• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Android-uprawnienia niektórych aplikacji

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
194 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2016 w Urządzenia mobilne przez Drago Verde Obywatel (1,250 p.)
Witam.

Ostatnio zauważyłem że coraz więcej aplikacji wymaga bardzo dużo uprawnień nawet jeśli niektóre nie są jej do niczego potrzebne.

Dlatego mam pytanie:Jak chronić swoje dane na telefonie w czasach gdy nawet najmniejsza gierka wymaga od nas np.lokalizacji choć teoretyczne to uprawnienie jest jej zbędne?

Czy są jakieś sposoby by mimo wszystko móc ograniczyć uprawnienia danej aplikacji?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2016 przez Blacha Mądrala (5,960 p.)

O ile dostęp do internetu dla danych aplikacji jest ci zbędny to możesz wykorzystać aplikację NoRoot Firewall. Bez internetu nie musisz martwić się że jakieś dane ujdą w eter.

0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Możesz też zaktualizować do 6.0 (oficjalne lub nieoficjalne oprogramowanie), pozwala na decydowanie na jakie uprawnienia się zgadzasz a na jakie nie.
komentarz 21 kwietnia 2016 przez Drago Verde Obywatel (1,250 p.)
Z aktualizacją androida to jest tak, że nigdy nie wiesz czy po aktualizacji nie będziesz mieć lagów a zrobić potem downgrade to trochę zabawy.
komentarz 21 kwietnia 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Dla kogoś interesującego się informatyką nie powinno to być nic trudnego ;)
To wiem :)

Tylko nie wiem jak to jest z gwarancją w przypadku gdy wgrywasz nieoficjalny ROM.
komentarz 21 kwietnia 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Z gwarancją to jest tak że po pierwsze zależy to od producenta a po drugie dopóki w serwisie nie zobaczą że masz nieoficjalny kernel/ROM lub że telefon został zepsuty przez nieoficjalne oprogramowanie (co jest bardzo rzadką przypadłością, raczej spowodowaną głupotą użytkownika ;) ) to z gwarancją nie będzie. Samsungi mają jakąś dziwną "flagę" która po odblokowaniu bootloadera zmienia się na zawsze i w serwisie mogą zanulować twoją gwarancję.
Dzięki za infro.

Narazie przetestuję NoRoot Firewall potem może zrobię update do 6.0.

Co do gwarancji to poczytam jak to wygląda u mojego producenta.

Jeszcze raz wielkie dzięki :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 846 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 561 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 299 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2016 w Urządzenia mobilne przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

93,008 zapytań

141,975 odpowiedzi

321,255 komentarzy

62,350 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...