• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z wczytaniem pliku do kodu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
413 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2016 w C i C++ przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
edycja 20 kwietnia 2016 przez DragonCoder

Witam. Mam taki sobie cod:

plik.open( "menu.txt" );
               while (true)
               {
                plik>>cod;
                cout<<cod<<endl;
               }
                plik.close();
                break;

i gdy chce wypisac cod clay zeby administrator mogl sobie spojrzec co jest w srodku bez while pokazuje mi tylko 1 linijke z while wypisuje dalej argumenty a dokladnie klamry. Juz sie nad tym glowie jak to zrobic. Robie to ez odcinkow Pana Miroslawa. Nie mam zbytnio czasu i kodze w szkole a w domu kompiluje. Moze mi ktos wyjasnic jak to zrobic?

1
komentarz 20 kwietnia 2016 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Może nazwij temat inaczej co? "Jak to zrobić?" To nie jest dobra nazwa tematu. I weź słownik, Google czy kurde cokolwiek i sprawdź jak się pisze chcę
1
komentarz 20 kwietnia 2016 przez TheFeniks Gaduła (4,690 p.)
Wstaw kod w odpowiednią ramke: http://forum.pasja-informatyki.pl/faq#faq1

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

Nie mam pojęcia, co dokładnie Ty chcesz, oprócz tego, że wczytać zawartość pliku. Może pomoże Ci wiedza, że operator >> stosuje oddzielanie użytecznych danych przez białe znaki. Czyli zapis plik>>zmienna;, gdzie  plik wygląda tak

12 13
14

spowoduje wczytanie liczby 12. Ponowne użycie >>, spowoduje odczyt liczby 13. O ile oczywiście typ oczekiwanych danych będzie się zgadzał.

komentarz 20 kwietnia 2016 przez developer Użytkownik (860 p.)
A nie jest czasami tak, że dane w pliku są automatycznie brane jako string? nawet liczby.
komentarz 20 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
On ma wczytac caly kod dla admina zeby mogl sobie sprawdzic co jest w srodku. Czyli zostaje mi wypisanie kazdej lini przy pomocy petli for. ok. Popatrze jeszcze. Najpierw postaram sie sam a jak sie nie uda to obejrze filmy od Pana Miroslawa.
komentarz 20 kwietnia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

developer: A nie jest czasami tak, że dane w pliku są automatycznie brane jako string? nawet liczby

Operator >> jest operatorem wejścia formatowanego. Na podstawie typu argumentu próbuje dopasować i przekonwertować dane, które ma w buforze. Jeśli zawartość Twojego pliku to "a b c", a spróbujesz to wczytać tak:

int x, y, z;

file >> x;
file >> y;
file >> z;

...to nic z tego nie wyjdzie. Natomiast w drugą stronę to zadziała, x będzie zawierać łańcuch "a", itd.:

std::string x, y, z;

file >> x;
file >> y;
file >> z;

krrr123: On ma wczytac caly kod dla admina zeby mogl sobie sprawdzic co jest w srodku.

Jaki kod? Dla jakiego admina? W środku czego? Czy jest to istotne dla rozwiązania? Twoje słowa w kontekście problemu nie niosą użytecznej informacji, przynajmniej dla mnie.

Jeśli potrzebujesz programu, który wczyta zawartość pliku i ją wyświetli, to może std::getline() będzie Ci pomocne?

komentarz 21 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ok. Wzialem ale lolekny problem musze klikac za kazdym razem zeby mi pokazalo moge wziasc ta funkcje w petle?

Podobne pytania

+5 głosów
3 odpowiedzi 459 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2017 w C i C++ przez Cacek Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 122 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2017 w C i C++ przez Don Corleone Obywatel (1,210 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 476 wizyt
pytanie zadane 17 września 2020 w C i C++ przez regge03 Nowicjusz (130 p.)

93,015 zapytań

141,976 odpowiedzi

321,271 komentarzy

62,358 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...