       <p>Łukasz Krajewsk</p>
</div>

Cześć nazywam się - naprawdę świetny główny nagłówek strony ; )


<section id="o-mnie">
            <div class="box-0">
               <header>
                <h2><i class="icon-user"></i>O mnie</h2>
                </header>
               (.....)
            </div>
</section>

uhh.. ikonki --> http://forum.pasja-informatyki.pl/128857/font-awesome-4-6-0-accessibility


 

<div id="button"></div>

To powinien być anchor, ale racja.. nadal nie może być pusty.

komentarz 22 kwietnia 2016 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (12,170 p.)
<div class="logo">
       <h1>Cześć nazywam się</h1>
       <p>Łukasz Krajewsk</p>
</div>

Całkowita racją, bez zbędnego tłumaczenia przyznaję się do błędu. Gdy to teraz przeczytałem aż walnąłem się w głowę.

<section id="o-mnie">
            <div class="box-0">
               <header>
                <h2><i class="icon-user"></i>O mnie</h2>
                </header>
               (.....)
            </div>
</section>

Tutaj bardziej chodziło mi o samą hierarchię, nie zwróciłem uwagi na ikony.

Ale dzięki za poprawę! :)

komentarz 22 kwietnia 2016 przez argeento Szeryf (94,380 p.)
Ten header też tam niepotrzebny.
+3 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2016 przez event15 Szeryf (94,730 p.)

hmm 2+wink

komentarz 21 kwietnia 2016 przez baroser13 Użytkownik (750 p.)
Co zmienić , co dodać ?
komentarz 21 kwietnia 2016 przez event15 Szeryf (94,730 p.)
Zmienić gust, dodać estetyki.

Swoją drogą dałeś link, zadałeś pytanie, nic nie opisałeś. To takie "ryp - macie bierzcie i róbcie z tym co chcecie, oczekuję wyników"

Nie byłoby lepiej opisać Twoje zmagania, problemy i jak je rozwiązywałeś? Chociażby odnośniki jakies do poprzednich prac - bo sugerujesz że tu już wystawiałeś tę stronę.

Także, za zachowanie w stosunku do forumowiczów 2-, za stronę i efekt pierwszych 3 sekund - 2+, kodu nie oceniam bo nie wiem czego oczekujesz a pewnie oczekujesz full service
0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2016 przez radek024 Maniak (65,700 p.)

Na szybko:

  • na początku ładujesz skrypty CSS, a później czcionkę - a nie powinno być odwrotnie? Przecież CSS korzysta z niej,
  • skrypty w head opóźniają ładowanie się strony
  • stylizujesz ID - ile razy już Ci o tym pisałem? :v http://forum.pasja-informatyki.pl/124736/www-strona-do-oceny
  • logo to nagłówek strony
  • warto dać artybut title dla znacznika a - wiedza o to w co klikamy jest ważna,
  • dużo tych br, paragrafy to element blokowy i równie dobrze mogłeś użyć ich,
  • target="_blank" jest dużym utrudnieniem dla osób niepełnosprawnych i dlatego nie zaleca się jego stosowania,
  • linki w portfolio są jakieś... dziwne,
  • czy Twoje umiejętności nie są listą? ;)
  • semantyka leży
  • stylizacja - w nav dwa razy określasz padding
  • stylizujesz po tagach, co nie jest wskazane
  • outline jest dziwny, popraw go

Do poprawy :<

0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2016 przez ShiroUmizake Nałogowiec (44,440 p.)
Wkładanie różnych wersji tego samego, nie będzie zbyt pozytywnie wyglądało w oczach pracodawców lub przerzuć do jakiegoś podkatalogu szablony.

 http://pd.dopa.com.cn/?dm=parked-domain.org&acc=455d5910-312c-4ad4-a979-956606aa2c4b&poprequest=1

Co to jest za link, nazwany jako PHPAdmin :D?

http://proba.jcom.pl/?ckattempt=1

Ogarnij ten footer, bo to bardzo żle wygląda.

Semantyka HTML do poprawy: Tam gdzie powinen być , tam gdzie jest nav nie ma nav. Tam gdzie mamy typowy artykuł, używamy <article></artivle>, a nie <p>

Oprócz tego, całkiem sensownie.
0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (246,090 p.)

