• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Znów do oceny , po przebudowie strony

0 głosów
338 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2016 w Nasze projekty przez baroser13 Użytkownik (750 p.)
zamknięte 22 maja 2016 przez baroser13

link :        http://lkrajewski.pl

komentarz zamknięcia: Dziękuję za uwagi

11 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 21 kwietnia 2016 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (12,150 p.)
edycja 22 kwietnia 2016 przez Hubert Murawski
 
Najlepsza

Po pierwsze ID - http://forum.pasja-informatyki.pl/109776/html-class-czy-id?show=109776#q109776

dalej:

  <div id="logo">
                <p>Cześć, nazywam się
                    <br />
                    <b>Łukasz Krajewski</b></p>
            </div>

zmieniłbym na:

  <div class="logo">
        <h1>Cześć nazywam się</h1>
        <p>Łukasz Krajewsk</p>
 </div>

//Edit - Oczywiście 

<h1>Cześć nazywam się</h1>

jest idiotycznym posunięciem. Zamień to na samo <p></p>

 

tutaj wsadź to w <nav>

<div class="nav">
            <ol>
                <li><a href="#o-mnie">O mnie</a></li>
                <li><a href="#umiejetnosci">Umiejętności</a></li>
                <li><a href="#kontakt">Kontakt</a></li>
                <li><a href="#portfolio">Portfolio</a></li>
            </ol>
        </div>

-----------------------------

<nav class="nav">
            <ol>
                <li><a href="#o-mnie">O mnie</a></li>
                <li><a href="#umiejetnosci">Umiejętności</a></li>
                <li><a href="#kontakt">Kontakt</a></li>
                <li><a href="#portfolio">Portfolio</a></li>
            </ol>
</nav>

next:

<section id="o-mnie">
            <div class="box-0">
                <h2><i class="icon-user"></i>O mnie</h2>
                <p>Cześć, jak pewnie zdążyłeś zauważyć nazywam się Łukasz Krajewski. Mam 15 lat oraz chodzę do 3 klasy gimnazjum o profilu informatyczno-matematycznym.Chciałbym Ci przedstawić wszystkie moje pasje oto one :
                    <br /><b>Moją</b> pierwszą pasją jest programowanie, tworzę strony internetowe.
                    <br /><b>Drugą</b> moją pasją jest doping mojej ukochanej drużynie - Oks Odra Opole. Chodzę na każdy mecz wspierać swoją ukochaną Oderkę.
                    <br /><b>Ostatnim</b> moją pasją jest siłownia. Stworzyłem sobie ją w swoim pokoju i regularnie ćwiczę od sierpnia 2015 roku, ćwiczyłem też wcześniej przez 1,5 roku lecz strasznie amatorsko.</p>
            </div>

zmiana:

<section id="o-mnie">
            <div class="box-0">
               <header>
                <h2><i class="icon-user"></i>O mnie</h2>
                </header>

                <p>Cześć, jak pewnie zdążyłeś zauważyć nazywam się Łukasz Krajewski. Mam 15 lat oraz chodzę do 3 klasy gimnazjum o profilu informatyczno-matematycznym.Chciałbym Ci przedstawić wszystkie moje pasje oto one :</p>
                 <ul>
                 <li><b>Moją</b> pierwszą pasją jest programowanie, tworzę strony internetowe.</li>
                <li><b>Drugą</b> moją pasją jest doping mojej ukochanej drużynie - Oks Odra Opole. Chodzę na każdy mecz wspierać swoją ukochaną Oderkę.</li>
                 <li><b>Ostatnim</b> moją pasją jest siłownia. Stworzyłem sobie ją w swoim pokoju i regularnie ćwiczę od sierpnia 2015 roku, ćwiczyłem też wcześniej przez 1,5 roku lecz strasznie amatorsko.</li>
            </div>
</section>

Tak samo dla innych, tam gdzie masz coś wypunktowane przedstaw jako listę.

 

Tego już nie stosujemy:

target="blank"

to użytkownik ma zdecydować czy chce coś otworzyć w nowej karcie, czy nie

-----

Nie tworzymy pustych divów

<div id="button"></div>

Tyle co zauważyłem na szybko

komentarz 22 kwietnia 2016 przez argeento Szeryf (97,300 p.)

