• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

System nie włącza się domyślnie.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
267 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2016 w Systemy operacyjne, programy przez niezalogowany
Witam! Problem jest następujący: Instalowałem sobię Kali Linuxa na PenDrivie no i wszystko pięknie wiadomo przy odpalaniu musiałem nacisnąć F12 żeby się odpalił soft z usb a nie domyślnie windows... no i teraz drugi raz włączam komputer wszystko idzie fajnie i nagle zamiast windowsa albo nawet tego linuxa miga biały "podkreślnik" w lewym górnym rogu ekranu i tak jest za każdym odpaleniem. Wchodziłem w to menu wyboru z czego ma się soft odpalić i cokolwiek nie wybiorę i tak pojawia się ten biały karakan w rogu!!! Jestem totalnie świerzy w tej kwestii bo jeszcze wczoraj nie wiedziałem że można odpalic softa z PenDriva... Pozdrawiam!

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2016 przez PreZmyK Pasjonat (21,470 p.)
Heh ludzie ale wy opisujecie problemy.

Odpalałeś sobie softa z pena, a teraz windows nie działa(a win to nie soft?) i nawet ten soft z pena nie idzie, o którym  nie wiedziałeś jeszcze wczoraj, że można go(softa) z gwizdka odpalić?

Sprawdź w biosie boota oraz ustawienia IDE/AHCI.
komentarz 21 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Co mam Ci więcej opisac jak widzę czarny ekran i białego migającego skurwibąka :P
komentarz 21 kwietnia 2016 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)

Witaj.Nie napisałeś jasno czegoś.Czy po wyciągnięciu pena z kompa.Windows też się nie uruchamia?Bo jeśli Windows uruchamia się,to problem z penem może być,patrz podpowiedź Prezmyka (BIOS)lub źle przygotowałeś system na penie(wydawało Cię że pięknie i ładnie wink).Trochę mało szczegółów podałeś.Pozdrawiam.Trochę sapera przypominasz,rozumiem.Jak to się mówi "frycowe trzeba opłacić" walutą jest czas no i ewent.szkody (utrata danych)

Zainteresuj się tematyką,polecam.

Wracając do BIOSu

Mój leciwy komp startuje z pena przy takim ustawieniu BIOS-u

1st BootDevice Hard Drive

następna zakładka

HardDisk Drives

Tu znajduje się mój HDD (stary Samsung pamiętający XXw) i pojawia się KIngstonData,jako pierwszego do bootowania ustawiam Kingstona.

Wyjście z zachowaniem zmian.

Szukaj czegoś w "tym stylu" :)Zwracam uwagę że to BIOS z mojego kompa.

Stawiam na źle przygotowany system na penie(brak info że przynajmniej raz Kali się uruchomił).Daj znaćsmiley

Pozdrawiam.

0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Sprawdź w BIOSie jakie masz bootowanie

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 447 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 222 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2015 w C# przez Waszek Gaduła (4,130 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 253 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2020 w Sieci komputerowe, internet przez zkkf56 Dyskutant (8,710 p.)

92,970 zapytań

141,934 odpowiedzi

321,165 komentarzy

62,299 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...