Jak dla mnie zbyt kolorowo, tylko wszedłem i od razu po oczach "bije" jakiś pomarańczowy, przy zjeżdżaniu niżej kolejne kolorki. Żadnym grafikiem nie jestem, ale jednak znacznie bardziej podobają mi się proste i spokojne strony z dobranymi kolorami, a nie z każdego po trochę.

Co do kodu. Po co skrypty w head?

<div style="clear:both"></div>

To jest niepotrzebne, lepiej zrobić przez pseudoelement. Style inline też ogólnie są złe.

Menu myślę, że lepiej by było dać w <nav> niż jak masz w divie o klasie nav. 

I masz wg mnie jakoś dziwnie użyty h1. Najpierw jest masa innych rzeczy, później gdzieś tam h2, później akapit i dopiero w nim h1. Coś tu chyba nie tak.

0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
Kodowanie masz sprawdzone wiec ja wypowiem sie bardziej o tym co widzi uzytkownik. Wiec tak... ciesze sie ze mam wlaczone swiatlo bo bym oslepl. Jest taka zasada max 3 kolory. Kolejna jest taka ze jaskrawe sa tylko aby cos podkreslic a nie jako tlo. Prosze szanuj moje oczy. Brak mi obrazkow. Szary na zielonym. Spoko... pozbadz sie tego lub zmien kolor. Strona musi miec elementy wyrozniajace sie. Inczej bedzie nudna. U cb wyroznia sie cala wiec sie nie wyroznia. Poczytaj o flat design google materials metro design itd itp... Uzywaj kulera. No i na sam koniec... Wicej Kuntentu! Domysl sie co to znaczy ^_^ A prawie zapomnialem. Poczytaj o psychologii koloru.
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez Dzemtenjem Bywalec (2,660 p.)

Znalazłem literówkę - nie łapie kontakt, w nawigacji do kontakt  href="#contakt" natomiast <section id="contact">

0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez argeento Szeryf (94,380 p.)
<meta name="viewport" content="width=device-width, user-scalable=no, initial-scale=1.0, maximum-scale=1.0, minimum-scale=1.0">

Mam do Ciebie pytanie: czy wiesz co to robi?

komentarz 22 kwietnia 2016 przez ShiroUmizake Nałogowiec (44,440 p.)
Jest to starożytna metoda, ściągnięta z jednej z stron na temat resposywności, efektem którego jest piskeloza.
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (100,390 p.)
  • zrób coś z tą kolorystyką strony, bo pomimo tego że używam Flux'a to można zwariować...
  • nie dodawaj tej strony do portfolio -> http://proba.jcom.pl/
    do tego wychodzi mi ona z przeglądarki -> https://cdn.pbrd.co/images/mwnh2Rw.png
    nie używaj na sztywno szerokości kontentu na 1000px, ew. max-width: 1000px
  • tak jak już raz wspominałem, nikt nie wie po co ci nr konta na stronie
  • nie rozumiem też przeznaczenia tej strony - chcesz żeby ktoś kto obejrzy twoją stronę zaproponował ci dołączenie do jakiejś drużyny sportowej, czy może pracy we frontendzie?
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (100,390 p.)

Admin płakał jak blokował :D
http://lkrajewski.pl/

komentarz 22 kwietnia 2016 przez argeento Szeryf (94,380 p.)
  • Brak semantyki
  • Wszystkie img muszą mieć atrybut alt!
  • Nie określony język strony i jej sekcji
  • Starożytny sposób kodowania znaków
  • Logo powinno być głównym nagłówkiem strony
  • Przeskakiwanie nagłówków
  • type='text/css' <- to niepotrzebne
  • Pojedynczych znaczników nie domyka się "/"
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez xSvilen Mądrala (5,730 p.)
"Konto zostało zawieszone"

Podobne pytania

+9 głosów
9 odpowiedzi 629 wizyt
–1 głos
6 odpowiedzi 311 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 182 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2017 w Nasze projekty przez gremlin Dyskutant (7,640 p.)
Porady nie od parady
Możesz ukryć, zamknąć lub zmodyfikować swoje pytanie, za pomocą przycisków znajdujących się pod nim. Nie krępuj się poprawić pochopnie opublikowanego pytania czy zamknąć go po uzyskaniu satysfakcjonującej odpowiedzi. Umożliwi to zachowanie porządku na forum.Przyciski pytania

63,367 zapytań

109,637 odpowiedzi

229,049 komentarzy

44,351 pasjonatów

Przeglądających: 238
Pasjonatów: 17 Gości: 221

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...