Łoo panie..

<div class="logo">
       <h1>Cześć nazywam się</h1>
       <p>Łukasz Krajewsk</p>
</div>

Cześć nazywam się - naprawdę świetny główny nagłówek strony ; )


<section id="o-mnie">
            <div class="box-0">
               <header>
                <h2><i class="icon-user"></i>O mnie</h2>
                </header>
               (.....)
            </div>
</section>

uhh.. ikonki --> http://forum.pasja-informatyki.pl/128857/font-awesome-4-6-0-accessibility


 

<div id="button"></div>

To powinien być anchor, ale racja.. nadal nie może być pusty.

komentarz 22 kwietnia 2016 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (12,150 p.)
<div class="logo">
       <h1>Cześć nazywam się</h1>
       <p>Łukasz Krajewsk</p>
</div>

Całkowita racją, bez zbędnego tłumaczenia przyznaję się do błędu. Gdy to teraz przeczytałem aż walnąłem się w głowę.

<section id="o-mnie">
            <div class="box-0">
               <header>
                <h2><i class="icon-user"></i>O mnie</h2>
                </header>
               (.....)
            </div>
</section>

Tutaj bardziej chodziło mi o samą hierarchię, nie zwróciłem uwagi na ikony.

Ale dzięki za poprawę! :)

komentarz 22 kwietnia 2016 przez argeento Szeryf (97,300 p.)
Ten header też tam niepotrzebny.
+3 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2016 przez event15 Szeryf (94,690 p.)

hmm 2+wink

komentarz 21 kwietnia 2016 przez baroser13 Użytkownik (750 p.)
Co zmienić , co dodać ?
komentarz 21 kwietnia 2016 przez event15 Szeryf (94,690 p.)
Zmienić gust, dodać estetyki.

Swoją drogą dałeś link, zadałeś pytanie, nic nie opisałeś. To takie "ryp - macie bierzcie i róbcie z tym co chcecie, oczekuję wyników"

Nie byłoby lepiej opisać Twoje zmagania, problemy i jak je rozwiązywałeś? Chociażby odnośniki jakies do poprzednich prac - bo sugerujesz że tu już wystawiałeś tę stronę.

Także, za zachowanie w stosunku do forumowiczów 2-, za stronę i efekt pierwszych 3 sekund - 2+, kodu nie oceniam bo nie wiem czego oczekujesz a pewnie oczekujesz full service
0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2016 przez radek024 Maniak (66,100 p.)

Na szybko:

  • na początku ładujesz skrypty CSS, a później czcionkę - a nie powinno być odwrotnie? Przecież CSS korzysta z niej,
  • skrypty w head opóźniają ładowanie się strony
  • stylizujesz ID - ile razy już Ci o tym pisałem? :v http://forum.pasja-informatyki.pl/124736/www-strona-do-oceny
  • logo to nagłówek strony
  • warto dać artybut title dla znacznika a - wiedza o to w co klikamy jest ważna,
  • dużo tych br, paragrafy to element blokowy i równie dobrze mogłeś użyć ich,
  • target="_blank" jest dużym utrudnieniem dla osób niepełnosprawnych i dlatego nie zaleca się jego stosowania,
  • linki w portfolio są jakieś... dziwne,
  • czy Twoje umiejętności nie są listą? ;)
  • semantyka leży
  • stylizacja - w nav dwa razy określasz padding
  • stylizujesz po tagach, co nie jest wskazane
  • outline jest dziwny, popraw go

Do poprawy :<

0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2016 przez ShiroUmizake Nałogowiec (45,000 p.)
Wkładanie różnych wersji tego samego, nie będzie zbyt pozytywnie wyglądało w oczach pracodawców lub przerzuć do jakiegoś podkatalogu szablony.

 http://pd.dopa.com.cn/?dm=parked-domain.org&acc=455d5910-312c-4ad4-a979-956606aa2c4b&poprequest=1

Co to jest za link, nazwany jako PHPAdmin :D?

http://proba.jcom.pl/?ckattempt=1

Ogarnij ten footer, bo to bardzo żle wygląda.

Semantyka HTML do poprawy: Tam gdzie powinen być , tam gdzie jest nav nie ma nav. Tam gdzie mamy typowy artykuł, używamy <article></artivle>, a nie <p>

Oprócz tego, całkiem sensownie.
0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (249,770 p.)

