• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zegar odliczający czas do wydażenia JS

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,449 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2016 w JavaScript przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
edycja 21 kwietnia 2016 przez BlvckFox
http://codepen.io/FoxCode/pen/JXZQxB
Witam, wiem jak zrobić zegarek pokazujący obecny czas, ale jak zrobić, żeby odliczał czas do danego momentu, np. do soboty 23-04-2016 i o godzinie powiedzmy 15:00 swoją wartość ustawi na 0:00:00 i zmieni napis na "EVENT ROZPOCZĘTY!". Szukałem takowych w google, ale wszystkie były stare (tematy z 2005 roku itd.).

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2016 przez Józef Mądrala (5,200 p.)
A nie możesz po prostu dodać do funkcji instrukcji if, która po osiągnięciu pożądanej przez Ciebie wartości zatrzymywałaby działanie całości (poprzez np. zmienienie wartości zmiennej typu bool na false - wymagałoby to umieszczenia całej funkcji w dodatkowym if(x == true))? Jeżeli natomiast chodzi o licznik odmierzający czas do danego wydarzenia, to najprościej będzie chyba zamienić całą datę na sekundy (jeżeli dzisiaj jest 21 kwietnia 2016 godz 12:00, a event zacznie się 5 maja 2016 o 15:00, to różnicę między tymi punktami w czasie zamienić na sekundy), a następnie zmniejszać tę wartość o jeden przy interwale 1000. Oczywiście ten zmniejszający się czas w sekundach tuż przed wyświetleniem można zamienić na godziny, dni itp.

Niestety nie znam gotowych funkcji, które można wykorzystać w takim przypadku.
0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2016 przez ReksetoDev Gaduła (4,530 p.)
musisz policzyc czas do konkretnej daty i wyswietlac i co sekunde aktualizowac timer dla uzytkownika i jak data wybije to ustawic tekst tak duzo w jsie sie nie zmienilo uzyj tutkow
komentarz 21 kwietnia 2016 przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
Wiem co mam zrobić, nie wiem jak to zrobić.
0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Odejmuj od docelowego czasu, obecny, w 'unix time' i później to sobie konwertuj :P
0 głosów
odpowiedź 14 maja 2016 przez darek_kce Gaduła (3,180 p.)
edycja 14 maja 2016 przez darek_kce

Można to zrobić chyba następująco: wszystko od

var pozostalyCzas

dać w jakąś funkcje, a następnie wywołać

setInterval(NAZWA_TEJ_FUNKCJI, czas w milisekundach np. 500);

I powinno śmigać

 

Zauważyłem jeszcze to że masz napisane samo

getElementById()

zamiast

document.getElementById()

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 687 wizyt
pytanie zadane 14 października 2015 w JavaScript przez Matma Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 794 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2019 w JavaScript przez Michał Lewandowski Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 349 wizyt
pytanie zadane 16 lipca 2018 w JavaScript przez Kasjan Nowicjusz (240 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...