Jak dla mnie zbyt kolorowo, tylko wszedłem i od razu po oczach "bije" jakiś pomarańczowy, przy zjeżdżaniu niżej kolejne kolorki. Żadnym grafikiem nie jestem, ale jednak znacznie bardziej podobają mi się proste i spokojne strony z dobranymi kolorami, a nie z każdego po trochę.

Co do kodu. Po co skrypty w head?

<div style="clear:both"></div>

To jest niepotrzebne, lepiej zrobić przez pseudoelement. Style inline też ogólnie są złe.

Menu myślę, że lepiej by było dać w <nav> niż jak masz w divie o klasie nav. 

I masz wg mnie jakoś dziwnie użyty h1. Najpierw jest masa innych rzeczy, później gdzieś tam h2, później akapit i dopiero w nim h1. Coś tu chyba nie tak.

0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
Kodowanie masz sprawdzone wiec ja wypowiem sie bardziej o tym co widzi uzytkownik. Wiec tak... ciesze sie ze mam wlaczone swiatlo bo bym oslepl. Jest taka zasada max 3 kolory. Kolejna jest taka ze jaskrawe sa tylko aby cos podkreslic a nie jako tlo. Prosze szanuj moje oczy. Brak mi obrazkow. Szary na zielonym. Spoko... pozbadz sie tego lub zmien kolor. Strona musi miec elementy wyrozniajace sie. Inczej bedzie nudna. U cb wyroznia sie cala wiec sie nie wyroznia. Poczytaj o flat design google materials metro design itd itp... Uzywaj kulera. No i na sam koniec... Wicej Kuntentu! Domysl sie co to znaczy ^_^ A prawie zapomnialem. Poczytaj o psychologii koloru.
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez Dzemtenjem Bywalec (2,660 p.)

Znalazłem literówkę - nie łapie kontakt, w nawigacji do kontakt  href="#contakt" natomiast <section id="contact">

0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez argeento Szeryf (97,300 p.)
<meta name="viewport" content="width=device-width, user-scalable=no, initial-scale=1.0, maximum-scale=1.0, minimum-scale=1.0">

Mam do Ciebie pytanie: czy wiesz co to robi?

komentarz 22 kwietnia 2016 przez ShiroUmizake Nałogowiec (45,000 p.)
Jest to starożytna metoda, ściągnięta z jednej z stron na temat resposywności, efektem którego jest piskeloza.
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,660 p.)
  • zrób coś z tą kolorystyką strony, bo pomimo tego że używam Flux'a to można zwariować...
  • nie dodawaj tej strony do portfolio -> http://proba.jcom.pl/
    do tego wychodzi mi ona z przeglądarki -> https://cdn.pbrd.co/images/mwnh2Rw.png
    nie używaj na sztywno szerokości kontentu na 1000px, ew. max-width: 1000px
  • tak jak już raz wspominałem, nikt nie wie po co ci nr konta na stronie
  • nie rozumiem też przeznaczenia tej strony - chcesz żeby ktoś kto obejrzy twoją stronę zaproponował ci dołączenie do jakiejś drużyny sportowej, czy może pracy we frontendzie?
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,660 p.)

Admin płakał jak blokował :D
http://lkrajewski.pl/

komentarz 22 kwietnia 2016 przez argeento Szeryf (97,300 p.)
  • Brak semantyki
  • Wszystkie img muszą mieć atrybut alt!
  • Nie określony język strony i jej sekcji
  • Starożytny sposób kodowania znaków
  • Logo powinno być głównym nagłówkiem strony
  • Przeskakiwanie nagłówków
  • type='text/css' <- to niepotrzebne
  • Pojedynczych znaczników nie domyka się "/"
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez xSvilen Mądrala (5,730 p.)
"Konto zostało zawieszone"

Podobne pytania

+9 głosów
9 odpowiedzi 632 wizyt
–1 głos
6 odpowiedzi 315 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 182 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2017 w Nasze projekty przez gremlin Dyskutant (7,660 p.)
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

66,324 zapytań

113,061 odpowiedzi

239,218 komentarzy

46,589 pasjonatów

Przeglądających: 264
Pasjonatów: 9 Gości: 255

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...